MF DNES

V březnu se už zima nevrátí

- — Ivana Karásková

PRAHA Po ledovém lednu a relativně studeném únoru se můžeme těšit na nadprůměrn­ě teplý březen. Meteorolog­ové slibují, že zejména tento týden teplotami výrazně překročí dlouhodobý průměr. Očekávají dokonce jeden z nejteplejš­ích březnů za poslední roky.

„Jarní měsíce březen a duben bývají co do počasí hodně rozkolísan­é. Dlouhodobý celostátní průměr pro březen je 2,7 stupně Celsia, ten letošní by se měly teploty pohybovat až kolem šesti stupňů,“popsal Petr Dvořák z Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Podle něj lze letošní zimu připodobni­t k té, která panovala v Česku v roce 2012, kdy padaly na Šumavě minusové rekordy. Také letošní leden byl o 3,5 stupně studenější, než je pro tento měsíc běžný průměr, celkově však byla letošní zima mírnější než ta před pěti lety.

„Únor sice ještě neskončil, ale teď v jeho druhé půli už jde teplota rychle nahoru. Čili vycházím-li z dlouhodobé­ho průměru, který se pohybuje kolem nuly, bude ten letošní nakonec lehce nadprůměrn­ý,“dodal Dvořák.

Ostrou změnu počasí provázel v uplynulých dnech extrémně silný vítr. Zasáhl více zemí střední Evropy, v Česku způsobil dokonce kalamitní stav a přerušení dodávek energie v řadě krajů. Ještě včera stála kvůli silnému větru v horním úseku kabinová lanovka z Pece na Sněžku.

Vichřici způsobil střet velmi studeného vzduchu z polárních oblastí s velmi teplým, který touto dobou přichází ze severu Afriky či Atlantiku.

Na horách se ovšem zima ještě neloučí. Například na hřebenech Krkonoš leží asi 110 centimetrů sněhu a v rizikových úsecích platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. V Orlických horách zůstává na silnicích silná vrstva zledovatěl­ého sněhu.

V nížinách už se však příroda probouzí v souladu se začátkem meteorolog­ického jara, které připadá na tuto středu 1. března a ohlašuje start vegetačníh­o období. Jaro astronomic­ké, které letos nastane 20. března, s počasím vůbec nesouvisí. Je to čas jarní rovnodenno­sti, kdy je slunce přesně nad rovníkem a rovnoměrně osvětluje obě polokoule.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia