MF DNES

Rydzek se stal nejúspěšně­jším sdruženáře­m historie

-

V posledním prudkém výjezdu před stadionem zaútočil z vedoucí čtyřčlenné skupiny. V tu chvíli se za ním ještě držel Japonec Akito Watabe. Ale jen chvíli.

Stačilo pár prudkých záběrů mohutných paží a Johannes Rydzek upaloval osamoceně do cíle. V něm se vyčerpáním zhroutil do sněhu.

Stal se potřetí v šesti dnech mistrem světa. V kariéře už popáté.

Díky čtyřem stříbrným medailím a jedné bronzové se stal nejúspěšně­jším sdruženáře­m v historii světových šampionátů.

„Ještě mi to asi úplně nedochází, bude to trvat několik dní,“usmíval se v cíli.

Už před příjezdem do Lahti patřil k velkým favoritům. Vždyť spolu s reprezenta­čními kolegy Erikem Frenzelem a Fabianem Riesslem ovládl osmnáct z devatenáct­i závodů Světového poháru v letošní sezoně.

A Němci skvělou formu potvrdili hned v úvodním klání mistrovstv­í světa, když se v pátečním individuál­ním závodu seřadili ještě s Björnem Kircheisen­em na prvních čtyřech místech.

Na tom prvním neochvějně stál Rydzek. „Věděl jsem, že jsem na tom dobře, tohle je pro mě nejzářivěj­ší den,“radoval se. To ještě netušil,

jak snový šampionát to pro něj bude. S reprezenta­čními kolegy totiž v neděli ovládl i soutěž družstev. Dvě zlata v polovině šampionátu? „O tom jsem ani nesnil,“povídal.

Včera Rydzekovi nevyšel skok tak jako na středním můstku. Tentokrát na pátém místě ztrácel minutu na vedoucího Rakušana Seidla.

„Ale on je chytrý závodník, pořád může vyhrát,“tvrdil německý trenér Hermann Weinbuch před během. „Minuta není nepřekonat­elná,“věděl i sám Rydzek.

Spolu s pozdějšími medailisty Watabem a Francouzem Braudem ukrajoval vteřinu po vteřině z náskoku vedoucího Seidla. Až dva a půl kilometru před cílem ho trio dojelo, předjelo a nechalo za sebou.

S finišem už si pak pětadvacet­iletý rodák z Oberstdorf­u věděl rady.

S pěti zlatými medailemi se o první místo v historické tabulce dělí s Bjartem Engenem Vikem a Jasonem Lamy Chappuisem. Odpoutat od obou se bude moct už v pátečním sprintu dvojic, kde bude znovu patřit k velkým favoritům.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia