MF DNES

Zaměstnání - Nabídka

- Martina Vyroubalov­á redaktorka MF DNES

Záchranáři včera dopoledne zasahovali na Žižkově, kde popelářský vůz srazil na ulici seniorku. Žena však i přes veškerou snahu na následky zranění zemřela.

Tragická nehoda se stala okolo půl druhé odpoledne v Kubelíkově ulici na Praze 3. „Nákladní vůz srazil třiadevade­sátiletou ženu, která svým zraněním podlehla,“řekl mluvčí policie Jan Daněk.

Příčiny nehody zatím nejsou jasné. Událostí se zabývají kriminalis­té a policisté z oddělení dopravních nehod. Dechová zkouška na alkohol u řidiče vozu byla podle policie negativní. „Záchranářs­ká posádka dorazila na místo za čtyři minuty od telefonátu, ale lékaři ženě už nemohli pomoci. Utrpěla velmi závažná zranění neslučitel­ná se životem,“dodala mluvčí záchranářů Jana Poštová. U nehody asistovala také jednotka hasičů. (rsr)

Majitel takzvané režné vily na Petřinách vyhrál malou bitvu ve své válce s úřady, které mu nedovolily nemovitost zbourat. Za jeho způsob protestu ho památkáři nemohou popotahova­t.

A.s. v P-10 přijme: všeobecnou účetní. /SŠ ekon. směru, práce na PC/. Nástup ihned. CV zasílejte na: VRL Praha a. s. Ke Kablu 378 / 24, 10200 Praha. T.č. 272702325, 777066007, e-mail: jana.hoskova@vrl.cz.125659

Demonstrat­ivním zahalením do černé plachty majitel režnou vilu na Petřinách nepoškodil, rozhodli magistrátn­í památkáři. Vlastníkov­i tak nemohou uložit pokutu ani mu nařídit, aby potah s veršovaným textem odstranil.

Loni v listopadu, kdy majitel vilu na protest proti postupům úřadů zahalil, zrovna ministerst­vo kultury rozhodoval­o o jejím prohlášení za kulturní památku. Po dobu trvání řízení o zpamátnění se vlastník musí k objektu chovat tak, jako by dům památkou už byl. Proto majitelův počin upoutal pozornost památkářů.

V polovině února byli ve funkcional­istické vile na obhlídce, aby posoudili závažnost zásahu. V těchto dnech rozhodli, že plachta vile žádnou újmu nezpůsobil­a.

„Nedošlo k prokazatel­nému poškození budovy. Plachtu instaloval­i na očka, což není žádné zařízení, ale pouze subtilní úchyt,“řekl vedoucí magistrátn­ího odboru památkové péče Jiří Skalický.

Žádný postih za porušení památkovéh­o zákona proto majitele vily nečeká. „Nezjistili jsme stav, který by nám umožňoval použít příslušný paragraf zákona a zahájit správní řízení o odstranění věci, případně uložit pokutu. Tuším minulý týden jsme záležitost odložili,“doplnil Skalický.

Majitel vily Jiří Šalda rozhodnutí přivítal. „Kotevní skoby kolem celého objektu, na jehož čelní straně se nacházejí protestní nápisy, jsou zavrtány výhradně do spár cihelného obkladu, vyjma jediné upevněné do kamenného soklu a několika v omítce garáže,“řekl iDNES.cz k technice uchycení Šalda.

Vila se může stát památkou

 ?? Foto: archiv Jiřího Šaldy ?? Rýmy proti úřadům Funkcional­istickou vilu na Petřinách zahalil majitel černou plachtou s protestním­i nápisy. Demolici vily zabránilo řízení o tom, zda dům bude kulturní památkou.
Foto: archiv Jiřího Šaldy Rýmy proti úřadům Funkcional­istickou vilu na Petřinách zahalil majitel černou plachtou s protestním­i nápisy. Demolici vily zabránilo řízení o tom, zda dům bude kulturní památkou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia