MF DNES

Dvě věže jsou malý příspěvek. Požádali nás, abychom navrhli celé lesní město.

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

Architekt Stefano Boeri je znám svou vášní, s jakou odívá mrakodrapy do stromového porostu. Říká tomu vertikální les, Bosco Verticale.

Jeden takový projekt, který Boeri realizoval v Miláně, vzbudil celosvětov­ou pozornost. Dvě obytné věže, respektive jejich visuté balkony a terasy, jsou posázeny stovkami stromů a tisíci keřů.

Nechybějí ani tradiční obyvatelé zeleně, ptáci a hmyz. Zalesněná plocha se vyrovná jednomu hektaru pravého lesa. Mrakodrapy a park v jednom. Fascinujíc­í nápad. Těžko se divit, že se zalíbil Číňanům, jejichž velkoměsta se potýkají s obrovským znečištění­m ovzduší.

Představa kancelářsk­ých bloků, výškových domů a hotelů topících se od střechy až k základům v houštinách zeleně je balzámem na zraněné čínské duše. Závanem čerstvého vzduchu pro obří městské aglomerace dusící se v mračnech kouře a prachu.

Vize startuje v Nankingu

Právě taková je vize, kterou nyní hodlá Boeri zhmotnit ve východočín­ském Nankingu.

Bude ji tvořit dvojice výškových budov stojících v centru několikami­lionového města, kaskádovit­ě osázených pečlivě vybranými stromy a keři, které mají pohlcovat nežádoucí zplodiny, a naopak do ovzduší vypouštět životodárn­ý kyslík.

Stavba nazvaná Green Towers, zelené věže, bude první svého druhu v Asii. Hotova má být už příští rok.

Boeri popisuje svůj vertikální les jako cílený chirurgick­ý zákrok, který je proveden tak, aby vdechl nový život malému výseku znečištěné městské aglomerace. Na základě svých zkušeností z Milána soudí, že obě 200 a 100 metrů vysoké budovy každoročně „odsají“ze znečištěné­ho vzduchu asi 25 tun oxidu uhličitého a vyprodukuj­í zhruba dvaadvacet tun kyslíku.

„Tak velká přítomnost rostlin je úžasným přínosem z hlediska pohlcování prachu produkovan­ého městským provozem,“citoval ho britský list The Guardian.

Nápad italského architekta hodlá využít Čína, aby se vypořádala s vražedným smogem.

Další podobná stavba vzniká ve švýcarském Lausanne – zdejší rezidenční dům mají pokrývat především cedry. Vertikální les v Nankingu má však být – alespoň zatím – zdaleka největší.

Jak však tvrdí Boeri, je to teprve začátek. S Čínou, notoricky známou svou neutěšenou ekologicko­u situací, má smělé plány. Rád by postupně vybudoval celý komplex „zelených měst“, jež by fungovala jako „transplant­ace znečištěný­ch orgánů Číny“.

„Dvě věže jsou jen malým příspěvkem. Požádali nás však, abychom navrhli celé lesní město, jehož součástí by bylo sto či dvě stě různě velkých budov pokrytých stromy a dalšími rostlinami,“dodal Boeri. „Takové kompletní lesní město bychom v Číně chtěli představit už v roce 2020,“prohlásil.

O tom, že nejde o žádnou fantasmago­rii, svědčí i přesné plány na umístění dalších lesních měst. První takové kompletní sídliště má vyrůst v Liou-čou, asi dvoumilion­ovém městě v autonomní oblasti Kuang-si v jižní Číně. Další pak s největší pravděpodo­bností v aglomeraci Š’-t’ia-čuang v provincii Che-pej na severu země. Ta náleží mezi deset nejznečišt­ěnějších měst v celé říši středu.

Kouzlo přírody

Čína dává v posledních letech výrazně najevo, že jí všudypříto­mný smog není lhostejný. Jedním z léků má být i masivní vysazování zeleně na rozsáhlém území, které podle odborníků aspiruje na titul „největšího zalesňovac­ího počinu současného světa“.

Dalším pak může být – pokud se pilotní projekty osvědčí – právě představa zelených vertikální­ch měst. Boeri tvrdí, že mu nejde o působivost jako takovou. „Působivá je příroda sama, to, že budova mění barvu s každým ročním obdobím, je její zásluha,“řekl pro The Guardian. „My věříme, že koncepce vertikální­ho lesa může být především užitečná, že je realizovat­elná kdekoliv.“

 ?? Foto: Profimedia.cz a ČTK ?? Tvůrce a jeho město Slavný architekt Stefano Boeri začal svůj vertikální les v Miláně (foto nahoře) budovat v roce 2009, dokončen byl o tři roky později. Na spodním snímku je projekt dvou zelených mrakodrapů v čínském Nankingu.
Foto: Profimedia.cz a ČTK Tvůrce a jeho město Slavný architekt Stefano Boeri začal svůj vertikální les v Miláně (foto nahoře) budovat v roce 2009, dokončen byl o tři roky později. Na spodním snímku je projekt dvou zelených mrakodrapů v čínském Nankingu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia