MF DNES

Divoká Liga mistrů

Liga mistrů ještě nikdy neviděla tolik gólů v osmifinále. Proč?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Nebohý Arsenal schytal pět gólů od rozjetého Bayernu Mnichov. Statečné Monako, střelecky nejaktivně­jší mužstvo aktuální sezony, schytalo búra od Manchester­u City.

Bezchybná Paříž nasázela čtyřku trapné Barceloně.

Srdnaté Atlético Madrid nastřílelo čtyři góly v Leverkusen­u.

A to, prosím pěkně, nikdo z hvězdných kanonýrů nenasbíral hattrick.

Ani Agüero, ani Di María, ani Falcao, ani Thiago, ani Griezmann, ani Lewandowsk­i, a už vůbec ne Cristiano Ronaldo nebo Messi, kteří se netrefili vůbec.

Osmifinálo­vá fáze Ligy mistrů prožila nevídané gólové hody, které se nemusí opakovat. Pokud tedy nevěříte tomu, že moderní fotbal nemíří za bezbřehou ofenzivou, která bude lámat střelecké rekordy.

Samozřejmě nemíří, ale stejně je fajn, že jsme si jako nezaujatí diváci užili nečekanou osmifinálo­vou hitparádu. První část vyřazovací­ch bojů byla skvostná a těšte se, že se hned přespříští týden pokračuje.

„Zkusíme to. Necítíme se vyřazení, i když všichni víme, že naše situace je velmi nepříjemná,“tvrdí trenér Luis Enrique. Jeho Barcelona, největší favorit soutěže, prohrála po bídném výkonu 0:4 v Paříži.

Odhlédneme-li od šokujícího výsledku, můžeme si to přeložit i následovně: gólová centrifuga v Lize mistrů bude v osmifinálo­vých odvetách pokračovat. Doufejme, protože hlavně Barcelona má co dohánět. S unikátní ofenzivní trojkou Neymar–Suárez–Messi rozhodně nesmí dopustit, aby také při odvetě byla ostatním pro smích. To samé Arsenal. Takže konec opatrné taktiky? Částečně ano.

„Neměli jsme na Bayern žádnou odpověď. Už nechci, abychom prožili stejnou noční můru,“musel si přiznat trenér Arsene Wenger po fiasku 1:5 v Mnichově.

I kvůli nečekaným trapasům a přestřelká­m můžeme sčítat rekordní úrodu: osm zápasů = čtyřiatřic­et gólů, což dělá mimořádný průměr přes čtyři branky na utkání.

Je jasné, že takový extrém ve zbývajícíc­h jarních soubojích nevydrží, přesto je to příjemný pocit, když víme, že nejlepší kluby Evropy jsou schopny odjistit spoušť a pálit.

Vloni se úvodní osmifinálo­vá část musela spokojit s jednadvace­ti góly, předloni se sedmnácti. Například uplynulé kolo české ligy přineslo jen deset gólů v osmi zápasech, což je nuda ze všech úhlů pohledu.

Tak se raději vraťme do milionářsk­é soutěže s omamným chorálem. Ve středu večer proběhl také souboj mezi Sevillou a Leicestere­m, což je papírově nejméně zajímavé osmifinále. Jenže realita vás musela mile překvapit. Přehlížená Sevilla dokázala, proč se drží na dostřel prvního

místa ve španělské lize. Úřadujícíh­o anglického mistra porazila 2:1, přičemž Correa zahodil penaltu. Jasně lepší Sevilla přestřílel­a soupeře 22:8, pročež Claudio Ranieri, trenér Leicesteru, uznal: „Trpěli jsme! Naštěstí jsme dostali příležitos­t, abychom přežili.“

Jestli Leicester přežije také odvetu, to se teprve uvidí. Ale určitě u ní nebude Ranieri, vedení klubu ho včera odvolalo.

Tipéři zatím na postup favorizují tuto osmičku: Sevillu, Juventus, Atlético, Manchester City, Bayern Mnichov, Real, PSG a Benfiku.

 ?? Foto: AP ?? Osm Mezi střelce osmi gólů, jež padly v utkání Manchester City – Monako (5:3), se dvakrát zapsal i útočník Radamel Falcao.
Foto: AP Osm Mezi střelce osmi gólů, jež padly v utkání Manchester City – Monako (5:3), se dvakrát zapsal i útočník Radamel Falcao.
 ??  ??
 ?? Foto: AP, Reuters ?? Šest Dvě utkání osmifinálo­vého programu Ligy mistrů nabídla divákům šest branek: Leverkusen–Atlético (2:4, vlevo) a Bayern–Arsenal (5:1). Vlastní gól si dal například Stefan Savič (vlevo), trefil se i Arjen Robben.
Foto: AP, Reuters Šest Dvě utkání osmifinálo­vého programu Ligy mistrů nabídla divákům šest branek: Leverkusen–Atlético (2:4, vlevo) a Bayern–Arsenal (5:1). Vlastní gól si dal například Stefan Savič (vlevo), trefil se i Arjen Robben.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia