MF DNES

Sobotka Budu teď premiér i ministr průmyslu

Premiér Sobotka oddálil rozhodnutí o Mládkově nástupci. Vybrat ho chce až po sjezdu

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Dvojí role Premiér Bohuslav Sobotka po včerejší schůzce s prezidente­m Milošem Zemanem na Pražském hradě oznamuje, že bude zatím zastávat dvojí roli: premiéra a ministra průmyslu. Požádal prezidenta, aby ho zatím pověřil vedením resortu. Prezident to podle premiéra akceptoval, stejně jako odvolání Mládka.

Říkal, že ve čtvrtek prezidenta seznámí s kandidátem na post ministra průmyslu a obchodu. Nástupce za odvolaného Jana Mládka však premiér Bohuslav Sobotka včera nepředstav­il. A hned tak ho ani nepředstav­í. „Pana prezidenta seznámím se svým návrhem po sjezdu, priorita pro mě v příštích dnech je obhájit mandát předsedy strany,“říkal po včerejším setkání se Zemanem Sobotka.

Do doby, než Mládkova nástupce najde, hodlá ministerst­vo řídit sám. Když to oznamoval, snažil se působit uvolněně. Usmíval se a několikrát zopakoval, že prezident přijal jeho návrh na Mládkovo odvolání. Odpovědi, kdo by měl ministerst­vo řídit pak, se však důsledně vyhýbal. Přestože od pondělí zdroje z okolí premiéra mluvily jako o hotové věci, že novým ministrem průmyslu bude dosavadní státní tajemník pro evropské záležitost­i Tomáš Prouza, včera se ukázalo, že to byl taktický manévr.

Proti Prouzově nominaci totiž od začátku vystupoval Hrad. Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček stihl jen od pondělí na sociální síť Twitter umístit deset příspěvků, kterými ukazoval, jak by tento kandidát nebyl Zemanovi po chuti.

„Taky se dalo čekat, že prezident bude chtít premiérovi ukázat, že má drápky, za to, že mu odmítl jmenovat Karla Srpa do Etické komise vlády ČR,“připomněl poslední střet mezi dvěma muži jeden z lidí ze Sobotkova okolí. Premiér tak věděl, že by s případným jménem mohl narazit. A to poslední, co by před sjezdem, kde bude bojovat o co nejsilnějš­í mandát, potřeboval, je střet s prezidente­m, jehož slovo má v ČSSD stále váhu. Kdyby teď premiér šel na Hrad s nějakým návrhem, mohlo by to skončit, řečeno sportovní hantýrkou, 1:0 pro prezidenta. A tak rozhodnutí odložil.

„Ze strany pana premiéra je to velmi dobrá volba. Dal najevo, že chce jít v souladu s panem prezidente­m a věc si promyslet,“chválí Sobotku za jeho rozhodnutí vlivný poslanec ČSSD Jan Birke. Praxe, kdy premiér dočasně řídí některé z ministerst­ev, není nová, před časem takto například Petr Nečas řídil čtvrt roku ministerst­vo obrany po odvolané Karolíně Peake.

Sobotka přitom s novým ministrem nemusí mít problém jen na Hradě. Pokud by se rozhodl pro Prouzu, kterého si oblíbil už před víc než deseti lety, kdy spolu působili na ministerst­vu financí, vsadil by na muže, se kterým už narazil. To když se ho nedávno snažil prosadit do pozice volebního manažera.

Prouza vs. Havlíček

V zákulisí však posiluje jméno jiného kandidáta, dosavadníh­o Mládkova náměstka Jiřího Havlíčka. „Problém by s ním neměl u prezidenta ani ve straně,“tvrdí jeden z členů ČSSD s kontakty na Hradě. „Kdybych mohl panu premiérovi doporučit jedno jméno, byl by to Jiří Havlíček. Ministerst­vo zná, nebude se muset s ním seznamovat. A mohu ho doporučit i po osobní stránce,“přidává se Sobotkův poradce Karel Machovec, který se s Havlíčkem zná ze středočesk­é ČSSD, odkud čtyřicetil­etý ekonom pochází. Pochvalně o něm mluví i někdejší premiér Jiří Paroubek, pod kterým Havlíček čtyři roky působil jako hlavní manažer a ústřední tajemník ČSSD.

„Pan Havlíček a Prouza, to je nebe a dudy, to se nedá vůbec srovnat,“tvrdí Paroubek. „Pan Prouza tomuto oboru nerozumí, nikdy v této oblasti nepracoval, chybí mu znalost základních reálií. Na rozdíl od inženýra Havlíčka, kterého jsem poznal jako ředitele sekretariá­tu tehdejšího ministra Milana Urbana,“dodává. Právě Urban, který průmyslu a obchodu šéfoval v letech 2003 až 2006 a ve Sněmovně je známý jako jeden z nejaktivně­jších předkladat­elů pozměňovac­ích návrhů, figuruje též v širším okruhu kandidátů. A zaznívá ještě jméno dalšího Mládkova náměstka, Tomáše Novotného.

Šance posledních dvou mužů však podle stranickýc­h zdrojů oslabuje to, že muž, kterého premiér jmenuje několik měsíců před volbami, by měl být nositelem nové image strany a tváří do voleb: a tuto představu by prý Prouza, který vyniká aktivitou na sociálních sítích, nebo Havlíček, který kromě manažerské dráhy má zkušenost i s místostaro­stováním Čáslavi, splňovali lépe.

Pan Havlíček a Prouza, to je nebe a dudy, to se nedá vůbec srovnat.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK
 ?? Foto: ČTK ?? premiér a ministr Čekalo se, že premiér jmenuje ministrem Tomáše Prouzu (vzadu). Nakonec oznámil, že v čele resortu dočasně usedne sám.
Foto: ČTK premiér a ministr Čekalo se, že premiér jmenuje ministrem Tomáše Prouzu (vzadu). Nakonec oznámil, že v čele resortu dočasně usedne sám.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia