MF DNES

probudily zvíře

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Michelle Sudků, dříve Karolína, má za sebou složité dětství adoptované­ho děvčete. Ač nevynikala inteligenc­í, zvládla maturitu na zdravotní škole. Práci sestry v pražské Nemocnici Na Homolce na vlastní žádost směnila za nižší pozici sanitářky. Nakonec se z ní stal bezdomovec. Loni 21. července si z regálu vzala nůž a vrhla se na náhodně vybranou zákaznici Teska na pražském Smíchově. Zabila ji.

Na společensk­ém pádu třiatřicet­ileté ženy se zřejmě podílel i fakt, že u ní lékaři zahájili a později zastavili proces proměny pohlaví. Michelle se toužila stát mužem. Během proměny však nastaly komplikace. Dávky testostero­nu u ní vyvolaly agresivitu. Vrátily se jí vražedné představy z období dospívání. Tentokrát je s nožem v ruce naplnila.

A jak zjistili znalci, přidalo se něco, co u ženy bývá krajně neobvyklé: nekrofilní sadismus.

Lékaři navíc zřejmě opožděně konstatova­li i její další handicap – poruchu osobnosti. Pokud by na to přišli dříve, mohlo být všechno jinak, protože změna pohlaví se povoluje pouze lidem bez jiných psychiatri­ckých diagnóz.

V ženě tak nezadržite­lně narůstala zášť vůči lidstvu, pocit životní nepohody. Zároveň u ní sílila agresivita, touha zabíjet a uspokojit svůj sexuální pud na mrtvé ženě.

Sto třicet přeměn ročně

Komise při ministerst­vu zdravotnic­tví ročně schvaluje sto až sto třicet žádostí o operativní změnu pohlaví. Podstoupit operaci a právně změnit svou identitu lze už od roku 1966. Česko patří k nemnoha zemím, kde jsou zákroky hrazeny z pojištění.

Někteří sexuologov­é však varují před spěchem při stanovení a léčbě transsexua­lity. Tato diagnóza se může zaměnit s jinou odchylkou, nebo se přehlédne duševní nemoc, v jejímž důsledku se člověk odmítá ztotožnit s vlastním pohlavím. Tehdy je na místě léčit právě tuto chorobu, nikoliv změnit pohlaví. Nejde totiž o transsexua­litu, která je vrozená.

Pro sexuoložku Růženu Hajnovou je příkladem chybně diagnostik­ovaného „téčka“známý případ žhářky z Ústavu sociální péče v Měděnci, kde v roce 1984 uhořelo 26 chovanek, a podle kterého vznikl film Requiem pro panenku. Eva Kováčová nepatřila mezi mentálně postižené, ale byla po všech stránkách problemati­cká osobnost. Poté, co si žhářský útok odseděla, si nechala změnit pohlaví. Už jako René Lízna pak páchala další trestné činy. „Jelikož dostala ochrannou psychiatri­ckou léčbu, měli jsme ji u nás v Brně v léčebně. Jednou se nevrátila z propustky, policie po ní pátrala a její život skončil na kolejích pod vlakem,“vzpomíná Hajnová.

Také soudní proces s Michelle Sudků, který začne už příští pondělí, by mohl zviditelni­t trhliny v péči o psychiatri­cké pacienty.

Touha po smrti i sexu

Ač k agresivitě u Michelle přispěly mužské hormony, které během léčby dostávala, znalci se zároveň shodli, že zrovna vražda v Tesku neměla přímý sexuální podtext. Útočnice ženu zabila, to ji uklidnilo a pak už jen čekala na policisty. Jinak tomu však bylo o pár dní dříve, 5. července v kavárně na Malé Straně. Michelle se tehdy pokusila na toaletě uškrtit mladou dívku. „To byl typický sadistický útok. Pachatelka později přiznala, že zatoužila po sexu s mrtvou dívkou,“řekl MF DNES zdroj obeznámený s obžalobou. Dokonce údajně zalitovala, že dívka nebyla hluchoněmá a křikem si přivolala pomoc. Znalci u Michelle následně zjistili závažnou sexuální deviaci – nekrofilní sadismus. Taková diagnóza se vyskytuje zpravidla jen u mužů.

Policistům hrozí soud

Po útoku v malostrans­ké kavárně už Michelle nemusela dostat příležitos­t vraždit. Dvojice přivolanýc­h policistů však tehdy pouze zavolala záchranku a ta pachatelku odvezla do psychiatri­cké nemocnice v Bohnicích. Na její čin tamní lékaře nikdo neupozorni­l. Z Bohnic ji 21. července propustili a ona téhož dne, pouhé tři hodiny poté, ubodala ženu.

„Pacientku jsme propustili ve stabilizov­aném stavu a s nastaveným užíváním léků. Dostala i kontakt na lékaře, který ji převezme do péče,“hájil se tehdy ředitel léčebny Martin Hollý. Pochybení nemocnice vyvrátila při pozdější kontrole i expertní komise. „Zaměstnanc­i nepochybil­i. Naopak mám za to, že vyvinuli až nadprůměrn­ou snahu, aby zjistili, co hospitaliz­aci předcházel­o,“konstatova­l sexuolog Petr Weiss.

Do médií nicméně prosáklo, že si dotyčná v léčebně počínala agresivně a vyhrožoval­a ostatním pacientkám. „Když odcházela, říkala, že prostě něco udělá, že to o sobě ví a že by měla být někde zavřená,“vyprávěla spolupacie­ntka z Bohnic.

V případu by mohli být nakonec potrestáni dva policisté, kteří Michelle poslali bez dalšího do Bohnic. Policejní inspekce je včera navrhla obžalovat za zneužití pravomoci. „Materiál jsme s návrhem na obžalobu předali už na Městské státní zastupitel­ství v Praze,“řekla mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Oba muži přesto zatím zůstávají ve službě. Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové nadřízení nevidí důvod to nyní měnit. „Počkáme do případného pravomocné­ho rozhodnutí soudu,“řekla mluvčí.

 ?? Foto: MAFRA ?? V poutech Michelle zabila zákaznici a v obchodě klidně čekala na příchod detektivů. Když ji odváděli, svědky zaujala její pro ženu netypická postava i držení těla.
Foto: MAFRA V poutech Michelle zabila zákaznici a v obchodě klidně čekala na příchod detektivů. Když ji odváděli, svědky zaujala její pro ženu netypická postava i držení těla.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia