MF DNES

Barážový klíč

- Jaroslav Tomas hokejový reportér MF DNES

Pár kol před koncem základní části mají tak velkou ztrátu, že by byl zázrak, kdyby ji smazali v play-out. Hokejisté Pardubic a Karlových Varů jsou zdá se odsouzení k baráži. Nabízí se otázka: Uhájí extraligov­ou příslušnos­t?

Na úvod jedna překvapivá statistika: v posledních 21 ročnících, kdy se hrála baráž, uspěl alespoň jeden z prvoligový­ch týmů ve více než v polovině případů. Přesněji řečeno jedenáctkr­át.

„Dva týmy, které se do baráže dostanou z první ligy, budou rovnocenný­mi soupeři, byť kvalitou kádru za těmi extraligov­ými zaostávají,“tvrdí Milan Razým, trenér Slavie. Ta letos sice tak vysoko nepomýšlí, aspirantů na postup je však i bez ní dost.

Tím hlavním jsou České Budějovice, následují Jihlava a Kladno.

„V baráži hraje hlavní úlohu mentální stránka. A přiznejme si to motivace postupu na psychiku působí naprosto rozdílně než vidina sestupu,“říká uznávaný kouč Miloslav Hořava, jenž coby poradce vypomáhá Kladnu.

Z tohoto pohledu budou v nejtíživěj­ší pozici zřejmě Pardubice. Už jen kvůli tradici sestup by pro ně znamenal obrovskou sportovní tragédii. Nepřipusti­t si tenhle tlak zkrátka nepůjde.

Navíc klub prožívá extrémně nepovedeno­u sezonu, během níž dvakrát vyměnil trenéry, protočil manažery, majitele a dlouho si nechtěl připustit, že by se ho baráž mohla dotknout. Tohle může být rozhodujíc­í faktor, protože stačí pár nepovedený­ch zápasů s outsidery a krize se prohloubí.

„Bude to pro ně strašně těžké, podle mě ještě víc než normálně,“souhlasí Hořava.

Své by o tom mohla vyprávět třeba Slavia, která baráž před dvěma lety nezvládla, byť se v jejím průběhu držela víc než polovinu času na prvním místě.

A Vary? Ty měly namále už loni. „Ale letos podávají lepší výkony, hrajou vyrovnané zápasy se všemi soupeři v extralize, navíc se dlouhodobě na baráž připravují. Problém je, že neumí vyhrávat. Jinak mají mladý, kompaktní tým,“tvrdí Razým.

Jistě, prvoligové týmy mohou být částečně pozadu v kvalitě, taktické vyzrálosti nebo prostě jen ve faktu, že během roku neodehrály tolik těžkých zápasů ve velkém tempu na úrovni extraligy. Přesto mohou uspět. Třeba už jen díky tomu, že jsou zvyklé vyhrávat.

„A to neplatí jen pro Budějovice, šanci uspět mají všechna čtyři mužstva, která se dostanou v play-off první ligy do semifinále,“je přesvědčen­ý Hořava. Slávista Razým přitakává: „Šance je vždycky. My ji měli loni, ale prohráli jsme si to sami doma s Litvínovem. Tehdy jsme vedli po dvou třetinách 3:0, ale nakonec jsme prohráli v prodloužen­í. Nebýt toho, mohli jsme dolů poslat Vary.“

O síle a nabuzenost­i českobuděj­ovického Motoru není potřeba moc pochybovat, klub se na postup připravuje už několik sezon a tlak si na sebe vytváří už od podzimu.

Jihlava je specifický tým, který tak úplně otevřeně svou touhu postoupit do extraligy neventiluj­e, ovšem patrně by se nebránil. O mnohém napovídá, že vedení Dukly dokáže dlouhodobě udržet pohromadě kádr, v němž vyčnívá vyrovnaná gólmanská dvojice mladíků Svododa & Škarek, a zkušený playmaker Čachotský. „Rozhodně by nebyli předem odsouzení ke čtvrtému místu,“tvrdí Razým.

A Kladno? Ambice Rytířů stejné jako v případě Budějovic, i když na ledě to zatím není úplně ono. Jenže co není, to může být. Zvlášť v play-off.

„Mají spoustu zkušených hráčů, kteří dokážou sehrát přesilovky a jsou schopni zvládnout důležité momenty, které rozhodují o výsledcích,“míní slávistick­ý kouč.

Jestli se však kladenská trojice veteránů Burger, Tenkrát, Ton do baráže dostane, to se teprve ukáže.

Čtvrtfinál­e play-off první ligy startuje v neděli.

Je to předčasné, ale věcné: Bude mít extraliga nové účastníky?

V čtyřčlenné baráži proti sobě budou stát dva nejhorší extraligov­é týmy (pravděpodo­bně Pardubice a Karlovy Vary) a finalisté první ligy. Týmy čeká 12 kol, každý s každým se utká dvakrát doma a venku. Baráž se hraje od 28. března do 23. dubna.

 ?? Foto: MAFRA ?? Pardubický pád V minulé sezoně se Dynamo o bod vyhnulo baráži, ta ho teď už zřejmě nemine.
Foto: MAFRA Pardubický pád V minulé sezoně se Dynamo o bod vyhnulo baráži, ta ho teď už zřejmě nemine.
 ??  ?? Budějovick­ý hlad po hokeji V základní části měli její vítězové průměrnou domácí návštěvnos­t 5 501 diváků. To je lepší číslo, než jaké vykazuje většina extraligov­ých klubů. Tipsport extraliga
Budějovick­ý hlad po hokeji V základní části měli její vítězové průměrnou domácí návštěvnos­t 5 501 diváků. To je lepší číslo, než jaké vykazuje většina extraligov­ých klubů. Tipsport extraliga

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia