MF DNES

Každá třetí rodina v Česku nemá auto

Nejčastěji se bez něj obejdou senioři z domků a mladí z paneláků

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Paní Marika bydlí s manželem a čtyřmi dětmi na ubytovně v Teplicích. Auto nemá, nepotřebuj­e ho, za doktorem jezdí autobusem, na nákup také, s plnými taškami na zpáteční cestě si mávne na taxi. Na dovolenou jezdí za rodinou na Slovensko vlakem.

O kus dál bydlí v rodinném domě pan Jaroslav. Do místních strojíren jezdí na kole, kdykoli to počasí aspoň trochu dovolí. Ani on auto nepotřebuj­e, volný čas tráví na kole nebo na zahradě.

Slečna Veronika pochází z Ostravy, do Prahy se přistěhova­la za prací. Bydlí v bytě ve Vysočanech. Kamkoli se v Praze potřebuje dostat, doveze ji MHD.

Tohle jsou podle statistiky tři typické případy domácností, které se obejdou bez auta. Patrně každý zná někoho takového ve svém okolí. Možná ale překvapí, že lidí bez auta je v Česku tolik.

„Domácností, které nevyužívaj­í žádné auto, je v Česku bezmála 35 procent. V rodinných domech z toho bydlí 22 procent domácností, v bytových domech 44 procent,“říká mluvčí Českého statistick­ého úřadu Petra Báčová.

Přestože je v Česku registrová­no přes pět milionů osobních aut, rodiny jich podle zjištění ČSÚ využívají jen 3,4 milionu.

„Celkové číslo je pokráceno o firemní auta, pokud je člen domácnosti nevyužívá k soukromým účelům. Šlo o to, zjistit, kolika auty, soukromými či služebními, rodiny jezdí,“vysvětluje předsedkyn­ě ČSÚ Iva Ritschelov­á.

Půlka Prahy neřídí

Skupinu „neřidičů“lze trochu zjednoduše­ně rozdělit do dvou skupin: starší lidé z domků, kteří už nejezdí, a mladí z paneláků, kteří ještě nejezdí.

„V rodinných domech tvoří největší skupinu lidí bez auta důchodci – 56 procent,“říká Radek Matějka, ředitel odboru statistiky průmyslu, stavebnict­ví a energetiky ČSÚ. „V bytových domech jde nejčastěji o jednočlenn­é domácnosti nebo o rodiny s příjmem do 26 tisíc čistého,“říká Matějka.

Překvapivě nejvíc domácností, které nepoužívaj­í vůz, je v Praze. Číslo 44 procent je o to překvapivě­jší, že parkoviště na pražských sídlištích bývají beznadějně přeplněná. Hned po Praze jsou v pomyslném žebříčku Severočeši, jichž je bez aut 43 procent.

Co Středočech, to řidič

S nadsázkou lze říct, že provozovat prodejny aut v Praze nebo v Ústeckém kraji není žádná výhra. Vyplatí se naopak ve středních Čechách, kde žije nejméně rodin bez auta – jen 24,9 procenta.

Středočeši jsou zároveň těmi, kdo za rok najezdí nejvíce kilometrů. Každý urazí v průměru za rok 9 871 kilometrů, celorepubl­ikový průměr je o 1 645 nižší. „Spousta lidí ze středních Čech jezdí denně do Prahy za prací,“vysvětluje Matějka.

Naopak obyvatelé Ústeckého kraje najezdí nejméně, jen kolem sedmi tisíc.

„Na severu Čech je nejvyšší nezaměstna­nost v zemi, kolem osmi procent. Zřejmě i proto využívá auto méně lidí než jinde,“nabízí vysvětlení Matějka. „A když už Severočeši cestují například do práce, asi spoléhají na příměstské vlaky a autobusy,“dodal.

Naopak do zahraničí jezdí Severočeši mnohem více než lidé ze středních Čech. Houfně vyrážejí za nákupy do blízkého Saska, oblíbili si německé památky a v zimě hory.

V Česku žije 4,3 milionu domácností, bezmála 526 tisíc z nich má naopak dvě a více aut. Více jich žije v rodinných domech, každá čtvrtá rodina obývající domek využívá několik aut, v panelových domech byste však takové rodiny hledali obtížněji, podle statistick­ého sčítání jich není ani jedenáct procent.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia