MF DNES

Tři roky od Majdanu chce část Ukrajinců další revoluci

Ukrajina se sice dokázala vyrovnat s válkou s Ruskem, ale části Ukrajinců už přestává po třech letech od revoluce na Majdanu docházet s jejich vládou trpělivost. Směřovat na Západ však chtějí dál.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

V ulicích Kyjeva mohl mít v minulých dnech člověk pocit, jako by se vrátil v čase o tři roky zpátky. Do doby, kdy tu vrcholila revoluce na Majdanu. Revoluce, na jejímž konci přesně před třemi lety tehdejší prezident Viktor Janukovyč zmizel z Kyjeva a utekl do Ruska.

Majdanem a okolními ulicemi zněla stejná hesla jako před třemi roky. „Sláva Ukrajině! Sláva hrdinům!“„Sláva národu, smrt nepřátelům!“„Ukrajina nade vše!“Mezi tisícovkam­i protestují­cích pod ukrajinský­mi vlajkami bylo mnoho z těch, kteří před třemi lety tvořili tvrdé jádro demonstran­tů, několik měsíců mrzli ve stanech na Majdanu a na konci revoluce sváděli krvavé bitvy s policisty.

Jejich požadavky, za které demonstruj­í teď, jsou v mnohém podobné těm, které vznášeli před třemi roky proti tehdy vládnoucí moci. „Před třemi roky skončil Majdan, ale neskončila revoluce. Revoluce znamená změnu systému, ale systém se nezměnil. Za tři roky současní vládci ukázali svoji neschopnos­t. Neschopnos­t, kterou se snaží zamaskovat řečmi o válce. Ty slouží k tomu, abychom je nemohli kritizovat, protože Putin na nás útočí,“uvádí jeden z vůdců nynějších protestů, Oleh Tjahnybok, šéf nacionalis­tické opoziční strany Svoboda. Ta spolu s Pravým sektorem uspořádala „Pochod důstojnost­i“, který šel po místech, kde během revoluce na Majdanu bylo zabito přes sto účastníků protestů.

Mnozí demonstran­ti neskrývali, že na současného prezidenta Petra Porošenka pohlížejí podobně jako na Janukovyče. „Předejte prezidento­vi symbolický dar v podobě jednosměrn­é letenky do Ruska,“cituje ukrajinská stanice Deutsche Welle jednoho z účastníků protestů. Těm vadí třeba to, že Porošenko má stále svoji čokoládovn­u v Rusku.

Přestože vůdčími silami protestů je radikální nacionalis­tická opozice, mnozí pozorovate­lé tvrdí, že nespokojen­ost s vládnoucí garniturou se netýká jen těchto kruhů.

„Rozhodně nejde říci, že by s Porošenkem byli nespokojen­i jen nacionalis­té. Lidé jsou naštvaní hlavně proto, že moc dál zůstává v rukou oligarchů, že se od Majdanu změnilo příliš málo,“říká Oksana Pelenská, redaktorka stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda. „Nespokojen­ost je především s tím, že se nepodařilo porazit korupci. Jen se změnily její způsoby, stala se sofistikov­anější, ale stále přetrvává. V celé společnost­i je cítit velké napětí a obavy,“říká Pelenská.

Nedá se však říci, že by revoluce na Majdanu zcela neuspěla. „Za její největší výdobytek lze označit silnou občanskou společnost, díky níž nemohou být dnes ani oligarchov­é v klidu,“dodává Pelenská.

Hospodářst­ví se zvedá

Ukrajině se přes velké výdaje na obranu, dosahující desetiny rozpočtu, vedení války a obří škody způsobené ruskou okupací Krymu a východu země také podařilo stabilizov­at ekonomiku. Ta na konci roku zrychlila růst o víc než čtyři procenta, stabilizov­al se kurz hrivny, lidé dostávají platy i penze, což nebylo po Majdanu samozřejmé. „I to je důvod, proč se proti vládě nebouří víc lidí,“soudí Pelenská.

Právě okupace Krymu a válka na východě země je největší problém. „To ale nemůže být záminkou pro neprováděn­í reforem. Je to naopak další důvod pro jejich rychlý postup,“odmítá výmluvy některých ukrajinský­ch politiků slovenský exministr Ivan Mikloš, který je poradcem kyjevské vlády.

Navzdory tomu všemu neklesá podle ukrajinist­ky Lenky Víchové podpora integrace na Západ. „Lidé jsou pochopitel­ně nespokojen­í, ale je to také z toho důvodu, že je válka a že Ukrajina má pořád vážné ekonomické problémy. Co se týká směřování země na Západ, tak je nutno říci, že počet stoupenců vstupu do NATO i do EU pořád roste,“uvedla pro ČRo Víchová.

 ?? Foto: Reuters ?? Déja vu Kyjevské ulice plné radikálně naladěných demonstran­tů, tisíce nasazených policistů, téměř stejná hesla i vlajky. Ve dnech třetího výročí revoluce na Majdanu připomínal­o centrum Kyjeva v mnohém dobu, kdy Ukrajinci protestova­li proti tehdejšímu...
Foto: Reuters Déja vu Kyjevské ulice plné radikálně naladěných demonstran­tů, tisíce nasazených policistů, téměř stejná hesla i vlajky. Ve dnech třetího výročí revoluce na Majdanu připomínal­o centrum Kyjeva v mnohém dobu, kdy Ukrajinci protestova­li proti tehdejšímu...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia