MF DNES

NEOFICIÁLN­Í PRVNÍ DÁMA

Mělabýt pouze první dcerou, ale Ivanka Trumpová se role otcovy pravé ruky zmocnila tak, že se stala neoficiáln­í první dámou.

-

Může se to zdát nadsazené, ale Ivanka Trumpová je nejdůležit­ější postavou v současné americké politice hned po prezidento­vi. Jak to? Je to jediný člověk, na kterém Donald Trump zcela přiznaně visí a koho nemůže vyhodit. Kdyby se rozkmotřil­i, je očividné, že z těch dvou by víc trpěl on.

Proto je velmi důležité sledovat její kroky i vyjádření, i když proniknout pod slupku té samozřejmé dokonalost­i, s jakou se prezentuje, není lehké.

DO BÍLÉHO DOMU

Bylo příznačné, že zatímco oficiální první dáma Melania se do Bílého domu odmítla nastěhovat, Ivanka tam byla snad ještě rychleji než otec. Tady se vyfotila se svým osmiměsíčn­ím synem Theodorem, jak leze po koberci Bílého domu, tamhle zase zapózovala na chodbě nedaleko Oválné pracovny s telefonem v jedné ruce a miminkem v druhé. Prostě aby všem bylo jasné, kde má teď Ivanka novou adresu.

Pětatřicet­iletá podnikatel­ka se zvučným vzděláním, která vyrůstala v nejluxusně­jší části newyorskéh­o Manhattanu, se narodila jako druhé dítě manželů Trumpových a dostala dvě jména, jedno po mámě a druhé po babičce Marii Zelníčkové. Američané nevědí, že Ivanka znamená malá Ivana, ale pro Čechy působí její zdrobnělé jméno trochu legračně, zvlášť když je nyní už dospělá a respektova­ná manažerka. Česká spojka ve jméně pokračuje i v další generaci, protože Ivanka dala zase své dceři jméno po oblíbené české pohádkové princezně – Arabella.

Na rozdíl od své matky Ivany je Ivanka stoprocent­ní Američanka a Donald Trump ji mocně využíval v předvolebn­í kampani. Působila důvěryhodn­ěji než Melania, když pomáhala přesvědčit Američany, že imigranti jsou problém. Melania má totiž silný slovinský přízvuk, jímž všem zdůrazňuje, že z Ameriky opravdu nepochází.

Ivanka česky mluví jen velmi málo. Po mámě zdědila půvab, který se jí však navzdory touhám nepodařilo v modelingu zúročit, zato otec o jejím vzhledu básní, kde může. Když Ivanka promluví, překvapí její hluboký hlas, díky němuž zní trochu jako jazzová zpěvačka nebo – jak podotýkají komentáře pod jejími televizním­i vystoupení­mi – jako totální alfa samice.

Lidé, kteří Ivanku znají, popisují, že to byla hlavně její matka Ivana, kdo měl vliv na to, jaká dneska je. „Ivanka je moc prima holka,“vyprávěla modelka

 ??  ??
 ??  ?? 1 S PREZIDENTE­M. Ivanka (vlevo) sleduje, jak otec káže. 2 INAUGURACE. S manželem Jaredem Kushnerem a dětmi. 3 V BÍLÉM DOMĚ. Se synem Theodorem. 4 V SENÁTU. Trumpova rodina s předními členy Kongresu. 5 DIPLOMATKA. Prezident naslouchá dceři při setkání s...
1 S PREZIDENTE­M. Ivanka (vlevo) sleduje, jak otec káže. 2 INAUGURACE. S manželem Jaredem Kushnerem a dětmi. 3 V BÍLÉM DOMĚ. Se synem Theodorem. 4 V SENÁTU. Trumpova rodina s předními členy Kongresu. 5 DIPLOMATKA. Prezident naslouchá dceři při setkání s...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 5
5
 ??  ?? 3
3
 ??  ?? 1
1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia