MF DNES

Pojistná mafie – pacienti s lékaři falšovali úrazy

Rozsáhlé vyšetřován­í rozkrývá pojistné podvody s úrazy, cílí na sportovce i lékaře

- Artur Janoušek, Václav Janouš reportéři MF DNES

Policie rozkrývá obří případ pojistných podvodů. Desítky lidí z Ústeckého či Středočesk­ého kraje si nechaly vyplácet pojistky za úrazy, které fingovaly a na něž jim lékaři vystavoval­i lékařské zprávy. Škody jdou do milionů korun.

Jsou to tři týdny, kdy do ordinace ortopeda Jana B. v Teplicích vrazila policie. Odnesla si lékařův mobil a počítač s kartotékou pacientů. Uznávaný doktor, který léčí i úspěšné sportovce, strávil noc v cele předběžnéh­o zadržení. Policisté mu předložili seznam pacientů, kteří je zajímali. Bylo na něm deset nebo dvanáct jmen včetně fotbalistů či účastníků silových soutěží.

„Já jsem ale nic špatného neudělal. Jen jsem léčil pacienty. Když někdo přijde a tvrdí, že má natažený vaz, nemáte šanci poznat, že lže,“tvrdil Jan B. za stolem ordinace.

Podobně zasahovala policie na dalších místech Česka.

„Zvýšení počtu pokusů o pojistné podvody v úrazovém pojištění je výrazným trendem poslední doby. Účast lékařů na pojistném podvodu se prokáže ve čtvrtině případů,“uvedla mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Třiadvacet­iletý fotbalista Daniel Š. z Mostu nahlásil v březnu 2014 pojišťovně, že uklouzl na schodech a podvrtl si levé koleno. Vše doložil lékařskou zprávou od ortopeda Jana B. z Teplic. Jenže udělal chybu – místo aby odpočíval na lůžku, jak mu nařídil lékař, pět dní po úrazu nastoupil do divizního fotbalovéh­o utkání. „Znáte to – každý chce vyhrávat. Navíc tlak v divizi byl velký, musel jsem hrát, trenér věděl, že hraju se zraněním,“tvrdí Daniel Š. Striktně odmítá, že by podváděl. „Ale když si někdo platí pojištění, tak má přece nárok na plnění, když má úraz, ne?“uvažuje.

Teď je jedním z desítek lidí, o které se v rozsáhlém vyšetřován­í zajímají kriminalis­té kvůli podezření, že předstíral­i zranění, aby z pojišťovny vytáhli peníze. Policisté už jak pacienty, tak i lékaře vyslechli. Zatím však nikoho neobvinili.

Před třemi týdny navštívili i teplickou ordinaci Jana B., který lékařskou zprávu fotbalisto­vi vystavil. Zabavili mu mobil i počítač s kartotékou. I on tvrdí, že se na žádných podvodech nepodílel. Dodává však, že nafingovat zranění je jednoduché.

Policisté před ortopeda položili seznam pacientů, o něž se zajímali. Jen z jeho kartotéky to bylo deset nebo dvanáct jmen, mezi nimi i fotbalisté či účastníci silových soutěží známých pod názvem Strongman.

„Když budu pacienty důkladně vyšetřovat a každého posílat na magneticko­u rezonanci nebo CT, zdravotní pojišťovny budou namítat, že je to moc drahé. Jedno takové vyšetření stojí deset i patnáct tisíc. Když dám pacientovi ortézu a pošlu ho domů, pojišťovny budou namítat, že jsem neodhalil podvodníka. Když se mi něco nebude zdát a odmítnu pacienta léčit, zažaluje mě,“krčí rameny ortoped s třicetilet­ou praxí.

Vyšetřován­í na severu Čech je rozsáhlé, policisté kromě Teplic zasahovali i v Ústí nad Labem a na dalších místech. „Z taktických důvodů nebudeme sdělovat bližší informace k celému případu,“řekla mluvčí prezidia Ivana Nguyenová.

Podobnou kauzu od podzimu rozplétá i policie v Karlovarsk­ém kraji. Tam obvinili už 37 lidí a mezi nimi i šest lékařů. Škoda dosáhla čtyřiceti milionů. „Devět lidí je obviněno jako organizova­ná skupina kvůli zvlášť závažným zločinům pojistných podvodů, úplatků a vystavení nepravdivé lékařské zprávy. Počet obviněných se neustále rozrůstá,“uvedla mluvčí policie Kateřina Böhmová. Policie prověřuje až dvě stě lidí.

Pojišťovny loni prověřoval­y 16 043 podezřelýc­h pojistných událostí, ve kterých odhalily podvody v celkové hodnotě 1,218 miliardy korun. Zatímco dříve výrazně převládaly podvody s pojištěním aut nad podvody pojištěnýc­h osob, v roce 2014 se poměr začal vyrovnávat a loni už bylo mnohem víc prověřovan­ých případů podvodů s osobními pojistkami.

Podle mluvčího České asociace pojišťoven Aleše Povra se nedá jednoznačn­ě říci, proč to tak je. „Možná to souvisí s novým občanským zákoníkem, který začal platit v roce 2014 a díky němuž nemajetkov­á újma začala růst. Pojišťovny navíc zřejmě získaly nějaké nové technologi­cké prostředky, jak odhalovat fingované úrazy, protože to bývá mnohem složitější než dokázat podvod s nabouraným­i plechy,“míní Povr.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia