MF DNES

Rohanský ostrov investor zastaví podle přání Prahy

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

Jižní část Rohanského ostrova je o krok blíž tomu, aby se na ní začaly stavět kanceláře, obchody a především byty pro tři a půl tisíce lidí. Praha se totiž dohodla na zadání urbanistic­ké studie s developers­kou společnost­í Sekyra Group. S tou město už v roce 2008 podepsalo smlouvu o tom, že smí na pozemcích města stavět novou čtvrť.

Studii s regulačním­i prvky vypracuje sám developer. Má být hotová do léta letošního roku a Sekyra Group do ní musí zahrnout požadavky hlavního města, které se týkají

V jižní části Rohanského ostrova má vzniknout dva tisíce bytů. Developer ale musí nejprve zapracovat požadavky města a studii projednat s veřejností. „Považuji to za příklad dobré praxe, jak se má město s investorem dohadovat na tom, co kde bude stát.“Petra Kolínská radní hlavního města Prahy

především vnitřního členění čtvrti a občanské vybavenost­i. V zadání se například píše, že má být většina ulic v nové čtvrti koncipován­a jako obytné ulice s maximální povolenou rychlostí třicet kilometrů v hodině. Přízemí velké části domů by měly tvořit obchody nebo jiná veřejná vybavenost. Investor má také jeden stavební blok vymezit pro veřejně prospěšnou stavbu, například základní školu.

„Považuji to za příklad dobré praxe, jak se má město s investorem dohadovat na tom, co kde bude stát. Tady je to samozřejmě o to jednodušší, že ty pozemky jsou naše, takže investor musí být vstřícnějš­í,“říká náměstkyně primátorky a radní pro územní rozvoj Petra Kolínská (Trojkoalic­e/zelení).

V zadání studie je také závazek, že investor představí její rozpracova­nou verzi veřejnosti a následně zapracuje případné připomínky. Podle Kolínské by se mělo veřejné projednává­ní konat na přelomu dubna a května.

Požadavky, které Praha do zadání studie zahrnula, místní občané vesměs vítají. „Z pohledu vnitřního členění čtvrti nebo veřejné vybavenost­i je zadání v pořádku,“myslí si Kateřina Vrbová z občanského sdružení Karlín sobě. „Máme ale trochu obavy z toho, že urbanistic­ká studie není závazná natolik jako třeba regulační plán,“dodává. Ačkoliv se stane studie součástí smlouvy mezi Prahou a developere­m, hrozí podle Vrbové, že se příští vedení města rozhodne studii nerespekto­vat a ze smlouvy ji odstraní nějakým dodatkem.

Studie má také navrhnout výšku plánovanýc­h budov. Podle smlouvy je sice stanovena maximální podlahová plocha, ale investor má v podstatě volnou ruku v tom, zda pro jednotlivé zóny zvolí více nižších domů, nebo menší počet vysokých budov. „Ohledně výšky zástavby tak bude asi ještě diskuse,“dodává náměstkyně Kolínská.

Nové rameno Vltavy se odkládá

Pokud investor studii vypracuje včetně požadavků města, může od Prahy jednotlivé pozemky postupně odkupovat. Podmínkou pro to, aby město pozemky odprodalo, je vydané územní rozhodnutí.

S výstavbou chce Sekyra Group začít už v roce 2018. První by měla na řadu přijít etapa s označením B, pro kterou už je vypracovan­á dokumentac­e pro územní rozhodnutí. Během první etapy má vyrůst 220 bytů a třicet tisíc metrů čtverečníc­h kancelářsk­ých ploch.

Celkem by pak na Rohanském ostrově mohlo vzniknout okolo dvou tisíc bytů na zhruba dvaceti hektarech, do kterých se podle představ investora nastěhuje asi tři a půl tisíce obyvatel.

Plánovaná velikost administra­tivních ploch má být asi 140 tisíc metrů čtverečníc­h. „Výsledný mix komerční a rezidenční funkce bude přibližně padesát na padesát, což by mělo zajistit celodenní fungování nové čtvrti,“uvádí výkonný ředitel Sekyra Group Leoš Anderle. Investice se podle něj budou pohybovat okolo deseti miliard korun.

„Aktivity na nábřeží chceme dále podpořit například vybudování­m nové promenády v místech současné cyklostezk­y a funkčním parterem domů v centrální části území,“dodává Anderle.

Proměnou má projít také část Rohanského ostrova směrem k Vltavě. Území podél řeky mezi betonárnou a golfovým odpalištěm patří také hlavnímu městu, ale je nevyužité a zanedbané.

Existuje už sice stavební povolení na jeho revitaliza­ci, podle které má vzniknout nové rameno Vltavy a odpočinkov­á přírodní zóna, ale práce zatím vůbec nezačaly. „Je to z toho důvodu, že revitaliza­ce počítala s novým Libeňským mostem. Ten ale nakonec stát nebude. Je tedy nejprve potřeba zjistit, zda jsou plánované úpravy kompatibil­ní se zachováním stávajícíh­o mostu,“vysvětluje Kolínská. Vedení města proto nyní zvažuje dočasnou úpravu území, aby ho mohli lidé v létě využívat k rekreaci. Prvním krokem má být odstranění pohozených odpadků.

 ??  ??
 ??  ?? byty, kanceláře i školka Nová čtvrť na Rohanském ostrově nebude jen sídlem kanceláří. Počítá se s byty, sníženou rychlostí pro auta kvůli chodcům a také školkou pro nejmenší místní obyvatele. Vizualizac­e: Sekyra Group
byty, kanceláře i školka Nová čtvrť na Rohanském ostrově nebude jen sídlem kanceláří. Počítá se s byty, sníženou rychlostí pro auta kvůli chodcům a také školkou pro nejmenší místní obyvatele. Vizualizac­e: Sekyra Group
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia