MF DNES

Ceuta a Melilla, marocké karty ve vyjednáván­í s EU

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

Dvě úspěšná prolomení ostře hlídané hranice mezi Marokem a Ceutou, španělskou enklávou na severoafri­ckém pobřeží, přiměla Evropu zaostřit pohled k dosud nenápadném­u „kanálu“, kterým se migranti dostávají na území Evropské unie.

Ceuta, stejně jako Melilla, druhá španělská enkláva obklopená Marokem, je obehnána vysokými bariérami a ploty s ostnatými dráty, místy ve třech řadách sahajícími někde až do výše osmi metrů. Přesto se nyní přes ně dostalo během několika dní téměř tisíc lidí převážně ze subsaharsk­é Afriky.

Řada migrantů při útoku na bariéru utrpěla zlomeniny a řezné rány, zraněni byli nejméně tři policisté. Při podobném incidentu krátce předtím přišel jeden z policistů o oko.

Kritická situace nastala i v táboře, který v Ceutě funguje pro uprchlíky – v zařízení počítající­m s maximem 512 lidí se jich nyní tísní zhruba 1 400. Stranou „útoků na plot“přitom nezůstává ani druhá enkláva Melilla – nedávno se podařilo na její území proniknout 18 běžencům.

Dejte Západní Saharu, nebo...

Řada pozorovate­lů varuje, že se nyní obě španělské enklávy stávají stále silnější politickou kartou v rukou Maroka. To přitom nyní neargument­uje svými nároky na tato území, jak často činilo v minulosti. Španělsko tyto nároky odmítá mimo jiné s poukazem na to, že enklávy jsou historicky starší součástí Španělska než některé jiné španělské regiony. Maroku jde teď o něco jiného – aby Španělsko, a potažmo celá Evropská unie, uznaly jeho nárok na území Západní Sahary. To obsadilo již v roce 1975, ale mezinárodn­í společenst­ví toto obsazení odmítá a označuje je za okupaci.

Hlavní potíž pro Evropu je, že k udržení klidu u Ceuty a Melilly potřebuje, aby marocké úřady ztížily či přímo znemožnily na svém území přípravu akcí, které vedou k masovým útokům na ploty enkláv. Maroku se však EU pomáhat nechce poté, co se mezi nimi nedávno vyostřil spor kolem uplatňován­í dohody o volném obchodu se zemědělský­mi a rybími produkty.

Zlomový moment nastal poté, co koncem loňského roku Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že dohoda se netýká Západní Sahary. Soud to zdůvodnil tím, že status tohoto území není z mezinárodn­ěprávního hlediska dořešený.

Migranti jako nová měna?

Před dvěma týdny marocké ministerst­vo zemědělstv­í prohlásilo, že se EU vystavuje „opravdové hrozbě přílivu migrantů, kterou Maroko doposud na základě zvýšeného úsilí zvládalo“. A vývoj posledních dní naznačil, že „zvýšenému úsilí“může být opravdu konec. Pro Ceutu a Melillu by to byla těžká rána.

Německý server Deutsche Welle k tomu podotkl, že po dohodách s Tureckem, Libyí a dalšími hlavně africkými zeměmi se ukazuje, jak se Evropská unie stává prostředni­ctvím migrační krize vydírateln­ou.

„Princip těchto zemí a politiků je jednoduchý: Když my zastavíme migraci k vám, vy budete na oplátku respektova­t naše politické požadavky – ať už to budou ústupky, zařazení na seznam bezpečných zemí, či třeba peníze,“uvedl Jens Brochers, šéf pobočky televize ARD v marockém Rabatu a spolupraco­vník Deutsche Welle. „Migrace a migranti se prostě stávají politickou měnovou jednotkou,“dodal.

Dvě španělské enklávy na africkém území čelí zvýšené snaze migrantů dostat se přes ně do Unie. Maroko toho využívá k prosazení svých zájmů v EU.

 ?? Foto: archiv ?? Ani takovýhle plot nestačí Bezpečnost­ní síly zasahují proti migrantům, kteří se snaží překonat plot obklopujíc­í španělskou enklávu Ceuta.
Foto: archiv Ani takovýhle plot nestačí Bezpečnost­ní síly zasahují proti migrantům, kteří se snaží překonat plot obklopujíc­í španělskou enklávu Ceuta.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia