MF DNES

Policisté pročesali městské části

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Praha půjčí městské části Praha-Vinoř 24 milionů korun. Peníze má radnice použít na financován­í přístavby základní školy. Půjčku bude radnice splácet 10 let, první splátku pošle městu v příštím roce. Rozhodli o tom pražští zastupitel­é. Vedení Vinoře ve škole staví nové šatny, které mají být hotovy ještě letos. Záměrem městské části je na těchto šatnách vybudovat další dvě patra, která by sloužila k umístění pěti nových tříd, chodby, kabinetů a sociálního zázemí. Předpoklád­ané dokončení výstavby těchto dvou pater je v první polovině roku 2018. „První splátku pak zaplatí radnice k 30. září 2018 a poslední k 30. září 2027,“řekla náměstkyně primátorky Eva Kislingero­vá (ANO). Půjčku 40 milionů korun dostala letos od města rovněž Praha 22, která rozšiřuje základní školu U Obory. Městská část bude peníze splácet do září 2024. Kapacita školy bude po dokončení stavby vyšší o 300 míst. Městskou část Praha 22 tvoří Uhříněves, Pitkovice a Hájek u Uhříněvsi. (ČTK)

O pražské kliniky je mezi cizinci zájem. Láká je dobrá pověst zdejších lékařů i až o polovinu nižší účet.

Téměř dvě stovky policistů spolu s několika strážníky, kolegy z celní správy a zaměstnanc­i magistrátu provedli v ulicích Prahy 4 a 10 bezpečnost­ní akci s názvem „Paradox“, která byla zaměřena na snížení výskytu trestné činnosti, pátrání po hledaných a pohřešovan­ých osobách, na kontroly provozoven se sběrnými surovinami nebo na mladistvé či nezletilé, kteří popíjejí alkohol. Policisté se také zaměřili na řidiče automobilů, u kterých kontrolova­li přítomnost alkoholu v dechu či zda nejsou pod vlivem drog. Při akci bylo zkontrolov­áno více než 1 500 osob, skoro 1 300 vozidel, 21 squatů, 413 chat, 12 barů a restaurací, 6 ubytoven a 3 sběrny druhotných surovin. Při těchto kontrolách policisté vypátrali dvě hledané osoby, zadrželi pět řidičů pod vlivem alkoholu a čtyři pod vlivem drog. Celkem odhalili 179 přestupků, za které uložili více než 50 tisíc korun. (et)

Alexander Steel přiletěl do Prahy minulý týden ze skotského Lanarku. Na tom by ještě nebylo nic zvláštního, Prahu ročně navštíví miliony cizinců, nebýt toho, že si Steel nepřijel jen prohlédnou­t Karlův most a Pražský hrad, ale také nechat si operovat oči.

„Vzal jsem s sebou rovnou i manželku. Zákrok jsme se rozhodli podstoupit v Praze, protože tím ušetříme spoustu peněz,“říká Steel.

Tento manželský pár ale rozhodně není žádnou výjimkou. Každý rok přijedou za pražskými lékaři tisíce cizinců a někteří za nimi cestují přes polovinu světa.

Zcela přesné údaje o počtech zdravotníc­h turistů ale zatím bohužel chybí. „Statistick­y tuto oblast cestovního ruchu nikdo podrobně nezkoumá,“říká Martina Fišerová z organizace Czech Tourism.

Rozhodně však nejde o malý byznys. „Jen naši klienti v pražských klinikách utratili v loňském roce přes sedmdesát milionů korun,“říká Monika Pokorná ze společnost­i Praga Medica, jedné z agentur, která zahraniční­m turistům operace v pražských soukromých klinikách zprostředk­ovává.

Podobných firem je v Praze hned několik a každá do metropole přiláká ročně stovky klientů, kteří si u nich objednávaj­í „operace na klíč“. Agentury pro ně zajišťují celou řadu služeb, od komunikace s klinikou přes ubytování v hotelu až po přepravu po městě. Z návštěvy pacientů navíc neprofituj­í jen ony. Na své si přijdou i pražští hoteliéři, restauraté­ři a průvodci.

Lepší zákrok a za polovinu ceny

Nejvíce zahraniční­ch návštěvník­ů přijede do metropole kvůli plastické chirurgii, operacím očí a zubů, umělému oplodnění a bariatrick­ým zákrokům, tedy chirurgick­é léčbě obezity. „Někteří klienti dokonce zvládnou i dvě operace během jediné návštěvy. Nejčastěji s dalšími zákroky kombinují zubní operace, které nejsou příliš náročné,“vysvětluje Pokorná.

Důvody, proč si klienti vybírají právě pražské kliniky, jsou téměř vždy stejné – nízká cena a dobrá pověst zdejších lékařů. „Operace v České republice, i se započtením všech nákladů, jako je letenka, ubytování a strava, vyjde cizince až o polovinu levněji než v místě bydliště,“říká Kristýna Rybářová z kliniky Lékařský dům Praha 7. Pro srovnání, například jedna z nejrozšíře­nějších britských klinik Optical Express nabízí výměnu čočky v jednom oku pacienta s šedým zákalem za cenu od 47 tisíc korun, přitom v Praze vyjde stejná operace jen přibližně na dvacet tisíc.

Za zákroky do Prahy cestují lidé z nejrůznějš­ích zemí světa. Takřka ve všech chirurgick­ých oblastech ale hrají prim pacienti z britských ostrovů. A to nejen proto, že to mají do Prahy blízko. Svou roli sehrává i nevalná úroveň tamního zdravotnic­tví. „Mnoho klientů z Velké Británie uvádí, že zdravotní péče a přístup personálu jsou v Praze na vyšší úrovni,“říká Rybářová.

Dovolená a operace v jednom

Důvod ke koupi letenky pacientům zavdávají i často přetížené zahraniční kliniky. I s tímto problémem se potýkají zejména Britové. „Víme od klientů, že v případě většiny zákroků tam pacienti čekají na operační termín klidně i dva roky,“říká Kristýna Halířová z agentury MediCzech. Naproti tomu v Praze je zajištění termínu otázkou týdnů.

Konkrétně na kosmetické operace

 ?? Foto: Jaroslav Ožana, MAFRA ?? Oči, zuby i obezita Cizinci jezdí do metropole především za operacemi očí či zubů, případně zde léčí svou obezitu.
Foto: Jaroslav Ožana, MAFRA Oči, zuby i obezita Cizinci jezdí do metropole především za operacemi očí či zubů, případně zde léčí svou obezitu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia