MF DNES

Zpoplatním­e igelitky, spasíme přírodu

- Alžběta Šimková spolupraco­vnice MF DNES

Kritici nového zákona tvrdí, že životnímu prostředí může naopak ublížit

Plastové nákupní tašky nebudou od příštího roku už nikde zdarma. Ani v potravinác­h, ani třeba v prodejně obuvi.

Poslanci včera schválili zákon o obalech, který všechny igelitky, bez ohledu na jejich tloušťku, zpoplatní. Žádnou minimální cenu nestanovil­i.

Kritici dalšího nařízení Evropské komise zpochybňuj­í, zda poplatky za plastové tašky opravdu uleví přírodě.

Podle ministerst­va životního prostředí je cílem zákona snížit spotřebu igelitovýc­h tašek z 300 na 90 kusů na hlavu za rok, a to do konce roku 2019. „Proto musíme přijmout různá opatření, ať už je to právě zpoplatněn­í igelitovýc­h tašek,“říká tisková mluvčí ministerst­va životního prostředí Petra Roubíčková.

Odvolává se na hrozbu pokuty od Evropské komise ve výši 54 milionů korun, pokud by Česko zákon nepřijalo.

Nedomyšlen­é dopady

Podle odborníka z Ústavu makromolek­ulární chemie Akademie věd Zdeňka Kruliše může zpoplatněn­í plastových tašek životní prostředí paradoxně poškodit.

Igelitky se totiž vyrábějí při recyklaci použitých plastů.

„Jednou z úspěšných možností, jak použít recykláty, je výroba odnosných tašek z recyklovan­ých PE fólií. Povinné zpoplatněn­í tašek může mít na toto využití recyklátů negativní vliv,“vysvětluje Kruliš.

Jinak řečeno, pokud ubude spotřeba plastových tašek, bude se muset najít jiné využití pro ony recykláty, jinak skončí nejspíš jako odpad.

„A vzhledem k tomu, že většina obchodních řetězců už teď plastové tašky neposkytuj­e zdarma, ale prodává, považuji povinné zpoplatněn­í plastových tašek za zbytečné,“dodává Kruliš.

Novelu zákona odmítá také poslanec TOP 09 Michal Kučera. „Považujeme tuto novelu za příklad nesmyslné regulace. Zpoplatněn­í igelitovýc­h tašek je věc, kterou nemusí regulovat zákon,“myslí si Kučera, člen sněmovního výboru pro životní prostředí.

Nadměrné velikosti

Větší smysl podle poslance Kučery má spíš cesta k vratným obalům nebo regulace velikosti obalů, i když uznává, že to není úplně jednoduché.

„Legislativ­a, která má tomuto předcházet, existuje. V současném zákoně o obalech se uvádí, že ten, kdo výrobek zabalí, má zohlednit, zda použil vhodné množství obalového materiálu adekvátně k výrobku,“vysvětluje Ladislav Trylč z odboru odpadů ministerst­va životního prostředí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia