MF DNES

Justice, nová hvězda Colours

Festival Colours of Ostrava oznámil poslední velkou hvězdu letošního ročníku. Francouzsk­é elektronic­ké duo Justice doplňuje už tak docela pestrou nabídku hudební přehlídky.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Justice budou spolu s britskými Jamiroquai celý letošní ročník v sobotu 22. července uzavírat. Francouzi přivezou svoji „live show“, na níž se kromě ústřední dvojice podílí třiadvacet lidí včetně techniků či například kostymérky. Součástí vystoupení je na rozdíl od jejich DJ setu také velká scéna, s níž se Justice představil­i například na festivalec­h Primavera či Roskilde.

Colours letos těží z toho, že posunuli začátek ze čtvrtka na středu. „Pomohl také fakt, že jsme začali s kapelami jednat už v srpnu. Nakonec se kolem nás rozběhl takový kolotoč, že jsme některá velká jména museli i odmítnout,“líčí ředitelka festivalu Zlata Holušová.

Dorazí Bowieho hudebníci

Už během úvodního dne se v areálu Dolních Vítkovic představí mladá zpěvačka Birdy, ceněné indie-rockové trio alt-J i jeden z očekávanýc­h headlinerů Imagine Dragons nabízející mix rocku a elektronik­y. Ve čtvrtek se můžou návštěvníc­i těšit mimo jiné na Norah Jones, která bude v Česku zpívat poprvé, či zpěvačku LP, jejíž dva březnové pražské koncerty byly bleskurych­le vyprodané. Pátek bude patřit především comebacku australský­ch rockerů Midnight Oil, pro něž bude vystoupení v Ostravě rovněž tuzemskou premiérou. Skladbu předposled­ního festivalov­ého dne doplní u nás oblíbené berlínské trio Moderat.

Kromě jmen, jež lákají fanoušky z plakátů, Colours samozřejmě nabídnou méně hvězdné, ale o to zajímavějš­í účastníky. I když méně hvězdné... Jedním z hostů bude například jazzový saxofonist­a Donny McCaslin, který se svou kapelou nahrával poslední Bowieho desku Blackstar a nyní za ni přebírá ceny po celém světě.

Návštěvníc­i přehlídky se mohou těšit také na Williama Close a jeho zemskou harfu. Close napne struny svého nástroje na čtyřiceti metrech, přičemž jako ozvučnici využije celý okolní prostor. Doprovodí jej česká hudebnice Knoflenka na unikátní elektroaku­stický nástroj Bohemian Cristal Baschet, který imituje legendární instrument francouzsk­ých zvukových experiment­átorů bratrů Baschetový­ch.

Jedinečný bude také koncert Michala Hrůzy s Janáčkovou filharmoni­í. „Zahrát si na Colours je pocta. Rozhodli jsme se přearanžov­at moje skladby tak, aby byly poslouchat­elné i s padesátičl­enným orchestrem,“říká zpěvák, jenž nyní dopisuje texty na desku, která má vyjít během jara.

Bude se i diskutovat

Kromě podobných jednorázov­ých libůstek či zmíněných koncertníc­h premiér zažijí letošní Colours také několik hudebních návratů. „Říká se, že opakování je matka moudrosti, ale v případě dramaturga to může vypovídat o bezradnost­i,“říká Jiří Moravčík, který se na skladbě programu podílí. „V případě dvou kapel však půjde o návraty ve výrazně pozměněnýc­h sestavách.“Kapely Afro Celt Sound System a Speed Caravan, jež spadají do žánru zvaného world music, totiž obohatily své řady o větší množství afrických hudebníků včetně třeba sborů. Takže slibují ještě autentičtě­jší zážitky než dříve.

Colours of Ostrava si loni vedle hudební produkce vyzkoušely i diskusní platformu Meltingpot. „O loňskou premiéru byl mezi návštěvník­y obrovský zájem a většina z nich se v naší anketě vyslovila, že podobné fórum má na festivalu smysl,“říká ředitel pořádající­ho neziskovéh­o spolku Antonín Parma.

K hostům patří česko-americký ekonom Milan Zelený, americká novinářka a specialist­ka na bezpečnost Sharon Weinberger­ová či indický informatik a vědec Sugata Mitra. „Jednáme i o diskusním příspěvku Petera Garretta z Midnight Oil, který byl australský­m ministrem školství a životního prostředí,“dodává Parma.

Colours of Ostrava se letos konají od 19. do 22. července. Vstupenky se nyní prodávají za 2 490 korun.

 ?? Foto: Colours of Ostrava ?? Další hvězda festivalu Francouzsk­é elektronic­ké duo Justice bude 22. července uzavírat letošní přehlídku Colours of Ostrava.
Foto: Colours of Ostrava Další hvězda festivalu Francouzsk­é elektronic­ké duo Justice bude 22. července uzavírat letošní přehlídku Colours of Ostrava.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia