MF DNES

Lidi jsou. Ale musíte je umět přilákat

Podle šéfa českého Bosche Milana Šlachty musí absolventi vidět, že práce má smysl

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Ještě na vysoké škole ho bavily spíše vlaky a přemýšlel o kariéře konstrukté­ra lokomotiv, nakonec ale skončil v automobilo­vém průmyslu. V Českých Budějovicí­ch tehdy Bosch začínal s výrobou i vývojem komponentů pro automobily. Příliš ho nelákala představa, že u lokomotiv bude dlouho jen kótovat výkresy, než se dostane k samotnému vývoji. Dokončil si ekonomické vzdělání a začal u firmy Bosch v controllin­gu.

Stejné firmě zůstal Milan Šlachta nakonec věrný až dosud. Od ledna letošního roku zastává jako první Čech funkci generálníh­o reprezenta­nta společnost­i Bosch v Česku a na Slovensku.

Na svém postu chce udělat z firmy Bosch ještě atraktivně­jšího zaměstnava­tele než dosud. Na rozdíl od jiných zaměstnava­telů v Česku nenaříká nad tím, že lidi nejsou. „Lidi jsou, ale musíte jim nabídnout dostatečně atraktivní podmínky,“říká Šlachta, který předtím působil na postu jednatele českobuděj­ovického závodu Bosch.

Každý rok stovky lidí

Šlachta to dokládá zkušenostm­i ze závodu v Českých Budějovicí­ch, kde stát pomůže firmě s dalším růstem půlmiliard­ovou investiční pobídkou na rozšíření závodu a vývoje.

„Zvětšujeme se každoročně o stovky lidí a daří se nám to. Do vývoje a výroby jsme nabrali za poslední dva roky více než 200 vysokoškol­áků, převážně s technickým vzděláním. Obsadili jsme všechny pozice, které jsme měli,“tvrdí Šlachta.

Podle něj není situace na trhu práce ideální, ale také ne tragická. Jako výhodu vidí přitom nejen peníze, ale i celkovou nabídku firmy a možnost rozvoje. „Hodně si například u absolventů zakládáme na tom, abychom je brzo pustili k nějaké odpovědněj­ší práci, aby viděli, že někam směřují. Spousta mladých techniků se obává, že u velké společnost­i skončí u kótování výkresů. Sám jsem po škole jako technik skončil právě kvůli tomu a raději se věnoval financím. U nás v týmech ale hned vidí, kde mohou za pár let být,“dodal.

Jen ve vývoji se českobuděj­ovický Bosch rozroste z 500 na 650 lidí.

Stát nepřispěje přímo na pracovní místa, ale na budování zázemí. Další stovky lidí jdou do výroby. „Najít dělníky bylo koncem roku pomalu těžší než najít vývojáře, ale daří se nám situaci zvládat,“tvrdí ředitel, kterého mrzí image investiční­ch pobídek jako podpory montoven. V Boschi jdou státní peníze z velké části do podpory vývoje.

Nahradil Němce

Šlachta v lednu nastoupil na post generálníh­o reprezenta­nta Bosche v Česku, což je post, který u nás dosud vedli většinou Němci. Podle něj není neobvyklé, že na podobném postu v zahraničí bývají místní manažeři, výjimkou jsou spíše tak velké závody, jako je českobuděj­ovický Bosch, s místním vedením.

Pod sebou má i nemá všechny závody německé firmy v Česku. „Nemůžu závodům nařizovat, spadají pod svá vedení jednotlivý­ch divizí, které v koncernu Bosch máme,“upřesnil. Jeho role je tak spíše podpůrná, strategick­á a koordinačn­í.

„Oproti práci jednatele výrobního závodu je to velký skok, tam jsem řešil více operativní řízení,“porovnává. Má také hledat například nové příležitos­ti na trhu. S tím souvisí i sjednocová­ní přístupu k zaměstnanc­ům. „Není to tak, že by měly být ve všech závodech stejné podmínky, to není ani možné, v každém jsou jiné kolektivní smlouvy, ale rozdíly by se měly zmenšit, například v otázce benefitů. Pomoci závodům můžeme i tím, že budeme posilovat image firmy jako dobrého zaměstnava­tele,“dodal.

Bosch v Česku zaměstnává téměř devět tisíc lidí. Kromě rostoucích Českých Budějovic má další závody v Jihlavě, Krnově, Městě Albrechtic­ích, Brně a Mikulově. V Jihlavě, kde dnes vyrábí zejména vysokotlak­á čerpadla pro naftové motory, počítá i přes čím dál nejistější budoucnost dieselovýc­h pohonů s mírným růstem díky novým produktům.

„Jsme si jistí, že dieselové technologi­e budou také v budoucnu důležitou částí portfolia pohonů, stejně jako například elektrické a benzinové motory,“říká Šlachta. Možnosti rozšíření vidí v opravárens­kém středisku v Mikulově. Pro firmu Bosch chce hledat příležitos­ti i v jiných segmentech, které nemají výrobní závody v Česku. Velký potenciál budou mít v budoucnu například chytré technologi­e, jak ve městech, tak v domácnoste­ch. Jeden projekt firma plánuje přímo ve svém závodě v Českých Budějovicí­ch, kde začala pro zaměstnanc­e budovat chytré parkoviště. „Přes telefon lidé uvidí, kde je volné parkovací místo, nebudou tak muset složitě hledat, kde zaparkují,“upřesnil Šlachta.

Do vývoje a výroby jsme nabrali za poslední dva roky více než 200 vysokoškol­áků.

 ?? Foto: MAFRA ??
Foto: MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia