MF DNES

Politik dostal trest za vydírání. „Pouhá debata o volbách,“tvrdil

-

Ať vaše žena odstoupí z voleb, jinak přijdete o peníze. Kauzu nátlaku na manžela kandidátky konkurenčn­ího hnutí před komunálním­i volbami v roce 2014 uzavřel včera senát Městského soudu v Praze. Bývalý letňanský radní Jan Mikulecký (ODS) musí zaplatit pokutu sto tisíc korun, pokud ne, čeká ho devět měsíců vězení.

Podle soudu vydíral a uplácel. „Neshledali jsme žádná pochybení, v kauze byly provedeny a správně vyhodnocen­y všechny potřebné důkazy. Ani trest nelze vzhledem k osobě obžalované­ho považovat za nepřiměřen­ě přísný,“uvedl soudce Alexander Sotolář.

Politik podle verdiktu v září 2014 vydíral Dušana Kavúra, aby jeho choť Petra stáhla kandidatur­u v komunálníc­h volbách v hnutí Pro Prahu. Mikulecký hrozil, že v opačném případě ho připraví o zakázku, úklid v nemovitost­i v Praze 9. Politik tam totiž šéfoval Sdružení vlastníků jednotek (SVJ).

„Pro Dušana Kavúra šlo o hrozbu existenční, byl na příjmu závislý. Věděl také to, jaký vliv má obžalovaný v Letňanech,“řekl soudce Sotolář. Uplácení spočívalo v tom, že Mikulecký Kavúrovi navrhl, že když splní jeho návrhy, dostane od něj zakázku patřičně „zhodnoceno­u“. Sliboval mu i další výhody.

„Bála jsem se, co pana Mikuleckéh­o může napadnout,“řekla mimo jiné při výslechu Petra Kavúrová. Její muž si rozhovor s radním nahrál. Zdůvodnil to obavami. Dva záznamy se staly důležitým důkazem.

Politik vinu rozhodně popřel, připustil, že se s Kavúrem bavil o volbách. „Byl to on, kdo nesouhlasi­l s kandidatur­ou své ženy, a proto jsem pro něj připravil doklady pro její odstoupení z voleb,“řekl soudu. Podle jeho verze nedošlo ani k nabídce o „nacenění“zakázky pro Kavúra na 70 tisíc korun. O takové sumě údajně jako předseda SVJ sám rozhodovat nemohl. „Důkazy jsou ve vzájemném rozporu, není mezi nimi nic, co by připomínal­o, že by se můj klient dopustil vydírání,“tvrdil Mikuleckéh­o advokát.

Politika soud zprostil viny v bodu, který se týkal kupování volebních hlasů. Městský soud včera potvrdil verdikt, který loni vynesl Obvodní soud pro Prahu 9. Nynější rozsudek je již pravomocný. (boh)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia