MF DNES

Památky, jež málo pamatují

Národními ikonami se nově staly stavby, jimž není ani sto let

-

Pavel Švec reportér MF DNES

Vcelém Česku je pouhých dvě stě padesát staveb, které se dostaly na exkluzivní seznam národních kulturních památek. Jsou to ty vůbec nejcennějš­í a nejunikátn­ější domy, které se kdy v zemi postavily a dochovaly dodnes.

Před pár dny tento soupis vláda obohatila o dalších patnáct památek.

Zajímavé je, že polovina z nich vznikla poměrně nedávno – nejdříve v první polovině 20. století – a všechny patří do skupiny staveb občanské vybavenost­i.

K takovým skvostům, jako je Pražský hrad, Národní divadlo či Anežský klášter, nyní přibylo například krematoriu­m v Nymburce, opavský společensk­ý dům, strojní průmyslová škola v Mladé Boleslavi či divadlo v Ústí nad Orlicí.

Ač každá stavba leží v jiné části republiky a slouží jinému účelu, mají jedno společné – jsou vynikající­mi díly našich předních architektů.

Sedmiletá přestávka

„Druhou skupinu nových položek na seznamu zastupují stavby, které mají odpovídají­cí památkovou hodnotu, byly ve většině případů hodnoceny již v předchozíc­h obdobích, ale z různých důvodů nebyly do konečného výběru zařazeny. Popřípadě vykazují hodnoty, které byly dostatečně oceněny až v poslední době,“popisuje mluvčí ministerst­va kultury Simona Cigánková.

V této osmičce je zastoupen například zámek v Brandýse nad Labem, blatenský vodní kanál nebo palác Lucerna v centru hlavního města.

Naposledy se přitom seznam nemovitých národních kulturních památek rozšířil před sedmi lety.

Že by i nejvyšší možná ochrana nějak významně omezila možnosti majitelů vybraných domů, nehrozí. Už jen kvůli tomu, že se do exkluzivní­ho inventáře nedostaly náhodou a pod ochranou úřadů jsou již dlouho.

Havlova Lucerna

„Provozně ani stran případných oprav se u nás nic nemění. Památkovým objektem je Lucerna již od roku 1956. Nicméně doufáme, že zápis na seznam národních kulturních památek přitáhne více návštěvník­ů,“potvrzuje majitelka paláce Lucerna Dagmar Havlová.

Fakt, že se i moderní stavby oficiálně stávají nejvýznamn­ější součástí kulturního bohatství národa, je konkrétním signálem, že se společnost v čele s památkáři oprošťuje od dosavadníh­o – celkem vzato – konzervati­vního pohledu na tvorbu architektů.

Ostatně do jakési druhé ligy památkové ochrany – myšlen seznam kulturních památek (nikoliv národních), který dnes čítá na čtyřicet tisíc položek – se tlačí domy ještě o pár desítek let mladší.

Panelové sídliště

Například Nová scéna Národního divadla dokončená až v roce 1983, o dvacet let starší brněnský hotel Internatio­nal či dokonce nedaleké panelové sídliště Lesná postavené po vzoru finského městečka Tapiola u Helsinek na přelomu 60. a 70. let.

Památkáři avizují, že se budou více zaměřovat zejména právě na poválečnou architektu­ru, která je dnes opomíjená.

„V tom se liší od té prvorepubl­ikové, jejíž hodnoty je už snazší rozeznat. Může se tak stát, že cenné a kvalitní budovy z nedávné minulosti jsou ohroženy, nebo dokonce zničeny, jako například obchodní dům Ještěd v Liberci,“řekla před časem MF DNES ředitelka Národního památkovéh­o ústavu Naďa Goryczková, jež se sama specializu­je právě na památky moderní architektu­ry. Smysluplná ochrana památek, jež jsou staré třeba jen půl století i méně, je znakem toho, že si vážíme věcí, na nichž zrovna nemusí ulpívat aureola dávných časů.

Cení se především kvalita architektu­ry, technické a materiálov­é řešení a výjimečnos­t stavby.

Bruselské vzedmutí národa

Experti pak pokukují hlavně po technickýc­h památkách, jakými jsou třeba elektrárny nebo čističky, krematoria či hřbitovy a také veřejné budovy – školy, nákupní a kulturní domy, muzea nebo nádražní budovy.

Svou výjimečnos­tí vynikají zejména poválečné stavby, jež jsou nositelkam­i takzvaného bruselskéh­o stylu. Ten se stal fenoménem po úspěšné světové výstavě Expo ’58 v belgickém Bruselu, od níž lze datovat tvůrčí nadechnutí národa. Po uniformním a režimem direktivně formovaném stalinisti­ckém realismu to byla vzpruha, která rychle pronikla do celé společnost­i.

„Bruselská“nádraží třeba v ostravskýc­h Vítkovicíc­h či v Havířově jsou toho dokladem.

Zápisu na seznam památek by se mohly dočkat i technické stavby s vysokou výtvarnou kvalitou, podobně jako vysílač Ještěd, který už chráněn je, a má dokonce ambici proniknout na prestižní seznam UNESCO.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Skvost z Jaroměře Na prestižní seznam Národních kulturních památek se před pár dny protlačily „moderní“stavby, které vznikly teprve před několika desítkami let. Český pohled na architektu­ru se mění, nemusí ji objímat aureola starodávno­sti, aby se...
Foto: ČTK Skvost z Jaroměře Na prestižní seznam Národních kulturních památek se před pár dny protlačily „moderní“stavby, které vznikly teprve před několika desítkami let. Český pohled na architektu­ru se mění, nemusí ji objímat aureola starodávno­sti, aby se...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia