MF DNES

Hvězda baletu zatančí v Národním divadle

-

Kompletní výběr nezaručí žádná knihovna, ale toto je velké knihovnick­é dilema. Velmi o tom přemýšlíme, abychom pocit úplné nabídky dokázali lépe podpořit. To, že knihovna knihu má, ještě neznamená, že ji v ní i najdete, protože je třeba

Na Prvního máje vystoupí v Národním divadle hvězda světového baletu, ukrajinský tanečník Sergej Polunin. V historické budově zatančí svou choreograf­ii Take Me To Church, díky jejímuž uvedení na YouTube se proslavil po celém světě. Video zhlédlo téměř 18,5 milionu lidí.

Před živým vystoupení­m diváci zhlédnou film o tanečníkov­i, po něm pak mohou diskutovat s umělcem. Program se bude konat dvakrát, od 16.00 a od 20.00, vstupenky se začnou prodávat 10. března v pokladnách Národního divadla. Tanečník, který se stal v 19 letech sólistou Anglického královskéh­o baletu, už v Praze v listopadu představil dokument Dancer (Tanečník), jenž vypráví jeho příběh.

Kritika Polunina častuje přezdívkam­i jako James Dean baletu nebo

právě půjčená. Vy narážíte na změnu prezentace knížek. Už to nejsou sevřené přeplněné regály. Knihy jsou otočené přední stranou k vám, takže místo třiceti se jich tam vejde deset. Je to jeden z trendů. Máme zkušenost, že v knihovnách s plnými regály se až šedesát procent fondu nepohne. Stojí tam jen jako alibi „máme hodně knížek“. Ale když je knížek méně, jsou i lépe vidět a lidé si je spíš vyberou. A na výběr by měly být ty lepší. nejtalento­vanější baletní tanečník své generace. Pyšní se titulem nejmladší sólista v historii Královskéh­o baletu v Londýně a je přirovnává­n i k legendární­mu Michailu Baryšnikov­ovi. Sergej Polunin získal několik prestižníc­h ocenění, mezi jinými Prix de Lausanne a Youth America Grand Prix 2006.

Když s ním předloni umělec David LaChapelle natočil taneční variaci na song Take Me To Church od irského zpěváka Hoziera, začala Polunina obdivovat široká veřejnost, nejen baletní publikum. Polunin tančí balet od svých čtyř let, od osmi let navštěvova­l Státní choreograf­ický institut v Kyjevě. Od 13 let žil ve Velké Británii a v 19 letech se stal nejmladším sólistou Královskéh­o baletu v Londýně, ve 23 letech byl dokonce uměleckým šéfem souboru. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia