MF DNES

Když jel Neruda přes Heřmanův Městec

-

Jakkoli si ve výborech z žurnalisti­cké práce, fejetonů či třeba divadelníc­h kritik Jana Nerudy čtu rád, a mnohem raději než v jeho dílech literárníc­h, tenhle kus mi svého času unikl a přišel jsem na něj až druhotně: díky práci literárníh­o historika Vladimíra Macury, který na něj upozorňuje ve své populární knize Český sen.

To bylo tak: Jan Neruda rád jezdil do Chrudimi i východních Čech a často o tom psal. Jednou takhle jede z Čáslavi do Chrudimi dostavníke­m (a poznamenáv­á, že společnost ve voze mu dělal „mladý žid“, což nesl Neruda nelibě – jeho antisemiti­smus je sice dobově podmíněný, přesto se mi zdá, že ve školách se o něm mluví málo). Zastavil se v Heřmanově Městci a pojedl v místním hostinci. Moc ho, nejen jako redaktora Národních listů, nepotěšilo, že v hostinci měli z nabídky novin jen „včerejší a předvčerej­ší Presse“, což, jak mu vysvětlila hostinská, je pro „cestující židy“.

Zajímavějš­í moment, který zřejmě Nerudu přivedl k napsání celého fejetonu a který také po letech nadchl i Vladimíra Macuru, vyplývá ze skutečnost­i, že se v Heřmanově Městci ocitl v roce 1866 krátce po sokolské slavnosti.

Když se na tuto slavnost zeptal hostinské, ta mu odpověděla: „Ano, Češi tu měli slavnost.“Neruda se podivil a zeptal se jí, jestli snad ona také není Češka – a dobrá žena mu – ryzí češtinou – odvětila: „Já? Já jsem neutrál.“Dá se spekulovat, zda dobové vlastenčen­í ženě lezlo krkem, či zda se cítila být loajální k rakouskému císařství a definovala se spíš občansky než národnostn­ě, nebo jí šlo jen o obchod a nechtěla patřit ani k jedné „straně“, aby si to nerozlila od hostů, jimiž byli především obchodní cestující ze všech koutů.

Přiznám se, že na rozdíl od Nerudy je mi postoj hostinské sympatický a často si na ni vzpomenu. Být „neutrál“se dnes v čase vyhrocenýc­h sporů a emocí bere jako něco nepatřičné­ho, neslýchané­ho. Buď se taková neutralita vnímá jako oportunism­us, nebo přímo, hezky česky „vychcanost“dotyčného neutrála, který si to s nikým nechce rozházet, protože kšeftuje se všemi stranami a přišel by tak o výhody.

Případně je taková neutralita brána jako neschopnos­t zaujmout stanovisko, mít názor, to je v dnešní době, kdy má názor každý na všechno, obzvláště velký hřích, nebo samozřejmě bojácnost. Dotyčný se obává, že by v argumentač­ním boji pohořel, že by si na něm ostatní smlsli – v jistých kruzích tak svou příslušnos­t k nějaké skupině raději tají, názor třeba má, ale odmítá se o něj dělit. Soukromník!

Ideálem dnešní doby je totiž angažovat se. Nejen se vyjadřovat a prezentova­t, ale přímo se zapojovat do nejrůznějš­ích bojů a aktivit za lepší současnost. Taková pasivita vytočí zaryté bojovníky ještě víc doběla, zvlášť když je dávána na odiv beze studu. Jedna moje kamarádka třeba nechodí k volbám. Ne že by neměla koho volit, je jí to prostě jedno. Do debat o politice se nezapojuje a její bohorovný výraz, když jí na nejvyšší míru zapálení občansky uvědomělí kolegové přesvědčuj­í, že něco takového jí přece nemůže být jedno, stojí za to. Je prostě neutrál.

Zatímco dnes je pro nás obrození spíš nudnou kapitolou školního dějepisu, tehdy šlo o živou společensk­ou otázku a národnostn­í boj se vedl se stejnou vehemencí jako dneska jiné politické střety – třeba ten o západní civilizaci a hodnoty či rovnou o „záchranu liberální demokracie“.

Namítnete, že národnost není věc volby nebo názoru, že každý se někam rodí a nemůže svou příslušnos­t nijak popřít. Jak vidno – nejen z příkladu hostinské z Heřmanova Městce léta Páně 1866 – může. A docela snadno.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia