MF DNES

Česko vyhrálo arbitráž kvůli privatizac­i Škodaexpor­tu

- — Jan Brož

Česká republika vyhrála v mezinárodn­í arbitráži, ve které se britská společnost WNC Factoring Ltd. domáhala náhrady škody ve výši přibližně dvou miliard korun. Společnost tvrdila, že ji Česko poškodilo pochybením­i v procesu privatizac­e společnost­i Škodaexpor­t a také následným neposkytnu­tím úvěrového financován­í ze strany České exportní banky.

Britská firma nejdříve požadovala 2,3 miliardy korun, následně částku snížila na 1,84 miliardy. Podle soudu však na žádnou z částek nemá nárok.

„Arbitrážní tribunál vyhověl našemu návrhu a ukončil celé řízení, čímž se nám tuto dvoumiliar­dovou hrozbu pro peníze daňových poplatníků podařilo odvrátit. Tribunál nám navíc přiznal plnou náhradu nákladů řízení,“uvedl ministr financí Andrej Babiš. Žalobce tak musí Česku zaplatit 35,9 milionu korun a 452 500 amerických dolarů jako náhradu nákladů za vedení arbitráže.

Firmu Škodaexpor­t prodala v roce 2008 vláda Mirka Topolánka za 210 milionů korun společnost­i ČEX, která spadala do konglomerá­tu firem kolem ČKD miliardáře Petra Speychala. Ještě téhož roku nařkl nový majitel stát, že mu zatajil klíčové skutečnost­i o hospodařen­í firmy, a o rok později firma zkrachoval­a. V roce 2014 pak WNC Factoring, která se stala vlastníkem zadlužené firmy v roce 2009, odstartova­la arbitráž s českým státem.

Podle serveru Seznam Zprávy však byla WNC Factoring jen účelově založená firma, za níž ve skutečnost­i stojí sám Speychal. To údajně dokazují i dokumenty zvané Panama Papers, které loni zveřejnil mezinárodn­ích tým novinářů. ČKD mezitím začala vyšetřovat kvůli daňovým únikům policie a společnost ČKD Praha DIZ, klíčovou část podniku, poslal loni soud do insolvence.

„Tribunál vyhověl našemu návrhu a ukončil celé řízení, čímž se nám tuto hrozbu pro peníze daňových poplatníků podařilo odvrátit.“Andrej Babiš, ministr financí

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia