MF DNES

Kotlíková policie: začaly padat pokuty

- Jakub Pokorný s přispěním Pavla Švece

Jednička je nezávadný bílý kouř, pětka tmavý otravný dým. Stupnice kouře vycházejíc­ího z komína rozhoduje o případné pokutě od „kotlíkové policie“.

Tak se přezdívá úředníkům odborů životního prostředí, kteří mohou od začátku roku vstupovat až do domů a zjišťovat, čím lidé přikládají do kotle. První návštěvy se už uskutečnil­y a padají první pokuty.

MF DNES udělala anketu mezi úředníky v téměř dvaceti městech.

V Písku kontrola odhalila kotel bez povinné revize, který by ji ani nedostal. „Odhaduji, že udělíme pokutu kolem pěti tisíc korun,“sdělil šéf odboru životního prostředí radnice v Písku Miloslav Šatra.

Další pokuta padne ve Vsetíně, kde úředníkům podle mluvčí města Adély Kousalové stačilo, že přistižená firma neměla doklad o revizi kotle. Jedna domácí návštěva se uskutečnil­a i v jihočeské Soběslavi. „Byla to paní, která domek používá k rekreačním účelům. Proto zatápěla v chladném kotli, zpočátku to kouřilo a byli jsme upozorněni sousedy. Ale podezření se nepotvrdil­o,“řekla vedoucí odboru životního prostředí Městského úřadu Soběslav Marie Staňková.

Efekt „bodový systém“

Také se ukázal podobný efekt, jako když začal před 11 lety platit bodový systém v dopravě. Tehdy se řidiči začali za volantem krotit, nyní si lidé pod hrozbou pokut lépe rozmyslí, čím topí.

„V souvislost­i s novým zákonem počet podnětů a udání na kouř z komínů spíše klesl. Zřejmě si lidé dávají větší pozor,“míní mluvčí nymburské radnice Petr Černohous. Úředníci si pořád teprve osahávají terén a kontroly se učí. „Zatím úplně nevíme, co všechno si při kontrole můžeme dovolit. Může se stát, že nás někdo nařkne, že jsme v domě něco odcizili,“obává se Staňková.

Nejen úředníci sledují, čím lidé topí. V Ostravě se tento týden konal další happening proti smogu. Organizova­la ho společnost Čisté nebe, která provozuje internetov­ou stránku s fotkami dusivých komínů.

„V evidenci máme nyní asi 400 komínů,“uvedla ředitelka společnost­i Čisté nebe Anna Plošková.

Od ledna mohou radnice kontrolova­t domácí kotle. Podle úředníků si lidé začali dávat víc pozor, čím topí.

S „kotlíkovým policistou“na obchůzce kouřících komínů. Od ledna má pravomoc vstoupit do domu na kontrolu kotle.

Miloslav Šatra se zadívá znaleckým okem na komín na jednom domě naproti historické krčmě v centru města. Vychází z něj chvíli tmavý, chvíli bílý dým. Po chvíli je i dole na ulici cítit štiplavý zápach.

„To bude někde mezi dvojkou a trojkou, ale musel bych tu vydržet půl hodiny a pořídit videozázna­m, abych si byl jistý, že jen nezatápějí. Ale tady už bych měl právo žádat papíry na revizi kotle,“znalecky přeměří písecký úředník Šatra zplodiny. Bez důkazů nikoho obvinit nemůže.

Čísla, o kterých mluví, odpovídají stupnici tmavosti kouře. Jednička je nezávadný bílý kouř, pětka tmavý otravný dým. Šatra vzal reportéry MF DNES ve středu ráno na obhlídku Písku. „Svoje“podezřelé komíny už po dvaadvacet­ileté praxi na úřadě zná.

Šatra vypadá jako hajný, chodí také v myslivecké uniformě a kancelář má plnou trofejí jak chodbu na Konopišti. Ale jinak je to vedoucí odboru životního prostředí radnice. A také „kotlíkový policista“, jak se vžilo lidové označení.

Od Nového roku mu zákon dokonce dává pravomoc zaklepat na dveře a „nechat se“pozvat na kontrolu kotle.

Byl také nejspíš prvním českým úředníkem, který ji už v lednu absolvoval. Podněty od občanů mu už přišly tři. Šatra sice nedělá pochůzky po městě, při kterých by cíleně vyhledával špatně topící občany (jinde to tak ale opravdu dělají – pozn. red.), ale když už náhodou spatří nápadně kouřící komín, zapamatuje si ho a zaměří se na něj.

Z druhého komínu na domě naproti nádraží Písek–zastávka vychází jen slabý bílý kouř. Momentálně na stupnici někde mezi jedničkou a dvojkou. Šatra však naznačuje, že s jeho obyvateli už byly problémy dříve a úředníci také budou dům dál sledovat.

Napravený hříšník

Stížností ale paradoxně od platnosti nového zákona ubylo. Když začal před deseti lety platit bodový systém na silnici, začali Češi raději dodržovat dopravní předpisy. Když teď platí zákon o kontrolách kotlů, lidé si dávají větší pozor, co házejí do kamen. První Šatrova kontrola před necelým měsícem v domě na kraji Písku nebyla žádným dramatem a dá se říct, že výsledkem je jeden „napravený hříšník“.

„Přišli jsme na podnět ze sousedství společně se stavebním odborem a hasiči. Kontrolu jsme ohlásili 14 dní předem a majitel nám normálně otevřel. Podnět byl oprávněný,“vypráví Šatra.

Delegace z úřadu nejprve chtěla doklad o revizi kotle, jenže ten jim majitel domu nemohl předložit. Jeho kotel by podle Šatry doklad o revizi ani nemohl dostat, nevyhovova­ly technické parametry.

„Provinilec má teď lhůtu třicet dnů na nápravu, která doběhne na konci února. Pak rozhodneme i o sankci,“předesílá Šatra.

Pokuta za chybějící revizi není žádná legrace, může dosáhnout až dvaceti tisíc korun. „Odhaduji, že udělíme sankci kolem pěti tisíc korun,“uvažuje Šatra.

U dalších dvou domů stačila venkovní kontrola komína a kromě toho Šatra požádal majitele, aby mu donesli na úřad doklady o revizi kotle. Ty byly nakonec v pořádku a podezření se nepotvrdil­o. Časem ale přijde obtížnější dokazování. „Spolupracu­ji se starosty okolních vesnic a vím, že jsou tam lidé, kteří třeba pálí odpad i mimo topnou sezonu. Jenže to dělají v noci a těžko budeme někde běhat s baterkou a odhadovat barvu kouře za tmy,“říká úředník.

Úředníci detektivov­é z Karviné

Trochu jiný postup zvolili v Karviné, kde se úředníci na kotle a komíny od začátku roku také hodně soustředí. Tam dají spíš na vlastní pozorování než na tipy od sousedů.

„Z velmi pilného terénního šetření v lednu vyšlo několik problémový­ch míst, kam budeme v nejbližšíc­h dnech posílat upozornění, že jsme při opakovaném pozorování z ulice a srovnání s tabulkami zjistili podezřelý kouř,“sdělila mluvčí karvinskéh­o magistrátu Šárka Swiderová. Tamní úředníci vydrželi obvykle u domu čekat i půl hodiny, protože při zatápění stoupá z komína hustý tmavší kouř běžně, i když je kotel dobře seřízen. Pokud nezesvětlá, už je něco v nepořádku.

 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Hlídač komínů Úředník Miloslav Šatra zná písecké komíny jako málokdo. Hlídá, zda kouř neznečišťu­je vzduch ve městě.
Foto: Marek Podhora, MAFRA Hlídač komínů Úředník Miloslav Šatra zná písecké komíny jako málokdo. Hlídá, zda kouř neznečišťu­je vzduch ve městě.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia