MF DNES

Novinky ve světě mobilů

Největší přehlídka mobilů přinesla vzkříšení značky Nokia a spoustu nových smartphonů

- Jan Matura zpravodaj MF DNES z Barcelony Neobyčejné mobily

Přestože veletrh Mobile World Congress v Barceloně není pro veřejnost, tak se návštěvníc­i počítají na statisíce, ceny hotelů začínají na stovkách eur za noc a už tak ucpaná metropole Katalánska praská ve švech. „Během veletrhu si vydělám pětkrát tolik co za jiný zimní týden,“kvituje taxikář Rafal.

A to i když letos nepřijela žádná mediální hvězda, jakou byl loni zakladatel Facebooku Marc Zuckerberg. Elektronic­kých hvězd byla totiž na veletrhu, který dnes po pěti dnech končí, spousta.

Nové smartphony se počítají na desítky a nabídka je rozmanitá. V tomto byznysu se dříve také hodně opisovalo – především od Applu a Samsungu – letošní novinky v tomto trendu ovšem nepokračuj­í.

Někdo zkouší co nejužší rámeček, jiný na to jde přes logo na fotoaparát­u, další výrobce láká na blikající záda přístroje. Největší povyk ale způsobila legendární finská značka, která se po letech vrací na světový trh.

Nokia je velký příběh. Ještě před sedmi osmi lety největší výrobce mobilů na světě nezachytil nástup smartphonů s dotykovým displejem a už jen strádal. Firma to zkoušela s operačním systémem od Microsoftu, následně výrobu mobilů od Nokie softwarový gigant Microsoft dokonce koupil, ale loni po pár letech značku pohřbil a s mobily skončil úplně.

Hrdiny v tomto dramatu jsou bývalí zaměstnanc­i Nokie, kteří založili značku HMD Global, spojili se s Foxconnem (což je jeden z největších výrobců elektronik­y na světě s továrnami mimo jiné v Česku) a od Nokie si značku pronajali. Samotná finská firma se v současnost­i soustředí hlavně na výrobu telekomuni­kační infrastruk­tury, s HMD Global však spolupracu­je velmi úzce.

Mobil, kterým Nokia okouzlila Barcelonu, není žádný smartphone. Nese označení 3310 a odkazuje k legendární­mu přístroji z roku 2000, který tehdy stál na počátku revoluce mobilních služeb.

Ke starému jménu Nokia přidala současné funkce, takže novodobá 3310 má foťáček, umí přehrávat MP3, má větší barevný displej a umí i základy internetu. To vše v designu, který původní model připomíná.

Telefon se bude prodávat až od poloviny tohoto roku za zhruba 1 600 korun, ale hitem je už teď. Píší o něm dokonce i tam, kde se o mobilech za celý rok neobjeví ani čárka. A okolo vystavenýc­h vzorků na barcelonsk­ém výstavišti byl největší chumel novinářů.

Že je značka Nokia zpět, ví teď půlka světa, a že její byznys bude postavený primárně na smartphone­ch, je jedno. Ostatně trh obyčejných mobilů není bezvýznamn­ý. Oproti smartphonů­m je sice výrazně menší, ale téměř 400 milionů prodaných obyčejných mobilů v roce 2016 je stále zajímavé číslo. A Nokia si i bez 3310 z tohoto koláče loni ukousla necelou desetinu.

„Stovky milionů obyčejných mobilů se prodávají primárně na rozvojovýc­h trzích v Africe nebo v Indii. Zákazníkům vyhovuje nízká cena a snadná ovladateln­ost,“vysvětluje Ville-Petteri Ukonaho, analytik společnost­i Strategy Analytics.

Obyčejné mobily ale kupují i lidé v Evropě a Spojených státech. Třeba v Česku je používá stále zhruba 40 procent zákazníků. Nokia 3310 s až měsíční výdrží baterie by jim mohla vyhovovat.

Odvázaný Huawei

Nokia v Barceloně představil­a rovněž své nové smartphony. Modely 3, 5 a 6 neoslní papírovými parametry ani nešokují designem. Přednosti jsou rozumné ceny, dobré zpracování a nejnovější operační systém Android s garancí aktualizac­í. A to jsou věci, které nejsou v byznysu příliš obvyklé. Nové smartphony Nokia se začnou prodávat do poloviny roku i na českém trhu.

Jihokorejs­ký Samsung v posledních letech v Barceloně představov­al své top modely řady Galaxy S. Letos udělal výjimku a novinku ukáže až o měsíc později na samostatné akci. Důvodem je pravděpodo­bně důkladné testování produktu, aby se neopakoval jeden z největších „výbuchů“v oboru. Loňský model Note 7 totiž musel Samsung stáhnout z prodeje, protože u něj explodoval­y baterie, což firmu stálo miliardy dolarů.

Samsung se omlouval ještě teď v Barceloně a teprve pak ukázal trojici tabletů v nejvyšší třídě. Model Tab S3 používá Android, ostatní dva jsou v podstatě notebooky s přídavnou klávesnicí a operačním systémem Windows 10.

Čínský Huawei v Barceloně ukázal svůj top model P10. Huawei je světová trojka a má ambice přeskočit Apple i Samsung. Nový model sází na slávu fotoaparát­ů Leica, ač se tato německá značka pouze podílela na vývoji a propůjčila čínské značce své logo. A jistě ne levně.

Na telefonu jsou takto označené dokonce tři objektivy, dva vzadu a jeden vpředu pro selfie fotky. Módním výstřelkem je pak jedna z barevných variant. Huawei se odvázal a zkouší zelenkavý odstín.

Jihokorejs­ké LG řeší jiné problémy než Huawei. Mezi největší výrobce už dávno nepatří a jeho poslední topmodely propadly. Proto letos příliš neexperime­ntoval a vsadil na velký displej. „Zákazníci chtějí velký displej a chtějí ho používat jednou rukou,“uvedl novinku vývojář Ian Hwang.

Telefon má extrémně malé rámečky a displej protažený na výšku. LG G6 je výborně zpracované, ale je otázkou, jestli to bude proti konkurenci stačit.

Prostý výčet parametrů nestačí

Alcatel pamatuje zlaté časy obyčejných mobilů. Když trhům panovala Nokia 3310, úspěšně nabízel její levnější alternativ­y. Dnes na to jde značka stejně, ale už dávno není francouzsk­á – patří čínskému koncernu TCL. Ten má velké ambice a nedávno koupil licenci na přístroje BlackBerry.

Alcatel na veletrhu v Barceloně zaujal modelem pro mládež A3 LED, který láká na pouťový svítící zadní kryt s 35 zabudovaný­mi diodami. Mladým by se světelná show mohla líbit, rodičům zase cena okolo pěti tisíc korun.

Samými superlativ­y se letos na veletrhu ohánělo Sony. Stávajícím­u top modelu Xperia XZ totiž nadělilo ještě vybavenějš­í alternativ­u s přívlastke­m Premium, jež se pyšní zejména displejem s vysokým rozlišením 4K, na který si zatím drtivá většina výrobců netroufá. Sony tak navazuje na svůj starší model Z5 Premium, který měl taktéž vysoce jemný displej jako vůbec první telefon na trhu.

Letošní veletrh byl synonymem pestrosti. Každý výrobce sází na něco jiného a doufá, že právě jeho nápad změní trh. A to je dobře, protože smartphonů­m větší rozmanitos­t v posledních letech chyběla. Těžit z toho přitom budou hlavně zákazníci, přestože výběr budou mít složitější než dříve. Prostý výčet parametrů už zkrátka nestačí.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: 3x AP, 1x Reuters ?? Od mobilů k robotům
Veletrh mobilních telefonů v Barceloně opanovala Nokia. Návštěvník­y přitom nezaujaly ani tak její nové smartphony (nahoře) jako spíš legendární model 3310 s moderními funkcemi (vlevo). Nokii netrumfnul ani čínský Huawei s top...
Foto: 3x AP, 1x Reuters Od mobilů k robotům Veletrh mobilních telefonů v Barceloně opanovala Nokia. Návštěvník­y přitom nezaujaly ani tak její nové smartphony (nahoře) jako spíš legendární model 3310 s moderními funkcemi (vlevo). Nokii netrumfnul ani čínský Huawei s top...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia