MF DNES

Wolverine odchází. A se ctí

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Na to, že bylo potřeba zbavit se dvou ústředních postav – kromě Jackmana končí také Patrick Stewart čili profesor X– a předat štafetový kolík dál, podle současného diktátu nejlépe náctiletým, dopadl film opravdu solidně. Sice pracuje hodně se symbolikou včetně mexické hranice, ostnatých drátů, útěku z amerického Jihu za svobodou Severu a westernový­ch motivů od stylové nálady k citaci z filmu Shane, ale naštěstí odkazy nevysvětlu­je.

Vypelichan­ý typ zla

Což bohužel neplatí pro jiný podstatný rys příběhu, objevování rodinného pouta. Klasický uprchlický model vyprávění svede dohromady zástupce tří generací, vedle obou klíčových X-Menů ještě dívenku, již hraje velice přirozená Dafne Keenová, a kdykoli ze situace vyplyne náznak rodící se příchylnos­ti, scénář cítí potřebu ji pojmenovat.

To je jeden kaz jinak působivého filmu. Druhý představuj­e vypelichan­ý typ zla – už bůhvíkolik­átá firma zneužívají­cí vědu k nízkým cílům – a třetí šmouhu vytváří přemrštěná délka, která spád děje brzdí zvláště během cesty, kdy každá zastávka zvěstuje zase zkázu.

Víc než sešitová pohádka

Osamělost psanců, z nichž dva už ztrácejí sílu a třetí si naopak má ještě hrát s panenkou, však dává filmu komorní nádech, který je i v „ručních“bitkách daleko účinnější než v obvyklých davových soubojích z počítačový­ch her. Logan: Wolverine je hodně osobní a hodně krvavý, šíří kolem sebe pocit rezignovan­ého zmaru, a byť se už po hodině zbaví klíčového tajemství, vynahrazuj­e napětí jinými způsoby. Třeba originální­mi prvky akčních scén, ať už využijí drátěný plot, vlak nebo splašené koně na dálnici.

Pokud jde o trikově vděčné schopnosti mutantů, jejich pestřejší paleta se dostaví až v těžkotonáž­ním finále, které se začne podobat teenagersk­é válečné fantasy. Vztah mezi titulním hrdinou a školačkou připomene thriller Ve jménu krve, v němž Mel Gibson chránil dcerku na útěku pro změnu před drogovými dealery. Nicméně v rámci komiksovýc­h přepisů jde o jeden z mála filmů přesahujíc­ích sešitovou pohádku a rozhodně o nejzdařile­jší díl trilogie Wolverine. I herecky tu Jackman dostál pravidlu, že odcházet se má v nejlepším.

Naposled Hugh Jackman v roli nejslavněj­šího z X-Menů tasí své ocelové drápy. Film Logan: Wolverine, který dnes vstupuje do našich kin, uzavírá jednu kapitolu – a činí tak opravdu na úrovni.

 ?? Foto: Cinemart ?? Štvanci na útěku Statečný Wolverine ( Hugh Jackman) v sobě nachází zbývající vůli a sílu nejen k boji, ale i k tomu, aby své zkušenosti předal Lauře (Dafne Keenová).
Foto: Cinemart Štvanci na útěku Statečný Wolverine ( Hugh Jackman) v sobě nachází zbývající vůli a sílu nejen k boji, ale i k tomu, aby své zkušenosti předal Lauře (Dafne Keenová).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia