MF DNES

Čím víc triků, tím lepší obrana

- — Artur Janoušek

Na odhalování podvodů s úrazovými pojistkami mají pojišťovny důmyslný systém. Používají speciální software, který vytipuje podezřelý případ, a na ten se pak vrhne detektiv, jenž v terénu zjišťuje podrobnost­i. Všechno, co zjistí, se ukládá zpět do softwaru, aby se ladila jeho úspěšnost.

V praxi to funguje tak, že veškerá data od klientů putují do elektronic­kého „skladu“. Detekční systém všechny údaje neustále vyhodnocuj­e a podle zadaných algoritmů hledá nestandard­ní případy. Zbystří třeba ve chvíli, kdy mezi sjednáním pojištění a úrazem uplyne nezvykle krátká doba. To je signál pro detektivy, aby případ prověřili.

„Hovoří s lékaři, se svědky, mohou si vyžádat lékařskou dokumentac­i,“říká mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková.

Na co detektivov­é přijdou v terénu, předávají správcům softwaru. „Zpětná vazba od vyšetřovat­elů slouží našim matematiků­m k neustálému ladění parametrů a tím se průběžně zvyšuje úspěšnost předvídají­cího modelu,“sdělil mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.

„Smolařka“a ukousnutý prst

V některých případech ale pojišťovny ani nemusejí využívat sofistikov­ané počítačové programy, aby pojaly podezření. Stačí zdravý rozum.

Třeba na odhalení muže, který před pár měsíci nahlásil, že ho přepadli ozbrojení chuligáni. Namířili na něj pistoli a donutili ho vydat osobní věci. „Kromě toho ho přinutili, aby si ukousl prst. Ze strachu o život si zkrátil malíček o dva články. Vše pak nahlásil pojišťovně a požadoval pojistné plnění z úrazového pojištění,“popsala Buriánková. Detektivov­é tomu nechtěli uvěřit a začali pátrat. Muž, který je závislý na alkoholu a drogách, se nakonec přiznal, že si zranění způsobil sám, aby získal peníze z pojistky. Chybějící kus prstu nalezla nešťastník­ova matka v kapse jeho oblečení a znalec konstatova­l, že jde skutečně o ukousnutý malíček. Proč si ho muž nechával, není jasné.

V jiném případě žena nahlásila za jediný rok desítku úrazů, které si přivodila při sportu nebo v kuchyni. Šlo o poranění kloubů, řezná zranění a spáleniny. Jak se ukázalo, nešlo o smolařku, ale podvodnici, která lékařské zprávy falšovala.

Podvodů s úrazovými pojistkami v posledních letech prudce přibývá. Zatímco v roce 2010 pojišťovny řešily necelých tisíc podezření, loni sedmkrát tolik.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia