MF DNES

„Zásah policie v Miladě byl přiměřený“

- Redaktorka MF DNES

Půl života proválčila, aby mohla žít v míru. Proslula jako šetřivá panovnice, ale v soukromí ráda utrácela. Měla ráda módní výstřelky, ale architektu­ru uznávala strohou až spartánsko­u. Nikdy na něm nežila, ale Pražský hrad ovlivnila ze všech nejvíc. Marie Terezie.

Letos je její rok. Přesně před třemi sty lety se habsburská panovnice, kterou mají lidé nejvíce spojenou se spoustou dětí a zavedením povinné školní docházky, narodila ve Vídni. Letos si jedinou českou královnu připomínaj­í také na výstavě Předjaří, která zítra už popáté začíná na Hradě.

V Empírovém skleníku v Královské zahradě návštěvník­y čekají tradičně jarní květiny jako narcisy, tulipány, begonie nebo hyacinty, ale i artefakty z hradních sbírek spojené se životem Marie Terezie. Třeba původní zlatá gobelínová souprava s francouzsk­ou výšivkou, obrazy panovnice a jejích mnoha dětí i modely soch zápasících herkulů.

Nejsou to giganti, ale herkulové

Modely se staly předlohou pro sochaře, kteří začátkem 20. století tesali sochy na prvním nádvoří Hradu. Původní pískovcové z doby císařovny se nedochoval­y a už se ani přesně neví, jak vypadaly. Současné sochy jsou tak zčásti dílem fantazie autorů. Daly však jméno i bráně, na kterou shlížejí – Bráně gigantů. Jméno je ovšem nepřesné.

„Byl bych rád, kdybychom už naučili veřejnost správnému názvosloví – není to Brána gigantů nebo titánů, ale Brána se zápasícími herkuly. Habsburkov­é totiž odvozovali svůj původ od antického hrdiny Herkula a brána na prvním nádvoří zakončoval­a obrovskou tereziánsk­ou přestavbu Hradu,“vysvětluje kurátor Předjaří Jaroslav Sojka. Přestavba to byla jedna z největších.

„Ani Rudolf II., který na Hradě bydlel, ho nikdy nedal celý přestavět, ale Marie Terezie ano. A to od Ústavu šlechtičen na východním konci až po zmíněnou bránu na konci západním. Marie Terezie sjednotila všechny fasády. A prostory, které nechala postavit, dodnes používáme. Tam, kde byla původně císařská ložnice, je dnes skleněný salon a byla tam i první pracovna Tomáše Garrigua Masaryka,“pokračuje historik umění Sojka.

Hlavní pomocí v jejím úsilí byl její dvorní architekt Nikolaus Franz Leonhard von Pacassi, který Hrad ze středověké­ho hradu přeměnil v zámek moderního typu ve střídmém stylu nastupujíc­ího klasicismu. Spořivá Marie Terezie, která kvůli věčným válkám ani neměla příliš peněz, totiž nestála o věžičky

Skupina zastánců squatingu s konečnou platností neuspěla se žalobou kvůli údajně nepřiměřen­ému policejním­u zásahu při vzpomínkov­é akci v objektu Milada v Praze. Nejvyšší správní soud (NSS) zamítl jejich druhou kasační stížnost.

Podle NSS squateři obsazením vily neuplatňov­ali své politické shromažďov­ací právo. Sami tehdy zdůrazňova­li, že jen pokračují v zábavě a že každý z nich jedná sám za sebe. Vzhledem k použití násilí při obsazení vily podle NSS ani nemohlo jít o pokojné shromážděn­í, které zmiňuje Listina základních práv a svobod. Podle městského soudu policie použila donucovací prostředky zákonným způsobem, a nikoliv a ozdoby. „Každý, kdo miluje starou architektu­ru, lituje, že tu není více gotiky nebo více renesance. Ale právě proto, že to bylo ve své době nemoderní, to muselo pryč. Chtěla moderní hrad, který odráží moderní stát. Myslím si, že Pacassiho přestavba dala Praze patřičnou vladařskou rezidenci a dovršila tisíciletý stavební vývoj. Plečnik a další už jen dotvářeli detaily,“míní kurátor.

I díky změnám, které královna učinila, pak podle něj v roce 1918 padla při hledání vhodného místa pro sídlo prvního českoslove­nského prezidenta volba na Pražský hrad. „Je plný úřadoven, salonů je v něm jen menšina.“

Marii Terezii kurátor popisuje jako ženu oddanou své rodině. Ženu, která neproslula skandály ani mnoha milenci. Ženu, která sice provedla mnoho důležitých reforem, ale kromě katolictví neuznávala jiné víry a neměla ráda židy. Ironií osudu jí však židovský lékař odrodil většinu dětí.

Byla to žena, která nadevše milovala svého manžela a odpustila by mu cokoliv včetně pravidelný­ch nevěr. „Její marnotratn­á dcera Marie bezdůvodně ani nepřiměřen­ě. „Policistům přitom nelze upřít snahu o hledání mírnější alternativ­y řešení, kdy z provedenéh­o dokazování jednoznačn­ě vyplynulo, že se snažili se squatery domluvit, vyjednával­i, snažili se i o kontakt se squatery uvnitř,“stojí v rozhodnutí městského soudu.

Squateři se na přelomu června a července 2012 sešli u příležitos­ti třetího výročí vystěhován­í vily Milada, která v minulosti patřila k nejznámějš­ím českým squatům. Zprvu byli venku, pak vnikli i dovnitř. Dům, který má soukromého vlastníka, policie znovu vyklidila. Několik squaterů policie odvedla, později si stěžovali na bití v „uličce hanby“a hrubé zacházení. (ČTK) Antoinetta je proto mnohem slavnější. Marie Terezie je však zajímavá především tím, že pokud chtěla dobře vládnout, musela polovinu života válčit. Spolu se svým synem Josefem II. je třeba poslední, kdo válčil s Turky,“připomíná Sojka.

Papoušky pouštěla mezi květiny

Jakkoliv se z výše řečeného může zdát, že byla Marie Terezie šetřivá, přísná a vlastně nudná, v soukromém životě se nebála odvázat a milovala módní výstřelky. Třeba papoušky, jež pouštěla mezi květiny přivážené ze všech známých koutů světa. Její oblíbenou byla dnes běžná strelície. Ve své době však byla úplně nová, a protože lidé nevěděli, jak ji nazvat, dostala jméno podle ženy krále Jiřího III. Sophie z německého rodu Strelitzů.

„Ten bizarní květ si spojíte s bizarní dobou poloviny 18. století. Pocit baroka a rokoka je pocit lehkosti a toho jsme touto výstavou chtěli co nejvíce dosáhnout,“říká Sojka. Co vyšlo z módy, podle něj císařovna zavrhla. I proto se středověké české svatovácla­vské koruně, kterou coby česká královna nosila, posmívala a říkala jí „šaškovský čepec“. „Marie Terezie měla také ráda předměty s orientální­m původem. Čínský lakovaný nábytek, za ten dávala milionové ceny. Ale to byly domácí peníze habsburské dynastie, nešlo o státní peníze. Navíc kdyby příliš spořila, každý by řekl, že na to nemá, a v Evropě by ji pomluvili,“podotýká Sojka s tím, že už tak to měla Marie Terezie na trůnu těžké. Některým vadilo, že je žena, další tvrdili, že na trůn nemá nárok. A nepodpořil­y ji ani její milované děti.

„Josef II. byl cynik a v podstatě čekal, až jeho matka nebude. Ale měl ho potom někdo vůbec rád? S Marií Terezií se loučila celá Vídeň a všechny národy. Když zemřel Josef II., někteří diplomati si řekli: Konečně vykonal něco dobrého,“uzavírá Sojka.

 ??  ?? 2x foto: Dan Materna, MAFRA Oddaná panovnice Marie Terezie byla českou a uherskou královnou či arcivévodk­yní rakouskou. Vládla čtyřicet let.
2x foto: Dan Materna, MAFRA Oddaná panovnice Marie Terezie byla českou a uherskou královnou či arcivévodk­yní rakouskou. Vládla čtyřicet let.
 ?? Foto: Radek Cihla, MAFRA ?? Na komíně Při znovuobsaz­ení vily Milada v létě 2012 vylezla skupina squaterů také na komín. Strávili tam několik hodin.
Foto: Radek Cihla, MAFRA Na komíně Při znovuobsaz­ení vily Milada v létě 2012 vylezla skupina squaterů také na komín. Strávili tam několik hodin.
 ??  ?? Zápasící herkulové Závěrem tereziánsk­é proměny Pražského hradu vzniklo i první nádvoří se slavnostní bránou. Na návštěvník­y, kteří jí procházejí, shlížejí dvě gigantické sochy. Původní pískovcové se časem rozpadly, začátkem minulého století proto...
Zápasící herkulové Závěrem tereziánsk­é proměny Pražského hradu vzniklo i první nádvoří se slavnostní bránou. Na návštěvník­y, kteří jí procházejí, shlížejí dvě gigantické sochy. Původní pískovcové se časem rozpadly, začátkem minulého století proto...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia