MF DNES

A Oscara získává... Hollywood rozdá ceny

Buď půjde o dobré filmy, nebo o politickou korektnost. Buď se bude děkovat manželkám, nebo nadávat Donaldu Trumpovi. V předvečer velké oscarové noci jsou všechny možnosti otevřené.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Filmový průmysl má za sebou úspěšný rok. Celosvětov­é tržby loni přesáhly jedenáct miliard dolarů, tři tituly překročily na vstupném miliardu. Nyní je na řadě vyhlásit nejlepší z nich. Udílení cen Americké filmové akademie v noci z neděle na pondělí se vysílá v přímém přenosu do více než 225 zemí včetně Česka, kde se na vítěze také sází.

Přehlídka celebrit

Společnost Fortuna vypsala podobné sázky jako její zámořské kolegyně: podle kurzů bude muzikál La La Land filmem roku, uspějí i jeho režisér Damien Chazelle a herečka v hlavní roli Emma Stone.

Ostatní kategorie už se tak jasně nerýsují. Tak třeba pozici herce Caseyho Afflecka, favorita z dramatu Místo u moře, začíná po sérii posledních trofejí zviklávat Denzel Washington z černošskéh­o sociálního dramatu Fences. A dosud pevné postavení německé rodinné tragikomed­ie Toni Erdmann naleptává íránský Klient, jehož režisér Asghar Farhádí hodlá ceremoniál bojkotovat kvůli protimigra­čním krokům amerického prezidenta.

Obecně se dá čekat „trumpiáda“kritických projevů, přestože už se i mezi umělci v čele s Matthewem McConaughe­ym objevují hlasy, že je načase přijmout rozhodnutí amerických voličů, a respektova­ný komentátor Piers Morgan uvedl na adresu plamenného antitrumpo­vského projevu Meryl Streepové, že to byl její „nejhorší herecký výkon“a že se stává nositelkou „největší pseudopoli­tické nudy Hollywoodu“.

Otázkou také je, zda kolovrátke­m rýpanců do vůdce Bílého domu nejsou už přesyceni i zámořští diváci, kterým jinak slavnost nemá příliš co nabídnout. Jistě, zaručuje přehlídku celebrit včetně předávajíc­ích, účast potvrdili Felicity Jonesová, Javier Bardem, Charlize Theronová, Leonardo DiCaprio, Mark Rylance, Alicia Vikanderov­á, Samuel L. Jackson, Shirley MacLaineov­á, dokonce ústřední herecký pár z erotické série Padesát odstínů Dakota Johnsonová a Jamie Dornan. Navíc dobré jméno má premiérový průvodce večera Jimmy Kimmel.

Obři a trpaslíci

Jenže divácky silné filmy se ve finále Oscarů tradičně krčí v koutku; pokud vůbec mají nominace, pak jen ve vedlejších, spíše technickýc­h kategoriíc­h. Letos tak budou ve hře Rogue One: Star Wars Story, Kniha džunglí či Fantastick­á zvířata a kde je najít, hlavní souboj se však týká děl s daleko nižší návštěvnos­tí.

Připomeňme si, že muzikálová romance La La Land má 14 šancí, s osmi jdou do bitvy příběh černošskéh­o gaye Moonlight i sci-fi Příchozí a po šestí jich mají válečný film Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny, pouť indického chlapce Lion a rodinné drama Místo u moře. Z nových rekordů lze zmínit dvacátou nominaci Streepové, nicméně na 59 nominací Walta Disneyho či 50 skladatele Johna Williamse hvězda pořád ještě nestačí.

Devatero kraleviců

Bez ohledu na více než tříhodinov­é defilé úspěšných, jednotliví vítězové jsou zapomenuti ve chvíli, kdy je korunován král celého večera, nejlepší film roku. O trůn se letos uchází devatero kraleviců, zkusme tedy odhadnout klíčová pro a proti jejich vyhlídek na výhru.

Fences

Sociální černošské drama nahrávajíc­í volání po „různorodos­ti“po loňských „příliš bílých“Oscarech.

Pro: herecké výkony Denzela Washington­a a Violy Davisové

Proti: viditelný divadelní původ

Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny

Rekonstruk­ce skutečné události druhé světové války.

Pro: působivě věrné ztvárnění krvavého masakru bitvy

Proti: ve vyrovnaném celku žádná ze složek vyloženě neomráčí, navíc režisér Mel Gibson má v Hollywoodu pořád ještě „škraloup“

Hell or High Water

Western o bratrech, kteří pro záchranu farmy přepadají banky.

Pro: vysoké hodnocení kritiků a Amerického filmového institutu

Proti: žánrové vymezení snímku se může zdát „málo umělecké“

La La Land

Muzikálová romance pianisty a herečky toužících po kariéře.

Pro: filmařsky čistá pocta lásce, jazzu a snům o hvězdném prachu

Proti: zcela mimo trendové volání po angažovaný­ch látkách

Lion

Road movie o návratu ztraceného indického chlapce za rodinou.

Pro: putování v exotických kulisách od Indie po Austrálii a po letech zase zpět

Proti: až příliš dojímání

Místo u moře

Návrat do rodiště za osiřelým synovcem oživí bolest dávné tragédie. Pro: skvělá nálada i Casey Affleck Proti: snadné citové vydírání

Moonlight

Obraz dospívání černošskéh­o gaye v drogové čtvrti. Pro: bez pomůcek aktivismu Proti: okatá sázka na vlnu menšin

Příchozí

Inteligent­ní sci-fi o komunikaci nejen s mimozemšťa­ny. Pro: podívaná nutí k přemýšlení Proti: akademici žánr nemilují

Skrytá čísla

Skutečný příběh afroameric­kých matematiče­k ve službě NASA. Pro: silná sestava hereček Proti: životopis bez tajemství

 ?? Foto: AP ?? Největší favorit Podle sázkařskýc­h kurzů se La La Land, muzikálová romance pianisty a herečky, stane filmem roku. On-line přenos ze slavnostní­ho udílení cen z neděle na pondělí sledujte na idnes.cz.
Foto: AP Největší favorit Podle sázkařskýc­h kurzů se La La Land, muzikálová romance pianisty a herečky, stane filmem roku. On-line přenos ze slavnostní­ho udílení cen z neděle na pondělí sledujte na idnes.cz.
 ?? Foto: Profimedia ?? Kazatelka Meryl Streepová se na vyhlašován­í letošních Zlatých glóbů opřela do Donalda Trumpa.
Foto: Profimedia Kazatelka Meryl Streepová se na vyhlašován­í letošních Zlatých glóbů opřela do Donalda Trumpa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia