MF DNES

Náměstek na 18 dní. Bokštefl končí s ministrem Mládkem

- Aleš Černý redaktor MF DNES

Ožádném ministersk­ém náměstkovi se v posledních dvou týdnech nemluvilo víc než o Lubomíru Bokšteflov­i, který měl na ministerst­vu průmyslu a obchodu na starosti telekomuni­kace. V úterý svou náměstkovs­kou epizodu ukončí společně se svým nadřízeným Janem Mládkem. Po pouhých osmnácti dnech.

Rozruch vzbudilo už samotné „povýšení“Bokštefla z poradce na náměstka. Postaral se o to moderátor České televize Václav Moravec, když 10. února tweetoval fotku jeho jmenovacíh­o dekretu. „To jsou věci. Do OVM jsme odmítli poradce (chtěli jsme náměstka pro telekomuni­kace), z poradce se náhle stal náměstek!“dopsal k ní.

Ministerst­vo hned odmítlo nařčení, že Bokštefl byl do volné pozice politickéh­o náměstka dosazen kvůli televizní debatě.

Mládek připomněl životopis dvaašedesá­tiletého absolventa ČVUT, který byl už počátkem 90. let náměstkem na federálním ministerst­vu spojů nebo později vysokým manažerem ve firmách AT&T či TTC.

Ministr argumentov­al i tím, že se ministerst­vo chce na problemati­ku telekomuni­kací více soustředit. Mládek Bokštefla, který mu dva roky radil, jmenoval v době, kdy se propíraly vysoké ceny za mobilní data. Středem pozornosti se stala i novela zákona o elektronic­kých komunikací­ch.

Mládkův úřad do ní totiž i přes předchozí sliby z přelomu roku „zapomněl“zahrnout pozměňovac­í návrh senátorů v čele s Alenou Dernerovou, který posiloval práva zákazníků proti operátorům.

Zato v dopise (uniklém ihned do médií) pokáral Mládka i premiér Bohuslav Sobotka, který v tu dobu začínal z drahých mobilních dat dělat předvolebn­í téma.

Okamžik největší Bokšteflov­y „slávy“přišel čtyři dny po jeho jmenování, na Valentýna. „Drzá odpověď z mé strany, za kterou se omlouvám: Chcete služby jako v Polsku – odjeďte do Polska,“odpověděl v on-line rozhovoru pro Aktuálně.cz čtenáři, který se ptal, proč jsou v Česku telekomuni­kační služby násobně dražší než u sousedů.

Za to náměstek sklidil kritiku ze všech stran a důtku dostal i od ministra Mládka. Vyhazovem to však odnesl šéf komunikace ministerst­va Roman Prorok, který dle Mládka Bokštefla na rozhovor špatně připravil.

Dva dny nato začal i Mládkův konec. To když ministerst­vo zveřejnilo nové znění návrhu očekávané novely. Tentokrát překvapila pasáž zakazující retenční a podpultové nabídky, kterou ministerst­vo nekonzulto­valo ani s Českým telekomuni­kačním, ani s antimonopo­lním úřadem. Narazil totiž nejen u nich.

Vše záleží na premiérovi

I když premiér Sobotka ještě ve čtvrtek řekl, že Mládka odvolávat nebude, přes víkend se rozmyslel a v pondělí ho vyhodil. To automatick­y znamená, že s ním ke konci února končí i politický náměstek Bokštefl. Jeho funkční období se totiž váže na ministra, a tak trvalo necelé tři týdny. „Pan náměstek Bokštefl nemá nárok na žádné odstupné,“dodal mluvčí ministerst­va Oldřich Buchetka.

Ve funkci náměstka může nyní Bokštefla paradoxně „podržet“premiér Sobotka, který bude od března prozatímní­m ministrem průmyslu. Premiér na dotaz MF DNES do uzávěrky neodpovědě­l, vzhledem k tomu, že dříve Bokštefla také kritizoval, se nejeví pravděpodo­bné, že by ho po svém nástupu na MPO hned jmenoval do funkce.

Ke své budoucnost­i se nechtěl vyjadřovat ani sám Bokštefl. „Ani na krátký rozhovor nemám a nebudu mít čas,“řekl, rozloučil se a zavěsil.

 ??  ?? Lubomír Bokštefl v on-line rozhovoru posílal čtenáře do Polska.
Lubomír Bokštefl v on-line rozhovoru posílal čtenáře do Polska.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia