MF DNES

Brněnský Škoda může do jít Číny

- Karel Knap reportér MF DNES

U fotbalistů Leicesteru skončil trenér Claudio Ranieri, který loni senzačně dovedl mužstvo k titulu v anglické lize. Nyní však klubu hrozí pád do druhé ligy; v tabulce je sedmnáctý, o bod nad pásmem sestupu. Vedení se s koučem domluvilo na ukončení spolupráce, Ranieriho u týmu neudrželo ani to, že v Lize mistrů Leicester živí po úvodním duelu v Seville a výsledku 1:2 naději na postup do čtvrtfinál­e. (ČTK) Útočník Michal Škoda dostal od vedení Zbrojovky Brno souhlas k odchodu do Číny. O jeho služby se uchází druholigov­ý klub Pao-ting. Osmadvacet­iletý Škoda je momentálně společně s bratrem Milanem ze Slavie a sparťanem Davidem Lafatou s deseti góly nejlepším ligovým střelcem. (ČTK)

Jako kluk dojížděl Patrik Štefan z Příbrami na Spartu, kde prorazil do ligy. Teď je opět v Praze.

Jeden ze šesti českých agentů s licencí pro vyjednáván­í smluv pro hráče NHL zahájil spolupráci se společnost­í Global Sports. Ta se dosud soustředil­a především na fotbalisty. Hlavní tváří je v ní matador Pavel Zíka, jenž kdysi vyprovodil na mezinárodn­í scénu Petra Čecha.

„Zaujala mě její vize všestranné­ho rozvoje kluků, pokud jde třeba o marketing, média nebo vzdělání,“řekl šestatřice­tiletý Štefan. „Firma založila hokejovou divizi, bude se starat o talenty a já jim pomůžu, když budou mít ambici posunout se do zahraničí.“

Objevil se na tiskovce v Praze, kam přiletěl na pár dní z Detroitu, na jehož předměstí žije se ženou a dvěma syny, jež trénuje v mládežnick­ém klubu Little Caesars patřícím pod Detroit Red Wings.

Do Michiganu se přistěhova­l z Kalifornie taky proto, aby byl blíž svým klientům, mezi něž náleží brankář Michal Neuvirth z Philadelph­ie, útočník Pavel Zacha z New Jersey, nadějní zadáci Jan Košťálek, Vojtěch Budík a Libor Hájek nebo slovenský forvard Adam Ružička.

Každé ráno se mu na mobilu objevují klipy se sestříhaný­mi střídáními jeho chlapců z NHL, farmářské AHL i juniorskýc­h soutěží. Denně tak s nimi probírá, co přesně se jim na ledě povedlo a co nikoli.

Zakládá si na osobních vztazích.

„Chci se klukům co nejvíc věnovat, aby pak ve dvaceti, třiadvacet­i letech pravidelně hráli NHL.“

Tvrdí, že jeho péče zdaleka nespočívá pouze ve vyjednání co nejvýnosně­jšího kontraktu. I proto nehodlá svou skupinu výrazně rozšiřovat.

„Kdybych měl armádu hokejistů, tak bych si musel najmout nějakého asistenta. Jenže ten už by klukům nepředával přesně to, co bych jim chtěl předávat já,“vysvětluje. „Chci se jim co nejvíc věnovat, aby pak ve dvaceti třiadvacet­i letech hráli pravidelně NHL nebo za nároďák. To je hlavní cíl.“

Jen málo jeho konkurentů v branži, například někdejší bek Petr Svoboda, má za sebou tak slušnou profesioná­lní kariéru. Ve 455 zápasech nastřádal 188 bodů. Získal stříbro na mistrovstv­í světa v Rize na jaře 2006. Působil též ve Spartě, finském Ilvesu Tampere či ve švýcarském Bernu.

Coby jednička draftu 1999 si představov­al, že se prosadí ještě víc. Uvědomuje si několik chyb, které udělal, protože neměl k ruce dostatečně kvalifikov­ané rádce.

Kdo ví, jak by se jeho život vyvíjel, kdyby stále nehrál o několik věkových kategorií výš. Kdyby už v sedmnácti nenaskočil mezi dospělé do farmářské IHL, kde utrpěl dva otřesy mozku. „Řadu věcí jsme měli řešit jinak. Kdyby se tak stalo, možná bych ještě teď hrál.“

Do penze musel v pouhých šestadvace­ti, neb si vážně poranil kyčel. Přesto jej hokej nepřestal bavit. Pořád vzpomíná, kterak v žákovském věku denně dojížděl z Příbrami do Prahy na Spartu a dychtil po slavných gólech a velkých triumfech.

Svou filozofii založil na předpoklad­u, že každý sportovec má za úspěchem kráčet svou vlastní cestou: „Je to jako koruna stromu, každá větev roste jinak.“

Nelze tudíž používat stejný recept na každého z teenagerů. Někomu doporučí setrvání v českém oddíle, jinému přestup do Švédska či Kanady už v šestnácti.

„Za mořem žiju, znám jazyk i tamní mentalitu a zvyky. Kluk si nerozumí s trenérem, necítí se v kabině – vynasnažím se, aby se dostal do pohody a mohl hokejově růst.“

V současnost­i se piplá se Zachou, který coby nováček poznal, jak drsná je realita v NHL. Únava. Kritika. Konkurence. Psychický tlak.

Volají si před každým mačem. Štefan ho povzbuzuje. „Jsme jako bráchové. Zrovna tohle mi kdysi chybělo. I proto se Pavel zvedá.“ Basketbalo­vý Washington získal pro závěr sezony NBA chorvatské křídlo Bojana Bogdanovič­e (vpravo) s americkým pivotem Chrisem McCullough­em z Brooklynu. Místo nich do týmu Nets zamířili Marcus Thornton a Andrew Nicholson. Sedmadvace­tiletý chorvatský reprezenta­nt Bogdanovič v Brooklynu patřil do základní sestavy a v tomto ročníku dával průměrně 14,2 bodu na zápas. V týmu Nets byl druhým nejlepším střelcem. Bogdanovič v týmové hierarchii Wizards zaujme místo před Tomášem Satoranský­m a spolu s Kellym Oubrem Jr. by měl představov­at hlavní sílu z lavičky. (spo)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia