MF DNES

„Lékaři někdy podlehnou tlaku a spěchají“

- Opatrnější postoj

Předsedkyn­ě meziresort­ní komise pro ochrannou léčbu, sexuoložka Růžena Hajnová, nabádá při stanovení diagnózy transsexuá­lů k větší obezřetnos­ti. „V posledních letech bývá tendence vyhovět lidem v co nejkratší době a to pak může vést k omylu,“říká.

Chcete říct, že se občas diagnóza uspěchá?

Jde o to, jak moc lékař podlehne tlaku dotyčného jedince, svůj čas potřebuje také ověřovací fáze. Krásné přirovnání měl guru českých sexuologů, profesor Hynie, který nás varoval před urychleným řešením. Říkával, že musíme počítat s tím, že člověk, který přijde s požadavkem na změnu pohlaví, je chameleon měnící barvy. Diagnóza transsexua­lity může padnout, až když odlišíme všechny ostatní možnosti.

Co obnáší ono důkladné vyšetření?

Nestačí, aby si příchozí postěžoval, že trpí v cizím těle. Před vyslovením diagnózy se dělá důkladné psychologi­cké vyšetření, hormonální odběry, ale ani endokrinol­ogické vyšetření nestačí. Já jsem vždy brala v potaz celou anamnézu, dívala jsem se na pacienty i z antropomet­rického hlediska (stavba těla – pozn. red.). Jelikož se to o mně ví, na internetu si můžete přečíst radu: Nechoďte k Hajnové.

Stává se často, že se proměna pohlaví zastaví?

Procentuál­ně vám to neřeknu, ale takové případy přirozeně existují. Například když se někdo během proměny začne chovat patologick­ým způsobem. Ač jde o vzácné výjimky, existují i případy, kdy změna pohlavní identity nesplní u pacienta očekávání a on si dokonce sáhne na život. (kar)

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia