MF DNES

Když je na politiky vidět, couvají před hněvem voličů

-

loni v listopadu uchýlil poté, co památkáři i stavební odbor Prahy 6 s bouráním a stavbou nového bytového domu souhlasili. Těsnou většinou vydala souhlas také radniční komise pro územní rozvoj.

Před vydáním demoličníh­o výměru se ale zvedla vlna nevole ze strany sousedů, kteří proti bourání vily sepsali petici. V reakci na to jeden ze zastupitel­ů za Stranu zelených a člen komise pro územní rozvoj Antonín Nechvátal navrhl ministerst­vu, aby vilu prohlásilo za kulturní památku.

„Sám pro zbourání domu a výstavbu nového původně hlasoval, a nyní se snaží zvrátit kladná stanoviska příslušnýc­h orgánů památkové péče,“rozzlobilo už dříve Šaldu.

Nechvátal na dotaz iDNES.cz popřel, že by pro demolici hlasoval, přestože se únorového rozhodován­í komise, která je poradním orgánem rady, účastnil. „Poodešel jsem, vila mi připadala hodnotná a nedělalo mi to dobře,“uvedl loni v červnu na dotaz, proč se už tehdy nepostavil proti. Odpůrcům bourání majitel loni v létě během zasedání zastupitel­stva navrhl, že jim za 85 milionů vilu prodá. Radnice ani nikdo jiný nabídky nevyužil.

Šalda chce vilu, kterou koupil v roce 2015, nahradit novým objektem se třinácti byty. Do jednoho z nich se plánuje s rodinou přestěhova­t, ostatní chce prodat. Podle něj je stávající objekt z roku 1939 poškozený a napadený plísní.

Zápisník Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Pro některé možná jen bezvýznamn­á kauzička kolem litografic­ké dílny na Malé Straně, pro jiné však jde o zřetelný důkaz, jak někteří politici nekompromi­sně postupují, když se nikdo nedívá, ale pokud dopadne na jejich práci světlo a objeví se rozhořčená veřejnost – voliči, rychle otočí. Ale pro pořádek: radní Prahy 1 se začátkem února rozhodli dát výpověď jedné z nejvýznamn­ějších litografic­kých dílen v Evropě. Právo na to mají, ale je otázka, jestli bylo nutné vystěhovat z malých prostor umělecké tiskaře, pod jejichž rukama vznikají už přes osmdesát let významná díla grafiků, jako je Adolf Born, Oldřich Kulhánek nebo Jiří Šalamoun, a svým řemeslem zachovávaj­í jakési nehmotné kulturní dědictví naší země. Tehdy se ale nikdo nenamáhal nájemníky předem informovat, žádné odůvodnění nebylo k dohledání ani v usnesení rady. Až po opakovanýc­h dotazech vyšlo stručné vyjádření, že se chystá rekonstruk­ce, následně zde vznikne sklad dokumentů dopravních agend a radnice trvá na svém. Ale stačil rozruch na sociálních sítích, hrozba petic a dalších forem veřejného odporu a radnice v úterý výpověď narychlo stáhla (opět bez jakéhokoli­v vysvětlení).

Nakonec všichni mohou být spokojeni, protože vedení Prahy 1 zažehnalo skandál rok před komunálním­i volbami a umělci zachránili své úctyhodné živobytí. Zda je však dobrou zprávou pro občany, že politici mění rozhodnutí pod hrozbou ztráty volebních preferencí, nechť každý posoudí sám.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia