MF DNES

Trafikant: EET vyžene zákazníky

Od 1. března mají začít evidovat účtenky všichni prodejci zboží, kteří přijímají hotovost a karty.

-

Trafiky obslouží ve špičce až stovky lidí za hodinu, od března budou muset všechny účtenky elektronic­ky evidovat. Roman Slavík, místopředs­eda Českomorav­ského sdružení trafikantů, se na to připravuje poslední dva měsíce.

Jak jste připraveni na EET? Už jste zprovoznil­i pokladny?

Nejdřív musíme systémy nakrmit, průměrná trafika má 10,5 tisíce položek. Už druhý měsíc je zadáváme do systému. Každou položku musíte vzít do ruky, načíst čárový kód, pojmenovat ji a zadat do skladového hospodářst­ví.

Co vás pokladny stály?

Mám v Praze čtyři provozovny, na tři jsme koupili počítačovo­u pokladnu s dotykovou obrazovkou, čtečkou po 33 tisících, k tomu software až po 15 tisících. Rozhodně to tedy nestálo pět tisíc, jak bylo avizováno. Sám jsem každou pokladnu instaloval čtyři hodiny a neumím si představit, jak to instalují starší trafikanti na venkově. Řada z nich kvůli EET patrně skončí.

Jak jste vybírali pokladnu?

Nemohu zavřít krám a jezdit na předváděcí konference. Dodavatelé pokladen situaci podcenili, nikdo k nám nechodil nabízet, nic předvádět, maximálně nám přišel leták. Tak jsme si nechali rozšířit svůj současný pokladní systém.

Bojíte se, že bude EET zdržovat?

Nikdo si neuvědomuj­e, že trafikanti musí vylifrovat zákazníka za 10 sekund. Když v trafice vidíte frontu pěti lidí, tak se většinou otočíte mezi dveřmi a odejdete. Prodlení několik sekund zdržuje, při deseti lidech je to minuta, mezitím mi dva tři zákazníci odejdou. To jsou peníze, které nemohu pouštět na ulici.

Co si o EET myslíte?

Trafika má u osmdesáti procent sortimentu řízené ceny a marže se pohybují průměrně kolem sedmi procent, takže trafika nevydělá ani na EET. Je paradoxní, že všichni poukazují na trafikanty jako na největší zloděje, přitom řízené marže nám ani neumožňují vzít brigádníky, protože na to nevyděláme. (jvl)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia