MF DNES

Na lov do second handu. Kdo hledá, najde

- Tenisový reportér MF DNES Lenka Brdková redaktorka MF DNES

Do poslední drobnosti vyladěná scéna. Na ni v působivé hudební a světelné kulise nastupují tenisové hvězdy v dresech svých týmů. Na tribunách věhlasní hosté. Doprovodné akce v centru Prahy. „Můžeme se těšit na naprosto výjimečnou událost,“tvrdí Steve Zacks, ředitel Laver Cupu. Dnes se začínají prodávat lístky.

Stál v O2 areně. Na prstencích v jejím hledišti už zářilo hrdé logo turnaje. Steve Zacks ještě nemohl prozradit všechny podrobnost­i, přesto nebylo tak těžké si představit, jakou sportovní show diváci v září uvidí. Však se už nyní v hale ladí každý detail. Při pořádání premiérové­ho ročníku Laver Cupu spolupracu­jí Češi, Američané, Švýcaři a Australané. Všechno musí být dokonalé. Zacks na to dohlédne. V poslední době je v Praze už popáté.

Jak jste se vlastně stal šéfem Laver Cupu?

Obchodoval jsem s Rogerem Federerem a jeho agenturou asi před deseti lety. Byl jsem marketingo­vý šéf v letecké společnost­i NetJets. Roger byl jejím ambasadore­m. Pracoval jsem s ním a jeho manažerem Tonym Godsickem. To oni za mnou přišli a nabídli mi, abych vedl tenhle projekt. Hned jsem kývl.

Otuhle halenku jsem musela bojovat, měla o ni zájem ještě jiná zákaznice, ale zvítězila jsem – říkala mi onehdy kamarádka Denisa a ukazovala černobílý skvost italské značky Prada, který koupila za neuvěřitel­ných 150 korun. Jiná kolegyně si zase z druhé

Jaký máte dojem z přijetí v Praze?

Vybrali jsme si ji kvůli nádherné aréně, ve které pořádají tolik zajímavých akcí. Místní fanoušci jsou skvělí. Taky zástupci města o Laver Cup projevili vážný zájem. Chtějí nám pomoct uspořádat něco výjimečnéh­o a pondělní uvítání Rogera Federera toho bylo dokonalým příkladem. Byli jsme na řece, na Staroměsts­kém náměstí, na radnici. Všude jsme byli skvěle přijati.

Federerova návštěva tedy splnila vaše očekávání?

Můžete mít skvělé představy, ale nikdy nevíte, jaké to bude, než se to opravdu stane. Rogerův pobyt ta očekávání předčil. Na Vltavě to bylo nádherné. Hráči se bavili. A vidět ty tisíce fanoušků na náměstí, paráda!

Jaký zájem podle vás bude o vstupenky?

Velký. Z Česka i zahraničí. Každý si může najít ten svůj lístek. Některé jsou s pohoštěním, jiné bez. Nejnižší cena za všech pět bloků je 4 500 korun, jeden blok vyjde na devět stovek a lidi se můžou o vstupenky z balíčku podělit.

Jaké úpravy v hale chystáte?

Vybrali jsme si ji, protože se v ní dá využít mnoha možností. Vytváříme v ní zvláštní prostory pro pohoštění. V další fázi budeme řešit všechny detaily. Jak lidi vstoupí do arény, co jim budeme servírovat. Jak ruky pořídila ikonický trenčkot Burberry – za pětistovku. Je jasné, že takovéto úlovky se nezadaří každý den, ale na druhou stranu platí, že kdo hledá a vytrvá, určitě najde.

Pokud se řadíte mezi bazarové novicky či novice, vězte, že při nákupu se vyplatí dodržovat pár zásad.

1. Výběr obchodu

Není second hand jako second hand, jednotlivé obchody se liší jak v typech prodávanéh­o oblečení, tak v kvalitě. V „luxusnější­ch“sekáčích je zboží rozvěšené na ramínkách, je vyprané a vyžehlené. Tam byste měli zamířit pro kousky věhlasných značek prodávané za zlomek původní ceny. Pokud hledáte zimní kombinézu pro děti, kterou potomek bude nosit stejně jen jednu sezonu, pomůže i obchod, kde jsou věci „jen“v koších.

2. Trpělivost a čas

Vybrat zboží v bazaru chce trpělivost a hlavně spoustu času. Jasně, můžete mít štěstí a absolutně ideální sako na vás bude „mávat“, hned jak vstoupíte, ale častěji tomu bude naopak, a než najdete ten pravý kousek, budete muset probrat spoustu jiného oblečení. Určitě si s sebou vezměte krejčovský metr a mějte v hlavě nebo na papírku potřebné míry. Velikosti nemusí vždy odpovídat, a navíc – jak víte i z nákupu Oba kapitánové jsou legendy. Björn Borg a John McEnroe. Sestavujem­e seznam pozvaných. Lidi se nám hlásí, zda mohou přijet. Plánujeme velkolepou oslavu tenisové historie i současnost­i. nové konfekce – každá značka s nimi nakládá trochu jinak, třeba italské zboží mívá při stejném značení menší rozměry než britské. A visačky mohou často chybět.

Do second handů pro oblečení rozhodně nechodí jen lidé, kteří mají hluboko do kapsy. Často tam míří i ti, které baví hledat a nacházet.

3. Jak vybírat a nakupovat

Nechoďte do sekáče pro konkrétní kus oblečení, třeba pro lila šaty, ale zároveň mějte alespoň rámcovou představu o barvě a stylu, který bude zapadat do vašeho šatníku. Všechno zboží opravdu pečlivě prohlédnět­e, věnujte pozornost i detailům, které nejsou na první pohled vidět, jako je obšití dírek, knoflíky, funkčnost a všití zipů, díry či trhliny v podšívce, roztřepené podsazení... Pokud narazíte na závadu, zboží nekupujte, a to platí zvláště pro všechny, kteří nejsou zdatní v šití. Případné úpravy by vás totiž mohly vyjít dráž než nově nabytý kousek. Věnujte pozornost také materiálu oblečení. Vyzkoušejt­e a kupujte jen to, co vám doopravdy sedí.

Hledání pravého kousku se odvíjí od toho, jak je obchod uspořádán. Je-li zboží řazeno dle barev, rovnou přeskočte ty, které vás nezajímají. Pokud je second hand rozdělený na sukně, kalhoty, šaty..., postupujte stejně. Ramínka přesouvejt­e rychle a zastavte se jen u věcí, které vás zaujmou na první pohled. Vždy pečlivě zvažte, zda vybrané oblečení „zapadne“do vašeho šatníku.

 ??  ??
 ??  ?? Laver Cup Roger Federer propagoval novou soutěž tenisem na lodi s Tomášem Berdychem. Dole vlevo Steve Zacks, šéf akce. 2x foto: ČTK
Laver Cup Roger Federer propagoval novou soutěž tenisem na lodi s Tomášem Berdychem. Dole vlevo Steve Zacks, šéf akce. 2x foto: ČTK
 ??  ?? Prohrabat Jaký poklad se skrývá v lese ramínek? Možná halenka známé značky za zlomek ceny.
Prohrabat Jaký poklad se skrývá v lese ramínek? Možná halenka známé značky za zlomek ceny.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia