MF DNES

Praha žaluje úředníky z kauzy Opencard

-

pro naše solventní zaměstnanc­e z kanceláře byty k dlouhodobé­mu pronájmu v Praze, právní servis zajištěn. Tel: 274784428.

rodina s dítětem hl. RD Praha 4, 5 do 50 tis.Kč. T:7744804531­25899

Koupím staré kožichy, kabelky, bižu, jantarové korále, dečky a jiné staré z pozůstalos­ti. T: 776091500 Praha

Praha zažalovala dva bývalé úředníky magistrátu Ivana Seyčka a Jiřího Chytila kvůli vymáhání škody v kauze Opencard. České televizi to včera sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Od Seyčka, který pracoval jako ředitel odboru informatik­y, chce Praha více než 18 milionů korun, od bývalého šéfa hodnoticí komise Chytila tři miliony korun.

Kromě bývalých úředníků radní souhlasili i s žalobou na bývalého primátora Pavla Béma (ODS).

„Pro podání této žaloby je nutné dopracovat podklady. Z těch bude zřejmá částka, kterou bude Praha vymáhat,“řekl mluvčí Hofman. Právní kroky se mohou týkat i dalších členů tehdejší rady nebo předsedů výborů.

Vilu na Petřinách v lednu ministerst­vo nakonec za kulturní památku prohlásilo. Majitel, který chce budovu zbourat a postavit na jejím místě bytový dům, však obratem podal proti rozhodnutí rozklad. Pokud rozhodnutí o zpamátnění nakonec nabude právní moci, pro Šaldu to bude znamenat zákaz bourání i jiných významnějš­ích zásahů.

K potažení domu černou plachtou s veršovaným textem se majitel

Seyček s Chytilem byli na magistrátu v době vzniku Opencard. Oba už stanuli před soudem a v prosince 2014 je Vrchní soud v Praze pravomocně odsoudil za zvýhodnění firmy Haguess, která Opencard dodávala.

Nejpřísněj­ší trest, 3,5 roku nepodmíněn­ě, si vyslechl Seyček. Chytil dostal podmíněný trest 1,5 roku odnětí svobody.

Karta Opencard, kterou si v uplynulých letech vyzvedl více než milion cestujícíc­h, stála Prahu zhruba 1,7 miliardy korun. Projekt, který byl schválen v éře primátora Béma, byl opakovaně kritizován za to, že je předražený.

Od loňského března začalo město kartu Opencard nahrazovat novou kartou Lítačka. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia