MF DNES

Poslanci schválili otcovskou

-

Otcové zřejmě získají nárok na týdenní placenou dovolenou po narození dítěte. Ve Sněmovně návrh prosadila ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová i přes nesouhlas opozice z ODS a TOP 09.

Muži by mohli podle novely, kterou teď dostanou k posouzení senátoři, nastoupit na týdenní volno do šesti týdnů po narození potomka. Pokud odváděli nemocenské pojištění, dostávali by z něj 70 procent vyměřovací­ho základu svého příjmu, tedy stejně jako ženy na mateřské.

Otcovská by měla podle vlády posílit vztah mezi rodiči a potomkem a motivovat muže, aby se do péče víc zapojili. „Žádný racionální důvod k tomu není,“uvedl k zavedení otcovské předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Novinka podle něho dopadne zejména na malé zaměstnava­tele i na státní rozpočet. S návrhem na zavedení otcovské přitom přišla před lety právě ODS, jako prorodinné opatření ho předložil tehdejší ministr práce Petr Nečas.

Pozměňovac­í návrh na vyškrtnutí otcovské z novely podpořilo nyní i 27 ze 32 přítomných poslanců vládního hnutí ANO. „Zavedení nové dávky není úplně naším cílem,“uvedla Radka Maxová (ANO).

Otcové podle ní mohou využívat jiné nástroje, jmenovala flexibilní pracovní dobu, práci z domova a ošetřovné, tedy takzvaný paragraf. Pro pozměňovac­í návrh ODS a TOP 09 zvedlo ruku 56 ze 148 přítomných poslanců, a schválen tedy nebyl. Pro předlohu jako celek pak hlasovalo 103 ze 146 hlasujícíc­h členů dolní komory.

Ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD) zdůraznila, že placené otcovské volno mohou získat jen muži, kteří si hradí nemocenské pojištění. „Ti tatínkové budou čerpat z toho, co do systému sami zaplatili. Je jasné, že nemusí plýtvat klasickou dovolenou nebo předstírat, že jsou nemocní. Je to volno jasně určené na to, aby se sžili s dítětem a podpořili maminku po návratu z porodnice,“uvedla ministryně.

Podotkla, že otcovskou má řada zemí EU. Nárok na otcovskou by měli podle novely muži, kteří jsou v matrice uvedeni jako otcové nebo které jako náhradní rodiče určil soud. Volno by měli dostat i tehdy, pokud je žena s potomkem v nemocnici.

V Česku se ročně rodí kolem 100 000 dětí. Otcovská by ročně vyšla na 630 až 800 milionů korun.

V rámci novely o nemocenské­m pojištění poslanci kromě otcovské schválili i vyšší nemocensko­u pro dobrovolné záchranáře. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia