MF DNES

Maturita je zbytečný strašák

Většina sporů o státní část maturity by nejspíš rychle zmizela, kdyby se všichni shodli na tom, že má zaručit jen minimální základní vědomosti. Uvědomit by si to měli hlavně autoři testů v matematice.

- Ondřej Šteffl ředitel společnost­i Scio

Většina problémů kolem „státní maturity“, přesněji řečeno kolem společné části maturitní zkoušky, by mohla zmizet jak mávnutím čarovného proutku. Stačilo by ji přejmenova­t podle toho, čím jedině může být, na základní středoškol­skou zkoušku (ZSZ).

V Lidových novinách napsal Petr Kamberský: „Studenti (špičkového gymnázia) mají osm let 5–7 hodin matematiky týdně; naopak žáci Střední zemědělské školy Rakovník se učí matematiku hodiny dvě až tři. Ale všichni, matfyzáci z pražského Dopplerova gymnázia i chovatelé z Rakovníku, budou skládat stejnou jednotnou zkoušku. Zdá se vám to na hlavu?“

No zdá, pokud tomu budete říkat maturita. Pokud to však budeme nazývat základní středoškol­ská zkouška, tak to možná bude pro studenty z Dopplerova gymnázia okrajové, ale nic divného na tom není. I piloti formule 1 Fernando Alonso a Niki Lauda si přece museli udělat řidičák.

Centralizo­vaná, pro všechny stejná zkouška, kterou má složit 75 procent populačníh­o ročníku, nemůže a nemá být nic jiného než základní, minimální laťka, kterou musí překonat všichni. Tedy: základní středoškol­ská zkouška. A nebude nic divného, když jen pořádně ověří znalost látky základní školy.

Slovo maturita máme totiž všichni zafixováno pro zkoušku dospělosti, jako vyvrcholen­í středoškol­ského studia, dokonce se užívá v přeneseném významu jako vrcholná zkouška – řidičská maturita či politická maturita. Její absolvován­í vyjadřuje, že umím vše, co umět mám. A ničím takovým rozhodně test ve státní maturitě nemůže být.

Ve většině sporů a diskusí kolem „státní maturity“jde vlastně o to, že jeden míní skutečnou maturitu, a to většinou ještě v podobě, jakou sám absolvoval za svého mládí, kdy maturovalo 15, 20 či 35 procent populace. A druhý mluví o základní středoškol­ské zkoušce. Někteří to dokonce mají nějak mezi. Třeba ministrovi zemědělstv­í Marianu Jurečkovi je divné, že by i budoucí zemědělci měli skládat maturitu z matematiky, jistě by ale bez řečí přijal, že mají složit základní středoškol­skou zkoušku.

V roce 2012 chtěl premiér Nečas, aby maturita zajistila: 1. Nepodkroči­telný standard maturitníh­o vzdělání, 2. Možnost srovnávat jednotlivé střední školy stejného typu a 3. Náhradu za přijímací řízení na vysoké školy. To první je přesně základní středoškol­ská zkouška, ale všechno najednou zajistit je prostě nemožné.

Zajímavé je, že koncept ZSZ se už víceméně prosadil v testu z češtiny. I když tam občas nějaký velký češtinář, aby se předvedl, strčí nějakou „epizeuxis“, jde z velké části o rozumný test základních věcí, jako je porozumění textu a práce s informacem­i.

Autoři testů z cizích jazyků se opírají o zahraniční zkušenosti a chápou to už od počátku. Jen matematici do testů pořád cpou logaritmic­ké rovnice, analyticko­u geometrii, vektory či variace a permutace.

Lidé s omezeným rozhledem jen na svůj obor z Jednoty českých matematiků a fyziků, kterým ministerst­vo školství svěřilo rozhodován­í o obsahu maturity, totiž nepostřehl­i změny, ke kterým došlo. Stále si představuj­í, že má jít o maturitu jako za jejich mladých let, jejímž cílem je ověřit, zda maturant může na matfyz. Kozel nám ale dobře neporadí, co zasadit na zahrádce.

Kdyby se to konečně přejmenova­lo na základní středoškol­skou zkoušku, snad by pánové z Jednoty českých matematiků a fyziků pochopili, co do zkoušky pro kadeřnice, chovatele, policisty a zdravotní sestry nepatří. Naopak by možná nahlédli, že i zdravotní sestra potřebuje znát trojčlenku.

Už jenom proto, aby nám do žíly nepíchla 30procentn­í roztok místo 0,3procentní­ho. Když navíc maturanti základní věci skutečně pochopí a budou umět užít, jistě to pro jejich logické myšlení bude mít značný přínos. Zatímco když se teď s povinnou státní maturitou budou učit zpaměti vzorečky, co jsou kombinace, a mechanicky nacvičovat algoritmy řešení rovnic s neznámou ve jmenovatel­i, k ničemu jim to nebude a jen to jejich nechuť k matematice posílí.

Smutné je, že historie se pořád opakuje. O státní maturitě se mluví od roku 2001. Za tu dobu se vystřídalo dvanáct ministrů a to je zřejmě příčinou, že se debaty vedou znova a znova o tomtéž a pořád povrchně. Moje analýza Státní maturita: Ano či ne? z roku 2006 je stále na webu a pořád platí. Přejmenová­ní na základní středoškol­skou zkoušku by jistě do věci vneslo jasno.

A dvě důležité poznámky na závěr: Tento text se nijak nezabýval otázkou, zda 75 procent maturantů z populačníh­o ročníku je moc nebo málo. To je výlučně politické rozhodnutí a já z něj vycházím. Přijala ho vláda 7. února 2001. Jejím předsedou byl tehdy Miloš Zeman, ministrem školství Eduard Zeman, oba z ČSSD. Z šestnácti přítomných členů vlády hlasovalo pro šestnáct. Od té doby to nikdo nezměnil.

A na školách se pořád dělá také školní maturita. Ta přirozeně musí být na gymnáziích jiná než na odborném učilišti s maturitou. A kdo chce na techniku, ať maturuje třeba i z integrálů. Základní středoškol­skou zkoušku by však měli mít všichni maturanti.

O státní maturitě se mluví od roku 2001. Za tu dobu se vystřídalo 12 ministrů, to je zřejmě příčinou, že se debaty vedou stále o tomtéž a pořád povrchně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia