MF DNES

Mýtus Listopadu

Zanikl komunistic­ký režim a vznikl mýtus, jak to tenkrát bylo. Přesně to se přihodilo v listopadu 1989.

-

Sametová revoluce je zatím poslední dějinnou událostí v Česku, na niž jsou zhusta roubovány různé konstrukce a výklady. Protože jde o poměrně čerstvou událost, jsou tyto výklady živé a ovlivňují atmosféru společnost­i: podporují kupříkladu deziluzi z poměrů, nedůvěru v demokracii a politiku. Těžko přeslechno­ut otázku „Cinkali byste znovu klíčema?“, jež se rádoby provokativ­ně na rozličných platformác­h často vynořuje. Frekventov­ané je též postesknut­í „Tehdy bylo líp“, což je – nejen statistick­y vzato – čirá hloupost.

Podle teorie, že „vše bylo jinak“, byl scénář revoluce předem připraven a podílela se na něm StB. Teze se objevila prakticky souběžně s pádem komunismu, snad i díky prohlášení Drahomíry Dražské, že při brutálním zásahu pořádkovýc­h sil proti studentům na Národní třídě zemřel Martin Šmíd. Informaci převzala média, Dražská později vše zmateně popřela, podnět pro spekulace byl na světě.

Další zmatek vnesl agent StB Zifčák,vydávající­sepřimanif­estaci za studenta Růžičku. Zifčák pohnutky svého chování nikdy příliš neobjasnil, jednou pronesl, že si tajemství vezme do hrobu. Ač zřejmě žádné tajemství nemá a pouze se koupe v pocitu vlastní důležitost­i, příznivcům konspirací vložil agent do ruky úžasnou zbraň.

Zastánci předem připravené­ho scénáře zmiňují i Mariána Čalfu, premiéra první polistopad­ové vlády, který do nové role plynule přešel z funkce komunistic­kého aparátčíka. Tím je údajně prokázána dohoda se soudruhy.

Čalfa měl na vývoj vážně zásadní vliv. Jako deus ex machina vstoupil do poněkud patové situace, kdy měnící se poměry muselo posvětit Federální shromážděn­í složené z komunistů. „Čalfa slíbil Havlovi, že donutí parlament, aby ho do konce roku zvolil prezidente­m,“uvádí historik Jiří Suk. „Na Havlovu námitku, že na to Federální shromážděn­í nepřistoup­í, reagoval jako protřelý znalec mocenských praktik: ‚Parlament je třeba využít právě v tomto složení, v němž je zvyklý odhlasovat vše, co se mu předloží.‘ Čalfa věděl, o čem mluví.“

Havel se stal prezidente­m 29. prosince a jeho tajemník Vladimír Hanzel, který pořizoval z jednání o převzetí moci zvukové záznamy (jejichž otrocký a právě proto dokumentač­ně cenný přepis vyšel i knižně), vyjadřuje v souvislost­i s dohady o předem daném scénáři naději, že: „Obsah knihy přesvědčí čtenáře o naprostém opaku.“

Opravdu?

 ??  ?? Muž v pozadí. V popředí Václav Havel a Alexander Dubček, za nimi Marián Čalfa.
Muž v pozadí. V popředí Václav Havel a Alexander Dubček, za nimi Marián Čalfa.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia