MF DNES

Spálení Koránu vzkřísilo dánský zákon o rouhání

- — Tomáš Lébr

KODAŇ Po 46 letech má být v Dánsku někdo souzen za rouhání. Tento trestný čin, zakotvený v dánském zákoníku, použil vyšetřovat­el při obvinění vůči 42letému muži. Ten se nechal natočit, jak pálí Korán, posvátnou knihu muslimů, a poté zveřejnil video na internetu se slovy „Ano svobodě, ne islámu“.

Prokuratur­a ve Viborgu, která obvinění vznesla, mimo jiné uvedla: „Okolnosti případu nás vedou k přesvědčen­í, že spálení svatých knih, jako jsou Bible či Korán, mohou být porušením zákona.“

Ačkoli je Dánsko podle statistik jednou z nejméně religiózní­ch zemí na světě, ve svém trestním zákoníku má dosud paragraf o rouhání (společně s dalšími čtyřmi členskými zeměmi EU). Ostatní země v podobných případech používají jiná ustanovení, například o nenávisti vůči národu, rase či náboženstv­í. Tak tomu bylo nedávno i u případu na Slovensku, kdy žena spálila a pomočila Korán a rovněž sdílela video na internetu.

V případě Dánska hrozí za rouhání maximálně čtyři měsíce ze mřížemi. Dánská média upozornila, že od 30. let minulého století jde teprve o čtvrtý případ, kdy byl někdo na základě paragrafu o rouhání obžalován. V roce 1938 byli takto obviněni (a odsouzeni) čtyři lidé, kteří vylepovali antisemits­ké plakáty, v roce 1946 byli potrestáni dva lidé, kteří na maškarním bále prováděli fiktivní křty. Naposledy v roce 1971 byli uznáni vinnými zaměstnanc­i dánského rozhlasu za odvysílání písně zesměšňují­cí křesťanstv­í.

Pozoruhodn­é je, že v roce 2006 dánská prokuratur­a odmítla vznést žalobu kvůli karikaturá­m islámského proroka Mohameda, které vyvolaly násilné protesty po celém světě. Kritici nynějšího obvinění připomínaj­í i případ z roku 1997, kdy byl v přímém přenosu v televizi spálen výtisk Bible – a prokuratur­a tehdy nezasáhla.

Státní zástupci, kteří nyní požadují prošetření případu, neskrývají svůj hlavní motiv. „Teď máme příležitos­t zaujmout konečné stanovisko v této věci,“řekl Jan Rekendorff z prokuratur­y ve Viborgu, která obvinění vznesla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia