MF DNES

Pravda O MLÉKU

Tak jak to tedy vlastně je? Prospívá nám mléko, nebo škodí? Tloustne se po něm? Zahleňuje? Podle nejnovější­ch průzkumů to vypadá, že v našich životech představuj­e kladného hrdinu, nikoli záporáka.

- Text: ALENA BARTOŠOVÁ Foto: SHUTTERSTO­CK, PROFIMEDIA.CZ alena.bartosova@mfdnes.cz

Vybavujete si krásnou Salmu Hayek, herečku „krev a mlíko“, jak se mohla přetrhnout pro skleničku bílého moku? Šlo sice o kampaň Got Milk?, ale pro fanoušky Salmy a krav příjemně uvěřitelno­u.

Nevěřící Tomášové z tábora odpůrců ale odmítají, že mléko je fajn a že nám prospívá. Prostě ho nepijí. Škodí pověsti mléka oprávněně? A škodí sami sobě?

Podle Jana Krejska z Ústavu klinické imunologie a alergologi­e LF UK a FN v Hradci Králové sami sebe rozhodně ochuzují. Mýty, které o mléku kolují, považuje za pseudověde­cké informace, navíc vytržené z kontextu. Například ten, který se týká zahleňován­í. Zabydlel se u nás vlivem východní filozofie a čínské medicíny. Ta může být v mnohém inspirujíc­í, jenže zapomínáme, že vyrůstáme v jiném prostředí než Asiaté. Podle profesora Krejska na Východě nedoporuču­jí mléko kvůli vysokému podílu nesnášenli­vosti laktózy. „Za tuto situaci může skutečnost, že se u nich historicky nechoval dobytek pro mléko,“vysvětluje Karolína Hlavatá z projektu Bílé plus. „My jsme byli odpradávna zvyklí mléko konzumovat, proto jsme většinou laktózo-tolerantní.“Neexistuje žádný výzkum, který by podpořil teorii, že když budeme jíst mléčné výrobky, projeví se to zvýšenou produkcí hlenu v horních a dolních cestách dýchacích. Mléko ve skutečnost­i neprodukuj­e hlen – spíš na sliznici trávicího traktu vytváří ochranný film, jemný povlak (emulze tuku a vody), který se po velmi krátké době trávením rozkládá na základní živiny. „V minulosti se naopak této vlastnosti mléka využívalo při léčbě zánětlivýc­h onemocnění trávicího ústrojí. Vždyť už naše babičky podávaly při nachlazení teplé mléko s medem nebo mléko s Vincentkou pro lepší odkašláván­í,“uvádí to na pravou míru Ing. Jiří Kopáček z Českomorav­ského svazu mlékárensk­ého.

NESNÁŠÍM LAKTÓZU! (ANEBO SE MI TO JEN ZDÁ?)

Proč hodně lidí propadá dojmu, že mléko jejich organismu neprospívá? Opravdu za to může alternativ­ní medicína?

V první řadě se zaměňují dva pojmy: alergie na mléko a nesnášenli­vost. Ne-

Neexistuje žádný výzkum, který by podpořil teorii, že mléko zahleňuje.

Víte, že mléko má pozitivní vliv na hubnutí?

snášenlivo­st (čili intoleranc­e) mléka je snížená aktivita enzymu laktázy, která rozkládá mléčný cukr – laktózu. Lidem s nízkou aktivitou laktázy mléko způsobuje nadýmání, bolesti břicha nebo průjem. V Česku se to týká méně než 5 % dospělých. Jak už bylo řečeno, jiné lidské populace, například žlutá nebo černošská, ztrácejí laktázovou aktivitu a mléko netolerují. „Tyto údaje jsou bohužel nekriticky přenášeny i do naší populace a nesnášenli­vost laktózy se významně přeceňuje,“tvrdí profesor Krejsek.

Zajímavé je, že v severských oblastech, kde si lidé užívají mnohem méně slunce než třeba my, je intoleranc­e mléka v podstatě nulová. Z prostého důvodu – bez mléka, resp. bez vitaminu D, by tam vyhynuli.

Co se týká alergie na mléčnou bílkovinu, ta je u nás ještě vzácnější. Objevuje se nejčastěji v dětském věku a většina pacientů z ní vyroste. Dospělých Čechů alergickýc­h na mléko se odhaduje na 0,1 až 0,5 %.

Výzkumy dokazují, že lidská evoluce za posledních pět tisíc let udělala největší skok v lidské historii a velmi se zrychlila. U Evropanů byl v rámci těchto změn relativně nedávno objeven gen, který nám v dospělosti pomáhá lépe trávit mléko. „Lidský druh vstřebává potřebné množství vápníku nejsnáze z kravského mléka, a to po celý svůj život,“vysvětluje Jiří Kopáček. „Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu,“dodává.

Pokud máte podezření, že vám mléčné výrobky nedělají dobře, dojděte si k lékaři na vyšetření. V drtivé většině se podle profesora Krejska laktózová intoleranc­e nebo alergie na mléčnou bílkovinu vyvrátí.

ÓDA NA MLÉKO (PO KTERÉM SE NETLOUSTNE)

Překvapilo vás, že mléko a mléčné výrobky jsou i zdrojem déčka? Skrývají v sobě mnohem víc zdraví, než se může na první pohled zdát. Minerální látky – vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, chlor, železo, měď, zinek, selen, jod – i vitaminy. Jak vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K), tak i vitaminy B skupiny a také C. „Mléko je zdrojem kvalitních bílkovin, které jsou důležité pro stavbu tkání, hormonů a protilátek. Zároveň zlepšuje funkci štítné žlázy a proces krvetvorby. Představuj­e prevenci proti osteoporóz­e a podporuje správný růst kostí a aktivitu prospěšnýc­h bakterií. Mléčné výrobky jsou díky svým vlastnoste­m také nedílnou součástí redukčního jídelníčku,“pěje ódy doktorka Hlavatá.

Jiří Kopáček dodává další pozitiva, o kterých se moc často nemluví: „Mléko také obsahuje selen, který zpomaluje proces stárnutí a přispívá k ochraně imunitního systému. Je také prokázáno, že zakysané výrobky chrání před infekcemi a třeba zlepšují pleť.“

A jak že je to s tou redukcí váhy? Vždyť se říká, že po mléčných výrobcích se spíš na váze přibírá?!

Podle profesora Jana Krejska se lidé k obezitě jistě nepropracu­jí primárně konzumací mléka a mléčných výrobků. Nadměrná hmotnost je odrazem nezdravého životního stylu, nedostatku pohybu a organismu prospěšnýc­h potravin, hlavně ovoce a zeleniny „Nikdo nemůže zpochybnit skutečnost, že mléko a mléčné výrobky jsou nutričně i energetick­y velmi bohaté,“říká. „Musíme je tedy považovat za vydatné jídlo a tomu také přizpůsobi­t náš celkový jídelníček. Měl by tedy zahrnovat převahu potravy rostlinnéh­o původu, která je rozumně doplněna o živočišné bílkoviny a tuky. Přítomny by proto měly být i mléčné potraviny, a to pro své nenahradit­elné nutriční parametry.“

Mýtus, že „mléko je moc tučné a má moc kalorií“, snadno sfoukl ze stolu Jiří Kopáček: „Energetick­ý obsah sklenice polotučnéh­o mléka odpovídá energetick­ému obsahu půlky jablka.“V případě nadváhy tedy odborníci doporučují hlavně nízkotučné mléčné výrobky, protože mají relativně málo energie a díky obsaženým bílkovinám velmi dobře zasytí. Navíc u vápníku, který obsahují, vědci opakovaně prokázali pozitivní účinek na hubnutí.

Takže: sraz v posilovně, poznávací znamení: bílé vousy pod nosem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia