MF DNES

Vykouzli nám titul, Claudio. My tě kopneme do zadku

- Komentář Radima Trusiny reportéra MF DNES

Možná to byla jen taktika, jak navýšit cenu, možná byla fotbalová Sparta opravdu rozhodnutá odolat původní nabídce 175 milionů korun za Bořka Dočkala.

Jenže stačil výbuch 0:4 v Rostově a všechno se otočilo. Do odvety na Letné už tvořivý záložník nenastoupi­l: se svým manažerem a manželkou odletěl do Číny, odkud včera večer přes web Transferma­rkt China dorazila zpráva: Přestup je potvrzen. Z českého pohledu se zařadí mezi rekordní.

Podle zákulisníc­h zpráv Sparta od klubu Che-nan Ťi-na-jie vyinkasuje až 240 milionů korun, Dočkal pak třetinu této částky ročně.

Odmítnout takovou „ránu“nedává logiku. A to pro jakýkoliv český tým. Tím spíš, když se jedná o 28letého hráče, jenž každým rokem ztrácí z perspektiv­y a zákonitě tak klesá jeho cena. A ta reálná rozhodně není v případě Dočkala téměř čtvrt miliardy. Spíš tak třetina.

Ale Čína platí, tak proč toho nevyužít? Jistě, Sparta s movitým majitelem Danielem Křetínským netrpí nouzí a pod jeho vládou ani trpět nebude, přesto takový balík nemůže ignorovat.

Je ušlechtilé, že Sparta nerezignov­ala na sportovní cíle, které zaznívaly po prvním zamítnutí.

Jenže od té chvíle přibylo dalších 65 milionů korun. Zkuste si představit,

Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Snesl modré z nebe a stejně to bylo málo. Claudio Ranieri už není trenérem Leicesteru City.

Připomíná to pohádku o zakleté princezně, která žila v těle ošklivé ropuchy. Ranieri ji objevil, políbil, ze žáby se vyklubala kráska se zlatou korunkou a... kopla Ranieriho do zadku. Nevděk světem vládne. „Po tom všem, co Claudio pro klub udělal, je jeho vyhození nevysvětli­telné, neodpustit­elné a strašně smutné,“vyjádřil se legendární útočník Gary Lineker.

Fotbalový zázrak, který Ranieri přesně před 300 dny stvořil, byl že by se sportovní vedení Sparty rázně postavilo proti prodeji bezesporu klíčového muže, bez nějž bude – a to je fakt – velmi těžké získat titul. Jenže co kdyby se Dočkal zranil? Čtvrt miliardy fuč a stejně by Sparta v takovém případě musela hrát bez něj. Kdo takové rozhodnutí vezme na sebe?

Byl by příliš velký luxus držet si Dočkala jen kvůli české lize.

V Česku se sice neustále opakují vyhlášení o tom, že chce špička zabojovat o Ligu mistrů, ale proč vlastně?

Sportovně na tuhle soutěž nejlepší české týmy při vší úctě prostě nemají. Hlavním motivem jsou kromě prestiže, v případě Sparty i prolomení komplexu, finance. Za účast v Lize mistrů se dává 330 milionů.

Když připočítát­e Dočkalův odhadovaný sparťanský plat, který se blížil 15 milionům korun ročně, a smlouvu do roku 2020, blíží se Sparta s prostředky na ušetřené mzdě právě k pohádkové prémii za účast mezi elitou. A tyhle peníze získá jedním podpisem...

Co se Dočkala týče, tak sám dobře ví, že z hlediska fotbalu si asi těžko polepší. Nejasné je, jak čínské dobrodružs­tví ovlivní jeho reprezenta­ční kariéru, jakou úroveň bude mít tamní liga a vůbec jeho noví spoluhráči.

V nejlepších fotbalovýc­h letech se záložník Bořek Dočkal vydává hrát fotbal do Číny. Pochopitel­ná volba. Je přirozené, že lidé chodí za lepším. Ať berou 15 tisíc, nebo 15 milionů.

bez sentimentu pošlapán. Populární italský trenér dokázal s outsiderem anglické ligy vyhrát titul. Pořád to zní trochu divně, že? Po kouzelné sezoně Ranieri sám varoval, že už se to nikdy nebude opakovat. Měl pravdu, i když sotva mohl tušit takovou bídu. Navzdory tomu, že Leicester obdivuhodn­ě zvládl premiéru v Lize mistrů a po středeční porážce 1:2 v Seville má stále reálnou šanci na čtvrtfinál­e, na ostrovech těžce uvadá. V lize je až sedmnáctý, jediný bod od sestupu. Hrozivých 14 porážek doplnil krach v Anglickém poháru s třetiligov­ým Millwallem.

Abychom se dovtípili, proč asi bohatý thajský majitel Vičaj Srivadtana­prapch ztratil trpělivost, musíme se prohrabat výsledky z roku 2017. Šest ligových zápasů, pět porážek,

zahraniční angažmá si vyzkouší: Dočkal už hrál v Konyasporu a Trondheimu. Jenže jsou částky, za kterými se vyplatí jít do neznáma. Vždyť i velká jména z anglické ligy mizí čím dál častěji v Číně. Fotbalisté jsou také jenom lidé, a pokud se rozhodnou slevit ze sportovníc­h cílů, je to jejich volba, kterou je třeba respektova­t, ne ji zpochybňov­at. Nebuďme k nim zbytečně přísní. Zaměstnava­telé se přece mění v každém oboru. Je přirozené, že lidé chodí za lepším. Ať berou 15 tisíc, nebo 15 milionů. Dočkal není mladý talent, který má všechno před sebou. Ač se svým příjmem už teď nebyl nuzák, dostal jedinečnou šanci zajistit i děti svých dětí a nejspíš i jejich děti. Bude dělat to, co dělal doposud, jen v jiných kulisách. Slovy klasika: „Dámy a pánové, kdo z vás to má?“Tak to Dočkalovi přejme. žádný vstřelený gól. Tristní bilance. Ano, Leicester byl v mizerné formě a kolovaly zvěsti, že se kabina rozhádala a přestala si trenéra vážit, přesto Ranieriho konec šokuje.

„Je to ostuda. Teď jsem krásný fotbal trochu přestal milovat,“napsal bývalý kanonýr Michael Owen.

A Lineker ho ještě doplnil: „Slzu jsem uronil.“

Za rok 2016 byl Ranieri zvolen nejlepším trenérem světa a v únoru 2017 je bez práce. Byť ještě před dvěma týdny mu šéfové klubu vyjadřoval­i neochvějno­u důvěru.

Fanoušci Leicesteru zuří, navždy zůstanou Ranierimu vděční za historické zážitky, včetně úchvatného vystoupení slepého tenoristy Andrey Bocelliho při oslavách titulu. Klidně by s Ranierim sestoupili, jen kdyby Leicester neztratil svou tvář.

„Ranieriho konec? Nepřekvapu­je mě to, protože jenom podtrhuje, že fotbal zešílel,“reagoval bývalý reprezenta­ční záložník Jamie Redknapp.

Jinými slovy: jeden rok na vrcholu, druhý rok máte padáka.

Totéž prožil José Mourinho v Chelsea, ovšem ten měl kolem sebe samé luxusní zboží, výjimečný a zkušený kádr plný hvězd. Leicester vyskládal mužstvo z mužů, kteří mu vlastně zbyli. V předminulé sezoně se jen tak tak zachránili, v minulé se díky zázraku dotkli nebe, teď se zase vrátili na zem. Jenže mezitím dostali nové luxusní smlouvy a stali se celebritam­i, což na klidu a motivaci nepřidalo.

Je otázka, co s Leicestere­m udělá nový trenér. Favoritem je údajně další Ital, Roberto Mancini.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Loučím se Přestup Bořka Dočkala ze Sparty včera večer potvrdil web Transferma­rkt China.
Foto: Profimedia.cz Loučím se Přestup Bořka Dočkala ze Sparty včera večer potvrdil web Transferma­rkt China.
 ?? Foto: Reuters ?? Jojo efekt Claudio Ranieri se stal za loňský titul s podceňovan­ým Leicestere­m Trenérem roku, teď odnesl mizerné výsledky vyhazovem.
Foto: Reuters Jojo efekt Claudio Ranieri se stal za loňský titul s podceňovan­ým Leicestere­m Trenérem roku, teď odnesl mizerné výsledky vyhazovem.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia