MF DNES

Sparta láká Vrbu

Dva fotbaloví rivalové Sparta a Plzeň nezápolí jen na hřišti: podle všeho soupeří o trenéra Pavla Vrbu! Sparta s ním jednala.

-

Na první pohled to vypadá jako harakiri. Umíte si představit Pavla Vrbu, muže tak úzce spjatého s nejslavněj­ší érou Plzně, na lavičce Sparty?

Není to nereálné. Sparťanské vedení po bídném vstupu do jara hledá cestu z krize. A míří tímhle směrem, tedy hodně vysoko.

„Vrba se sešel se sportovním ředitelem Požárem, pak i s majitelem Křetínským,“potvrdily dva dobře informovan­é zdroje MF DNES.

Ve fotbalovém zákulisí se čím dál častěji mluví i o zájmu Plzně, což však už není tak šokující. V klubu skousli události, kdy Vrba před lety za jejich zády jednal o angažmá u reprezenta­ce, kam odešel „na sílu“, když ho šéf asociace Miroslav Pelta vykoupil díky výstupní klauzuli.

„Jaká je teď situace kolem mě? To vám řeknu úplně přesně. Sedím doma v Přerově a dívám se na televizi,“řekl Vrba pro aktuálně.cz.

Jedná se Spartou? Je v kontaktu s Plzní? „Nebudu nic komentovat, to nechám na vašich informátor­ech,“doplnil.

Typický Vrba. Nasadil si masku, která je vůči novinářům, tedy i veřejnosti, krajně nepříjemná. Nemluví, nic nekomentuj­e, jen nechává okolí, aby si domýšlelo, což nahrává spekulacím, kvůli kterým bývá uražený.

Po zimním vyhazovu z ruské Machačkaly je bez práce. A v Česku připadají v úvahu jen tři kluby, které by mohl vést. Slavia ho lanařila už dřív, ale momentálně je na vlně euforie a hýčká si Jaroslava Šilhavého.

To Plzeň s Romanem Pivarníkem lehce tápe a Sparta s koučem Davidem Holoubkem (skrytým za licenci Tomáše Požára) se výrazně trápí.

Napovědět může už příští ligové kolo. Plzeň hraje na Slavii – pokud by utkání nezvládla, může být Pivarníkov­a pozice v ohrožení. A nemusíte dlouho přemýšlet, po kom by v takovém případě sáhla nejradši: Vrba stvořil novodobou Plzeň a ona stvořila jeho. Jen díky téhle štaci se dostal k reprezenta­ci a získal nezpochybn­itelné odborné renomé. I když Vrba neopouštěl klub v dobrém, staré sváry jsou zapomenuty. Později se vrátil k plzeňskému stadionu a zasadil tam – jako symbolicko­u vzpomínku – bílou vrbu. V Plzni ho pořád milují. V podstatě bezmezně. „V případě, že bych hledal nového trenéra, tak bych si strašně přál Pavla Vrbu. Přes to všechno, co jsme spolu zažili, je Pavel po mnoha stránkách natolik fenomenáln­í člověk, že bych asi neváhal,“prohlásil podle aktuálně.cz plzeňský majitel Tomáš Paclík na úterním setkání se studenty VŠE.

Pak je tady Sparta, která dlouhodobě nemůže najít trenérskou osobnost na delší časový úsek, s níž by bylo vedení po všech stránkách spokojené.

I proto v zimě vsadila na model, kdy ještě nedávno kouče dorostu Holoubka, který nemá profilicen­ci, zaštítil sportovní ředitel Požár. To on je oficiálně trenér, ale ve skutečnost­i je to jen Holoubkův štít.

A mladý trenér, pod nímž Sparta velmi dobře zvládla podzim po konci Zdeňka Ščasného, je v těžkých nesnázích. Hladké vyřazení z Evropské ligy proti Rostovu, utrápená výhra 1:0 nad Bohemians a porážka 1:3 v Jablonci. I proto šéfové už podruhé v krátké době vytočili Vrbovo číslo. Poprvé šlo jen o „průzkum terénu“, protože byl ještě koučem Machačkaly, teď už si asi Sparta dává větší naděje.

Vrba dokonale splňuje profil kouče, jehož by na Letné rádi viděli.

Zkušený, s respektem, s úspěchy, se silným názorem, s fotbalovou erudicí. Je sice dost pravděpodo­bné, že by se proti Vrbovi mohla postavit část fanoušků, je však nutné uznat, že se vůči Spartě nikdy výrazně nevyhranil.

Jen ji potupil tím, že jí začal brát tituly a z odložených hráčů, kteří byli na Letné nepotřební, udělal hvězdy.

Teď Sparta potřebuje z dobře placených hvězd udělat fungující tým.

Vstane Vrba od televize?

 ??  ??
 ?? Foto: 2x Profimedia.cz ?? Míří na Letnou? Pavel Vrba, který je bez angažmá, se sešel s vedením Sparty, která hledá cestu z krize. Ostatně v únoru na Spartě sledoval s Karlem Krejčím přátelák se Žilinou.
Foto: 2x Profimedia.cz Míří na Letnou? Pavel Vrba, který je bez angažmá, se sešel s vedením Sparty, která hledá cestu z krize. Ostatně v únoru na Spartě sledoval s Karlem Krejčím přátelák se Žilinou.
 ??  ??
 ?? Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES ??
Radim Trusina fotbalový reportér MF DNES

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia