MF DNES

Když pytlák nahradí černého Petra

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Tři sta třicet tři stříbrných křepelek... Kamerunští školáci po mně se smíchem, a přitom velice zdařile opakovali český jazykolam. Byli jsme jejich. Nato jsme jim rozdali balíčky karet a začali je učit černého Petra. Avšak modifikova­ného. Skládají se v něm dvojice karet s vyobrazení­m v Kamerunu zákonem chráněných druhů zvířat – počínaje slony a gorilami přes pralesní buvoly až po luskouny – a prohrává ten, komu zůstane v ruce nikoli černý Petr, nýbrž pytlák.

První hru jsem prohrál. Bílý pytlák! V Lomié na východním okraji Biosférick­é rezervace Dja tak začala další etapa jízd Toulavého autobusu. Projekt Zoo Praha, který má vést děti z okolí rezervace k ochraně přírody a přispět k omezení pytláctví, nyní vstoupil do pátého roku existence. A v Lomié se uzavírá i kruh, jejž Toulavý autobus postupně opsal kolem rezervace Dja.

Další skupina dětí z okraje pralesa si v těchto chvílích prohlíží záchrannou stanici poblíž kamerunské metropole Yaoundé. Většina z nich se ještě nikdy nikam nepodívala, a tak pro ně několikade­nní výprava Toulavým autobusem znamená ohromný zážitek. Právě nyní poprvé v životě vidí na vlastní oči gorily. Rozumí se živé gorily, nikoli jen kusy gorilího masa někde u pytláků, nebo dokonce rovnou na talíři.

Pytláctví představuj­e v Dja – ale i jinde v Africe – zásadní ohrožení pro řadu živočišnýc­h druhů. Není to ovšem pytláctví z nezbytnost­i. Maso divokých zvířat je dražší než kupříkladu hovězí. Jde o silnou tradici, na kterou je navázán výnosný obchod. Zákony sice lov goril i dalších živočišnýc­h druhů přísně zakazují, jejich vymáhání je však jiná věc. Jistě, strážci rezervace a další složky vyvíjejí řadu aktivit, ale ty nejsou dostačujíc­í. Dostačujíc­í by nebyla ani žádná represe.

Aby se postupně utlumil nezákonný lov goril, luskounů a dalších ohrožených druhů, je nezbytné věnovat mimořádnou pozornost také osvětě a vzdělávání. Školní děti nejenže jsou nejvnímavě­jší a – jak se často okřídleně říká – znamenají budoucnost, ale mnohdy také dokážou ovlivnit své rodiče. Proto realizujem­e projekt Toulavý autobus i další na něj navazující aktivity. Naučit hrát školáky karty, ve kterých mají pytláka místo černého Petra, je jednoduché. Provozovat léta Toulavý autobus je neskonale těžší. Zůstává však jednou z nadějí, že v oblasti Dja dojde ke změně a že gorily i další ohrožené druhy zvířat tam přece jen přežijí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia