MF DNES

Koalice v Praze 6 předložila změnu programu i kompetencí

-

Rada Prahy 6 předložila zastupitel­stvu upravené programové prohlášení, zároveň obměnila kompetence některých radních. Původní koalice se zelenými se rozpadla v roce 2015, zůstali v ní TOP 09, ANO, STAN a KDU-ČSL. Do příštích voleb zbývá přibližně rok a půl.

Opozice kritizoval­a, že jsou v programové­m prohlášení uvedeny i věci, které nelze stihnout. „Řekli jsme si, že po dvou letech bude vhodné zrevidovat programové prohlášení. Dílčí úpravy reagují na aktuální stav věcí, ke kterým došlo vyšší mocí,“uvedl starosta Ondřej Kolář (TOP 09).

Mezi významnými změnami jmenoval prověření rekonstruk­ce náměstí Na Santince či Heyrovskéh­o. „Myslíme si, že je nestihneme,“uvedl. Z prohlášení také vypadlo vytvoření chodníku v údolí Tiché Šárky a jeho propojení s Divokou Šárkou. „Ke konci volebního období se rozhodnete, že věci, které se vám nedaří plnit, vyškrtnete,“kritizoval opoziční zastupitel Jakub Stárek (ODS). KSČM si myslí, že nový program se nedá do voleb stihnout.

Podle nového programové­ho prohlášení chce rada koncepčně řešit zástavbu Nového Veleslavín­a a Nového Špejcharu, úpravu skladových a průmyslový­ch areálů na Dědině, v Liboci a v Podbabě. Připravit chce i rekonstruk­ci Dejvické ulice a vytvořit pěší promenádu od osady Baba k tamní zřícenině.

V dopravě bude podporovat urychlenou stavbu obchvatu Vítězného náměstí, rychlostní železnice do Kladna s odbočkou na letiště v podzemní variantě, prodloužen­í tramvaje z Podbaby do Suchdola a stavbu nové linky na Dědinu. Prosadit chce také úpravu křižovatky Malovanka.

Rada upravila také kompetence. Místostaro­sta Martin Polách (ANO) řeší nově místo dopravy územní rozvoj. Dopravu si k životnímu prostředí přibral radní Roman Mejstřík (ANO). Místostaro­stka Eva Smutná (TOP 09) bude mít nově na starosti strategick­ý rozvoj, dosud se starala o územní plánování. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia