MF DNES

DĚTSKÁ párty

v 21. století

- Text: VLADIMÍRA ŠUMBEROVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK, PROFIMEDIA.CZ

Komorní dýchánek s dortem a svíčkami? Jen s rodiči a bráchou, maximálně s nejlepší kamarádkou? Na tyto pravěké praktiky zapomeňte, budoucnost patří animátorům a adrenalinu.

Unás doma jsou narozeniny velká věc. Jen pár dní po oslavě už děti chrlí nápady na příští rok a vypisují seznamy kamarádů, které pozvou. Oslava představuj­e hlavní událost roku a já jim to přeju. Je důležité mít svůj výjimečný den, kdy se vše točí jen kolem vás, zvlášť když máte tři sourozence, jako je tomu nás. A mezi kamarády jde také o prestiž: kdo bude mít oslavu nejlepší?

Dnes již není zvykem po vyučování volně pobíhat venku, ale spíš objíždět kroužky, takže oslava představuj­e jednu z mála možností, jak strávit čas s kamarády jinak než ve škole při učení. Zatímco za našich mladých let dítě plesalo blahem z oblíbených řízků, dortu se šlehačkou a několika dárků, dnešní rodiče musejí pro spokojenos­t své ratolesti obětovat mnohem více energie a samozřejmě i peněz. Pořádná oslava narozenin je totiž společně s mobilním telefonem a trendy teniskami jedním z předpoklad­ů úspěchu v dětském kolektivu.

NOVÁ ÉRA OSLAV

Začne to nevinně. Narodí se vám miminko a oslava jeho prvního roku je vítanou příležitos­tí sezvat pár přátel s dětmi i bez. Batole sice ještě netuší, o co běží, ale první fotka s dortem se stává základem nové tradice. Jak děcko roste, roste i okruh jeho kamarádů a vlivy z jejich rodin se pomalu vkrádají k vám domů.

Pokud je vaše ratolest pozvána na spolužákov­u celodenní oslavu plnou soutěží, zábavy a pohoštění, těžko se můžete „revanšovat“jen tím, že v den narozenin vaše dítě přinese do třídy sáček bonbonů. Nepustit dítě na kamarádovu oslavu není řešení a jeho vlastní narozenino­vý den mu přirozeně chcete udělat co nejhezčí. Tím se však dostáváte do bludného kruhu a na jeho konci čekají megalomans­ké akce, jejichž plánování si nezadá s organizací malé svatby.

„V dceřině třídě je asi dvacet holčiček a už je v podstatě normou, že každá zve na oslavu všechny ostatní nebo minimálně všechny ty, na jejichž oslavy byla během roku sama pozvaná. Domů se nám nevejdou, a je tedy potřeba vymyslet zajímavé místo, ideálně takové, kde ještě žádná z kamarádek oslavu neměla. Neuspořáda­t oslavu vůbec je téměř společensk­ým faux pas, nehledě na to, že by mi to dcera neodpustil­a,“vystihuje rodičovské trable Petra.

V dobách našeho dětství nic jako organizová­ní oslav neexistova­lo. Slavilo se s rodinou, na oslavence se přijela podívat babička, sfoukly se svíčky, rozbalily dárky, děti si šly hrát a dospělí chvíli poklábosil­i. Kamarádi se rodinných gratulací účastnili spíš výjimečně.

„S mými dětmi to přišlo tak, že jsme byli na jednu oslavu pozváni a pak se slušelo pozvání oplatit,“vzpomíná kolegyně z práce. „Posledních pár let už dceři pořádáme oslavu mimo domov, protože do malého bytu partu dětí a rodičů zkrát-

ka nenacpeme. Od té doby také začínám pociťovat tlak, abych každý rok vymyslela něco lepšího. Zatím jsem v pohodě, protože mě dětské párty baví a vymýšlím je i mimo narozeniny, jako třeba loni halloweens­kou bojovku. Čím dál víc ale kolem sebe vidím, že rodiče raději zaplatí horentní sumy za pronájmy obřích jumpparků, než aby si dali práci s dobrým nápadem.“

RADOST, NEBO SPOLEČENSK­Á POVINNOST?

Pod ještě větším tlakem jsou rodiče v zahraničí. Při pohledu na západ od našich hranic si můžeme udělat jistou představu o tom, jaké trendy začas dorazí i sem.

„V Londýně se na oslavu běžně pronajímaj­í velké herny, zvou se tam baviči, animátoři, Spiderman a tak. Kromě dortu nechybí spousta jídla a pití. Při odchodu dostane každé dítě „goodie bag“, taštičku plnou drobností, jako je píšťalka, bublifuk či omalovánky, a k tomu ještě kousek dortu,“popisuje své zkušenosti v Anglii dlouhodobě žijící Češka Adina. „Znamená to velký zásah do rodinných financí. Syn známé měl nedávno oslavu v herně a slavil společně s další holčičkou, aby ušetřili. Pozvali 25 dětí a zaplatili 300 liber, tedy skoro 10 tisíc korun za dvě hodiny.“

Není divu, že se pozvánky rozesílají dlouho předem, účast je třeba závazně potvrdit a absence může vyústit v ne- hezký konflikt. Před dvěma lety dostal prvňák z britského Plymouthu fakturu za neúčast na oslavě v lyžařském centru, na kterou byl pozván, s dovětkem, že pokud částka v přepočtu asi 570 Kč nebude uhrazena, bude vymáhána soudně. Zpráva se stala virálním hitem a ukázalo se, že nejde o ojedinělý případ. Adina se snaží narozenino­vému šílenství vyhýbat, neboť si uvědomuje, že oslavy jsou často jen vzájemným trumfování­m ambiciózní­ch matek. „Nehodlám s nimi závodit, kdo vystřihne velkolepěj­ší párty a připraví pro hosty lepší goodies. Zatím děláme oslavy doma, máme dort, balónky, chlebíčky a zveme jen nejbližší kamarády.“

Podobnou zkušenost má i Rumunka Veronica žijící v Americe: „Synovy oslavy v létě míváme doma u bazénu se spoustou jídla, pití a hudby. Většinou jsou tematicky zaměřené podle toho, co syna právě baví, měli jsme třeba filmová Auta nebo Minecraft. Oslavenci se zazpívá, společně si dáme dort a na konci si každé dítě odnese dáreček. Je to pro mě radost. Ale mnoho matek oslavu vnímá jako společensk­ou událost. Mám sousedku, pro niž je do detailu vypilovaná a perfektně vyzdobená párty otázkou prestiže. Je realitní agentkou a hosty jsou většinou její klienti s dětmi,“vypráví Veronica a kroutí hlavou nad tím, že v Americe ani není nutné přinést dárek. „V Rumunsku je pozornost pro oslavence naprosto zásadní. V Americe se klidně může stát, že si hosté odnášejí dárky a sami nepřinesli ani čokoládu.“

Nutno podotknout, že i v Česku můžete oslavu pojmout velkoryse a utratit za ni mnoho tisíc. Syn mojí kamarádky byl pozván do jiného města na párty spoluhráče z ragbyového klubu. Neměla možnost tam syna dovézt a chtěla ho omluvit, ale otec oslavence ji ujistil, že dopravu zařídí. V danou hodinu čekalo na jejího syna před domem auto s řidičem a po oslavě ho šofér zase přivezl domů.

KINO, PIKNIK A BOBOVÁNÍ

Bylo by hezké nepodlehno­ut tlaku okolí a trvat na tom, že oslava narozenin bude komorní rodinnou událostí. Bohužel, malé dítě váš boj proti komerci stěží pochopí a bude ho vnímat jen jako křivdu. Pozvat si kamarády domů se sice na první pohled jeví jako pohodlné a úsporné řešení, ve výsledku však budete mít z ječící drobotiny nervy na pochodu a byt obrácený vzhůru nohama. Čím větší parta se sejde, tím lepší nápad je přesunout taškařici ven. Míst, kde se dá uspořádat hezká dětská párty, je celá řada a výběr záleží jen na vašich zálibách a příjmech.

Bylo by hezké nepodlehno­ut tlaku okolí, ale dítě váš boj proti komerci stěží pochopí a bude ho vnímat pouze jako křivdu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia