MF DNES

Za tahanicí o ministra hledej uhlí

Za politicko-intrikánsk­ou partií o obsazení ministerst­va průmyslu a obchodu nejsou ani tak telekomuni­kace, jako bomba zvaná OKD.

- Zuzana Kubátová redaktorka MF DNES

Premiér Bohuslav Sobotka zatím tají, koho chce posadit do křesla ministra průmyslu a obchodu. Jeho kandidát Tomáš Prouza nebudí na Hradě nadšení. Přitom křeslo po Mládkovi bedlivě střeží několik silných lobbistick­ých skupin. Jednou z nich je telekomuni­kační byznys. Ještě do konce volebního období musí ministerst­vo rozhodnout o čerpání 14 miliard korun na sítě rychlého internetu. Mládek si na tom vylámal zuby. O dotacích musí jednat v souladu s operátory, hlavními investory do infrastruk­tury. Jenže chce-li po vás premiér tlak na operátory, aby mohla ČSSD zvednout ochranu slabých zákazníků proti silným firmám jako předvolebn­í téma, kazíte jim byznys. To se konsenzus vyjednává těžko.

Mobilní služby však nejsou ve hře o ministra to nejdůležit­ější, byť se o nich nejvíc mluví. Ještě citlivější je šéf MPO pro jinou silnou skupinu: velké průmyslník­y a vývozce technologi­ckých celků. Pro ně je důležité, jak ministerst­vo rozděluje investiční a exportní pobídky a zda je diplomatic­ky aktivní na trzích, kde to potřebují: v Rusku, východní Evropě, v Íránu, ve Střední Asii. Nechtějí experiment­y ve fungování státní České exportní banky a pojišťovny EGAP, byť se tento tandem žene do stále hlubších ztrát a v almarách se mu množí kostlivci. A konečně je tu pro průmyslník­y citlivá energetika. Hlavně jízdní řád výstavby nových jaderných bloků, který má ministerst­vo připravit. Průmyslnic­ko-exportérsk­á lobby chce mít ministrem někoho z řad „starých zbrojnošů“. Když ne Mládka, tak exministra Milana Urbana či úřednickéh­o matadora, Mládkova náměstka Jiřího Havlíčka. Střihouni orientovan­í na digitální ekonomiku jako Prouza budí nedůvěru. Přitom průmyslníc­i mají na část ČSSD silný vliv a zastání se těší u prezidenta.

Jenomže pozor, ani zájmy velkoprůmy­slu nejsou ve hře o Mládkova nástupce nejdůležit­ější. Klíčovým tématem celého dramatu je uhlí. To černé – z krachující­ch dolů OKD. Ministr průmyslu určuje postoj vlády k bankrotu OKD. Tedy k otázce, kolik peněz a kdy do potápějící se firmy nasypat. Dříve nebo později bude muset stát na útlum moravskosl­ezského hornictví přispět miliardami korun. Mládkovi se nepovedlo prosadit vlastní návrh na odkoupení OKD státem, aby se tento proces mohl rozjet a situace na Ostravsku se uklidnila.

Oddalování řešení vyhovuje premiérový­m politickým soupeřům v ČSSD, prezidento­vi a Andreji Babišovi. Malér v OKD se dá snadno proměnit v osobní malér Bohuslava Sobotky, který před 13 lety jako ministr stál u privatizac­e poslední části OKD, jež skončila v rukou finančníka Zdeňka Bakaly. Čím hůř bude probíhat bankrotový proces v OKD, tím hůř pro premiéra. Čím víc se řešení o státních penězích na útlum bude odkládat, tím snáz se dá vytáhnout v nejlepší možný moment předvolebn­í kampaně. Bude také záležet, kdo se se státním příspěvkem na útlum v regionu objeví v roli „zachránce“.

S touhle náloží musí Sobotka zacházet mimořádně opatrně. Roznětky od ní se snaží pevně chopit jak Zeman, tak Babiš. A hlavně proto jméno nového ministra průmyslu zatím neznáme.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia