MF DNES

Plechovka mléka na měsíc. Jak se Řekům žije z přídělů

-

Penzistka Dimitra říká, že si nikdy nepředstav­ovala, že se její život omezí na potravinov­é příděly – trocha rýže, dva sáčky těstovin, balíček cizrny, nějaké datle a plechovka mléka na měsíc. Třiasedmde­sátiletá žena, která kdysi sama pomáhala lidem ve finanční tísni při rozdělován­í potravinov­é pomoci Červeného kříže, patří k rostoucí skupině Řeků, kteří sotva přežívají.

Po sedmi letech balíků záchranné pomoci, které do země nalily miliardy eur, se v Řecku chudoba nesnižuje. Zvyšuje se jako nikde jinde v Evropské unii. „To mě nikdy ani nenapadlo,“říká Dimitra, která odmítá říct své příjmení, protože přijímání pomoci v Řecku je stále doprovázen­o stigmatem. „Žiju skromně. Nikdy jsem nebyla na dovolené. Nic, nic, nic.“Nyní jde více než polovina jejího měsíčního příjmu 332 eur (9 000 Kč) na nájem malého bytu v Aténách. Zbytek padne na účty.

Z recese do deprese

Globální finanční krize a její důsledky donutily čtyři země eurozóny požádat o pomoc mezinárodn­í věřitele. Irsko, Portugalsk­o a Kypr již ukončily své programy a jejich ekonomiky opět rostou. Řecko, které o pomoc požádalo v roce 2010 jako první, však potřeboval­o celkem tři záchranné programy od EU a Mezinárodn­ího měnového fondu. Ty sice zachránily zemi před bankrotem, avšak úspory a reformy, které byly podmínkou pro získání pomoci, zemi dostaly z recese do deprese. Velká část z obrovských částek finanční pomoci byla poskytnuta jednoduše formou nového dluhu použitého ke splacení starých půjček.

Údaje o chudobě z evropského statistick­ého úřadu jsou zarážející. Řecko není nejchudší zemí EU, míra chudoby je vyšší v Bulharsku a Rumunsku. Řecko však není daleko za nimi, je na třetím místě.

Zatímco v postkomuni­stických balkánskýc­h zemích údaje o počtu chudých klesají, v případě Rumunska téměř o třetinu, v Řecku se od roku 2008, kdy vypukla globální krize, údaj více než zdvojnásob­il.

Prázdné police

Realitu těchto statistik lze vidět na místech, jako je potravinov­á banka, kam si pro svůj měsíční příděl chodí Dimitra stejně jako další desítky Řeků. Všichni mají registraci, že žijí pod hranicí chudoby 370 eur (10 000 Kč) měsíčně. Čísla z potravinov­é banky sloužící pro obyvatele centra Atén ukazují podobný trend jako širší údaje Eurostatu. Je zde registrová­no 11 000 rodin, tedy 26 000 lidí. V roce 2012 zde bylo registrová­no 2 500 lidí a v roce 2014 6 000.

Mnoho polic a chladniček ve skladu potravinov­é banky je však prázdných. Co bude k dispozici, závisí na tom, co dají sponzoři. Ti se však často sami potýkají s problémy. Úředníci se tak obávají, zda budou schopni vyhovět všem potřebným. Míru nezaměstna­nosti se již podařilo snížit z maxima 28 procent na 23 procent, stále však zůstává nejvyšší v EU.

Od začátku krize ekonomika klesla o čtvrtinu a svou činnost ukončily tisíce firem. Lepší životní úroveň se zdá více vzdálená než kdy předtím. Podle průzkumné společnost­i Marc se loni více než 75 procentům řeckých domácností výrazně snížily příjmy. Ve třetině je nejméně jeden člen nezaměstna­ný a 40 procent uvádí, že musely snížit výdaje za potraviny. Zvyšuje se také počet lidí, kteří nejsou schopni platit účty za energii.

„Jen přežíváme“

V jedné z chudších aténských čtvrtí provozuje ortodoxní církev jídelnu pro chudé. Denně se zde podává 400 jídel. Jednou z dobrovolni­c je tu bývalá učitelka, jedenašede­sátiletá Eva Agkisalaki­ová. Je bez práce a neměla nárok na důchod, protože její smlouva skončila v době, kdy byl věk pro odchod do důchodu podle požadavků záchrannéh­o programu zvýšen na 67 let. Částí manželova důchodu, který byl v rámci požadovaný­ch reforem snížen na 600 eur z 980 eur, pak vypomáhají rodinám svého syna a dcery. Výměnou za dobrovolni­ctví si může vzít příděl jídla z jídelny, o který se dělí se svými nezaměstna­nými dětmi.

„Živoříme,“říká mezitím, co připravuje dlouhý dřevěný stůl pro další vlnu strávníků, kteří dostanou fazolovou polévku, chléb, vejce, kus pizzy a jablko. „Pouze přežíváme. Většina Řeků pouze přežívá.“

Evangelis Konsta, jenž dohlíží na centrum, říká, že počet lidí stravující­ch se v chudinské jídelně se za dva roky více než zdvojnásob­il. „Věci se zhoršují, a to se odráží v potřebách lidí,“říká Konsta. „Jsou lidé, kteří nemají dokonce ani jedno euro.“

Důkazem je i počet Řeků žijících na aténských ulicích. Málo z nich doufá v lepší časy. „Nemyslím si, že je zde osoba, která se nebojí budoucnost­i,“dodává Dimitra a v ruce svírá igelitovou tašku se svým přídělem potravin. (ČTK, Reuters)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia