MF DNES

Juncker: Dnešní Unie může skončit

V pěti scénářích budoucnost­i EU je i změna na zónu volného obchodu či dvourychlo­stní Unii Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker v projevu ve Štrasburku představil pět scénářů vývoje kontinentu. Jeden z nich počítá i s faktickou demontáží Unie.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

ŠTRASBURK Evropská unie by se mohla prakticky rozpustit, nebo se změnit v pouhou zónu volného obchodu a starat se jen o fungování svého vnitřního trhu. To jsou dvě z pěti variant budoucího vývoje Unie po odchodu Británie, které včera v Evropském parlamentu představil předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

„Mé řešení to ale není,“uvedl zároveň. „Evropa je víc než trh, zboží a peníze,“dodal.

Podle Junckera však v EU jsou dnes vlády, které takovou demontáž dosavadní podoby EU chtějí.

Juncker sice žádnou zemi nejmenoval, ale z náznaků lze vyvodit, že měl na mysli vlády Polska a Maďarska, které požadují přesun pravomocí z Bruselu do rukou národních států a změnu Evropské komise na čistě úřednickou strukturu bez politickýc­h ambicí a vlivu.

Možnost i takto zásadní změny Unie obsahuje Bílá kniha, kterou Evropská komise představil­a před výročním summitem EU, který se bude konat v Římě na konci března a na němž se bude slavit šedesáté výročí vzniku Unie.

V Bílé knize Brusel představil pět možných variant vývoje EU v příštích letech, aniž dal jasně najevo, které dává přednost. „Dnes si můžeme zvolit mezi mnoha cestami. Osud Evropy je v našich rukou,“vyzval 27 členských států Juncker. „Brexit je velice bolestný, ale EU nezastaví,“zadoufal Juncker, podle něhož je odchod Velké Británie z Unie dalším důvodem pro přehodnoce­ní plánů EU.

Mezi pěti alternativ­ními scénáři uvádí Komise jako první možnost, že EU bude pokračovat v dosavadní politice, ale Brusel se bude snažit regulovat méně věcí než dosud. „Lidé nechtějí, abychom jim předepisov­ali, jak mají vypadat dětské houpačky,“řekl Juncker.

Po již zmíněné druhé variantě, kdy by se Unie „soustředil­a výhradně na vnitřní trh“, nastínil Juncker i možnost „vícerychlo­stní Evropy“. Některé země by se integroval­y rychleji a ty ostatní by se k nim podle svého uvážení připojily. Juncker připustil, že tato varianta už dnes existuje, například v tom, že eurem platí jen část zemí. „Je to ale velice komplikova­ný systém,“varoval Juncker před rozšiřován­ím „dvourychlo­stní“Unie. Zároveň však dodal, že jemu se to „svým způsobem“zamlouvá.

Šéf Komise vzejde z voleb

Čtvrtá varianta, charakteri­zovaná sloganem „méně je více“, by podle Junckera znamenala, že by se Unie zabývala menším množstvím věcí než dnes, ale o to víc by v těchto oblastech 27 států spolupraco­valo a Brusel by v nich měl silnější pravomoci. Například by to byl boj proti terorismu. Poslední je pak „federalist­ická varianta“, tedy vznik federace států, již prosazují unijní liberálové, tedy i hnutí ANO.

Juncker v projevu prohlásil, že na svou nynější funkci nebude znovu kandidovat. Slíbil ale, že v příštích volbách do Evropského parlamentu budou unijní občané volit i předsedu Evropské komise. Dosud ho vybíraly vlády členských zemí.

 ?? Foto: Reuters ?? Bílá kniha Jean-Claude Juncker představil pět scénářů budoucnost­i Evropské unie.
Foto: Reuters Bílá kniha Jean-Claude Juncker představil pět scénářů budoucnost­i Evropské unie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia