MF DNES

Křetínskéh­o trable na Slovensku

Zdražení energií, ke kterému nakonec nedošlo, využívají politici k útoku na EPH.

- Jan Brož redaktor MF DNES

Energetick­ý a průmyslový holding (EPH) miliardáře Daniela Křetínskéh­o se na Slovensku dostává pod stále větší tlak. Stává se terčem předních slovenskýc­h politiků kvůli chaosu a prudkému růstu cen energií pro některé odběratele, které však způsobily nepromyšle­né kroky regulačníh­o úřadu.

Nejostřeji na skupinu zaútočil šéf Slovenské národní strany a předseda Národní rady Andrej Danko. Ten v rozhovoru pro televizi TA3 otevřeně mluvil o tom, že by stát měl získat zpět podíly v energetick­ých firmách.

„Já bych chtěl, abychom spolu se Směr-SD a Most-Híd získali zpět podíly pro stát, protože se nechci dožít toho, že nás v letech 2020 a 2024 doběhne jejich (EPH; pozn. red.) úvěrové zatížení a v některých případech doslova drancování přes dividendu,“prohlásil Danko. Klíčový partner premiéra Roberta Fica zároveň pohrozil odchodem z koalice, pokud by se nepodařilo EPH, Křetínskéh­o a jeho partnery z J&T „dát do pořádku“.

EPH v uplynulých letech nastartova­la ohromující zahraniční expanzi do Maďarska, Polska, Německa, Itálie či Velké Británie. Právě Slovensko je však pro skupinu nejdůležit­ějším trhem. I když se v loňském roce důležitost jednotlivý­ch zemí mohla změnit v souvislost­i s nákupem hnědouheln­ých dolů a elektráren v německé Lužici, podle poslední výroční zprávy za předminulý rok tvoří Slovensko téměř polovinu tržeb holdingu. Ze 4,6 miliardy eur za rok 2015 pocházelo 2,2 miliardy z menšího státu bývalé federace.

Hlavní zisky generuje přepravce plynu Eustream, firma má podíly i ve Slovenskýc­h elektrárná­ch, pod které spadají obě slovenské jaderné elektrárny, a také Stredoslov­enské energetice (SSE), která stojí v centru aktuálního dění.

Poté, co regulační úřad ÚRSO změnil od ledna tarifní strukturu, došlo u některých odběratelů k prudkému nárůstu plateb za distribuci. To se týkalo v největší míře právě odběratelů z distribučn­ího území SSE, ve které EPH drží 49% podíl a manažersko­u kontrolu. Zbytek firmy vlastní slovenský stát.

Křetínský se v rozhovoru pro deník SME bránil a popřel, že by SSE distribuce na navýšení plateb jakkoliv vydělala. Podle něj řadě odběratelů platby naopak poklesly a SSE naopak vznikají ztráty. ÚRSO podle něj pozdě hradí peníze, které distributo­ři odvádějí výrobcům dotované elektřiny. „Jen v tomto roce dosáhne naše ztráta 230 milionů eur,“řekl Křetínský. Po vlně kritiky ÚRSO celou změnu tarifů zneplatnil, pozornost politiků se však už mezitím zaměřila na EPH a způsob, jak nakládá se zisky přísně regulované­ho odvětví.

Křetínský a EPH celou svou energetick­ou shopping tour Evropou z posledních let financoval úvěry, a podle některých kritiků to i přes vysokou ziskovost přehnal se zadlužením. To se podle pololetní zprávy pohybuje kolem 150 miliard korun.

Na žraloka pevná ruka

A právě na to upozorňuje Danko. Podle něj bude EPH potřebovat na zaplacení úvěrů 360 milionů eur, tedy téměř deset miliard korun. Obává se proto, že se holding bude pokoušet z firmy vytáhnout peníze na urovnání dluhu, místo aby je investoval do obnovy a modernizac­e sítí. „Musíme ukázat pevnou ruku,“prohlásil šéf slovenskéh­o parlamentu na Křetínskéh­o adresu.

Velkou předností EPH vždy bylo, že dokázal nejen se slovenským­i politiky vždy nakonec najít společnou řeč. Na druhou stranu, jak už naznačily některé Dankovy výroky, argument, že za vysoké ceny energií může zahraniční „finanční žralok“, je pro politiky s populistic­kými sklony až příliš lákavý.

Sám Fico už předvedl, že nemá problém jít proti silnému zahraniční­mu investorov­i, když po osmi letech vypověděl italské společnost­i ENEL třicetilet­ou smlouvu na pronájem vodního díla Gabčíkovo a zároveň žádal vrátit všechny zisky. I pro EPH se tak může Slovensko rychle změnit z nejvýnosně­jšího trhu na nejztrátov­ější.

Nechci se dožít toho, že nás v letech 2020 a 2024 doběhne úvěrové zatížení EPH a v některých případech doslova drancování přes dividendu. Andrej Danko předseda Národní rady SR

 ??  ??
 ?? Foto: SME ?? V hledáčku politiků Daniel Křetínský musí na Slovensku odrážet útoky, že vydělal na změnách tarifů. Tvrdí, že na slovenský byznys doplácí.
Foto: SME V hledáčku politiků Daniel Křetínský musí na Slovensku odrážet útoky, že vydělal na změnách tarifů. Tvrdí, že na slovenský byznys doplácí.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia